2024 metais Lietuva tęs paramą Ukrainai: naujiems įsigijimams numatyta 200 mln. eurų

Naujienos

Krašto apsaugos ministerija (KAM) 2024 metais žada ir toliau teikti nenutrūkstamą karinę paramą Ukrainai. Anot krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko, tai vienas svarbiausių ministerijos prioritetų.

„Lietuvos ir sąjungininkų tiekiama ginkluotė ir technika kritiškai prisideda prie Ukrainos kovos už nepriklausomybę ir visos Europos saugumą. Lietuva nepavargs remti Ukrainos kovos už laisvę, kaip kad ir mes patys nepavargome 50 metų siekiant Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo“, – pranešime spaudai cituojamas A. Anušauskas.

Anot KAM, šiemet Ukrainai bus perduota likusi dalis praėjusiais metais nupirktos įrangos: sunkvežimiai, pikapai, greitosios pagalbos automobiliai, įvairios priekabos ir krautuvai. Taip pat bus perduoti bepiločiai orlaiviai, antidronai, nuotolinio detonavimo sistemos, šaudmenys ir dėtuvės, šiltos aprangos komplektai ir įvairi žiemos metu reikalinga įranga.

Naujiems įsigijimams – 200 mln. eurų

Šiemet KAM numato eilę naujų Ukrainai skirtų įsigijimų. Pagal parengtą 2024–2026 metų paramos Ukrainai planą, jiems iš viso numatyta skirti apie 200 mln. eurų.

Skelbiama, kad didžioji dalis naujausios paramos yra orientuota į Lietuvos buriamos Ukrainos išminavimo koalicijos poreikius, todėl bus perkama įvairi išminavimo įranga, krautuvai, kurovežiai, taip pat – šoviniai, sauso maisto daviniai. Ši parama bus perduodama Ukrainai 2024–2025 metais.

„Koalicijos tikslams pasiekti, įskaitant Ukrainos teritorijos išminavimui reikalingoms priemonėms ir įrangai įsigyti, įsteigiamas fondas. Tokiu būdu bus plėtojamas Lietuvos įsitraukimas į Ukrainos karinių pajėgumų atkūrimą ne tik atsiliepiant į skubius poreikius, bet ir sukuriant ilgalaikius karinius Ukrainos išminavimo vienetus, kurie bus tinkamai aprūpinti įranga ir technika bei atitiks Vakarų kariuomenių standartus“, – teigė krašto apsaugos ministras.

Be įnašo į Ukrainos išminavimo koalicijos fondą, Lietuva šiemet toliau skirs lėšas ir kitiems tarptautiniams paramos Ukrainai fondams, padengs su Ukrainos karių rengimu susijusias išlaidas. Iki 2024 m. pabaigos planuojama parengti apie 3 tūkst. Ukrainos karių, taip pat bus tęsiama sužeistų karių reabilitacija.

Šaltinis: kauno.diena.lt

Patiko? Pasidalinkit! Ačiū. 🙏
Laisvadienis.lt