Penki keisčiausi šokoladai pasaulyje, kurių tikriausiai niekada neragavote

Receptai guru

Šokoladas yra vienas populiariausių saldumynų pasaulyje. Esame įpratę prie įvairių skonių – mėtų, pipirų, jūros druskos – kurių galima rasti beveik kiekvienoje parduotuvėje. Tačiau kai kurie gamintojai žengė dar toliau ir sukūrė tikrai neįprastų šokolado variacijų, kurios gali nustebinti net didžiausius šios saldžios pramogos gerbėjus.

Šokoladas su Havanos tabaku

Dominique’o Persono šokolado kūrinys su Havanos tabaku / Nuotrauka iš „Foodpairing“

Šį neįprastą triufelį sukūrė belgų šokolado meistras Dominique’as Personas. Produktas pagamintas iš tikrų cigarų lapų, marinuotų rome ir konjake, todėl daugelyje šalių jis yra uždraustas. Vis dėlto jo galima įsigyti prabangiuose restoranuose Vokietijoje, Nyderlanduose ir Belgijoje.

Suvalgius šį triufelį, gerklėje jaučiamas pipirinis pojūtis, primenantis tikro kubiško cigaro rūkymą. Tai tikras iššūkis tradiciniam šokolado suvokimui.

Šokoladas su šitake grybais

Šitake triufeliai ir patys grybai / Nuotrauka iš šio šokolado gamintojo „Gail Ambrosius Chocolatier“ svetainės

Šokoladas su grybais skamba neįprastai, tačiau azijietiški šitake grybai suteikia produktui subtilų, šiltą niuansą. Triufeliai gaminami iš dviejų rūšių šokolado – Peru juodojo šokolado, naudojamo ganache (kremui iš šokolado, grietinėlės ir sviesto), ir 70 procentų Kolumbijos šokolado, į kurį ganache mirkomas rankomis.

Šie triufeliai gaminami pagal užsakymą, kiekvienam klientui skiriant individualų dėmesį. Juos galima rasti JAV Vidurio Vakaruose, o panašių produktų su šitake grybais galima įsigyti ir internetu.

Kupranugario pieno šokoladas

Idėja gaminti šokoladą iš kupranugarių pieno priklauso Dubajaus emirui šeichui Mohammedui bin Rashidui Al Maktoumui. Vienintelė pasaulyje šį produktą gaminanti įmonė yra „Al Nassma”.

Artimuosiuose Rytuose kupranugarių pienas vadinamas „skystuoju auksu” – jo itin sunku gauti, nes kupranugariai duoda gerokai mažiau pieno nei karvės. Tačiau šis pienas yra ir sveikesnis – jame tris kartus daugiau vitamino C nei karvės piene.

Iš kupranugarių pieno pagaminto šokolado skonis yra salyklinis, turtingas mineralų. Jo galima įsigyti Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Omane, Japonijoje ir internetu.

Šokoladas su rauginta duona

„Pump Street“ raugo šokoladas su jūros druska / Nuotrauka: Sierra Winters, degustacijos stalas

Šį produktą sukūrė britų bendrovė „Pump Street”, kuri yra ne tik šokolado gamintoja, bet ir kepykla – taigi įkvėpimo šaltinis akivaizdus. Į juodąjį šokoladą dedama rauginto tešlos ir „Halen Môn” jūros druskos iš Velso.

Paragavus šio šokolado, raugo skonis nėra iš karto juntamas. Tačiau tekstūra atskleidžia paslaptį – ji maloniai grūdėta ir traški, ryškiai kontrastuojanti su lygiu, estetiškai patraukliais raštais papuoštu paviršiumi.

Šokoladas su ruduoju norvegišku sūriu

Šokoladas su norvegišku ruduoju sūriu iš Fjåk / Nuotrauka: Sierra Winters, degustacinis stalas

Galbūt keisčiausias šio sąrašo produktas – šokoladas su ruduoju ožkos sūriu, Norvegijoje žinomu kaip brunost. Šis saldus, bet pikantiškas sūris gaminamas iš išrūgų, grietinėlės ir pieno, tradiciškai naudojamas kaip duonos ar vaflių priedas.

Pasirodo, rudasis sūris puikiai dera ir su šokoladu – suteikia subtilų skonį ir gilumą, neužgoždamas paties šokolado. Karamelės natos ryškios, tačiau saldumą sušvelnina gausus druskos pabarstymas. Tekstūra šiek tiek šiurkšti, o kiekvienas kąsnis palieka švarų, malonų poskonį.

Šie neįprasti šokoladai įrodo, kad kulinarijos pasaulyje ribų beveik nėra. Galbūt kai kurie iš jų niekada nepateks į Lietuvos parduotuvių lentynas, tačiau drąsiausi smaližiai visada gali jų paieškoti internete ar kelionėse.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
Laisvadienis.lt