Niekada nemačiau paprastesnio ar skanesnio spurgų recepto: tereikia sumaišyti, palaukti ir paruošta

Receptai guru

Purios, minkštos, kaip tik tiek saldžios ir visiškai nealiejingos – būtent tokios spurgos pastaruoju metu audrina socialinius tinklus. Ir ne be reikalo: šis receptas yra toks paprastas, kad jį pavyks įvaldyti net tiems, kurie virtuvėje jaučiasi nejaukiai. Jokių įmantrių žingsnių, jokio ilgo minkymo – tiesiog sumaišyti, palaukti ir kepti. Rezultatas nustebina: spurgos tampa purios lyg debesėliai, o vidus išlieka sausas ir lengvas net po kepimo aliejuje.

Šios mielinės spurgos turi dar vieną ypatingą savybę – jos visiškai be kiaušinių. Dėl to tešla tampa itin švelni, o kepant beveik nesigeria aliejus. Skonis – klasikinis, naminis, toks, kokio norisi šaltą žiemos popietę prie arbatos. Beje, tą pačią tešlą galima naudoti ir pyragams su įdarais – tereikia sumažinti cukraus bei vanilės.

Ingredientai (12–14 didelių spurgų)

  • 500 g miltų
  • 25 g cukraus
  • 15 g vanilinio cukraus
  • 5 g druskos
  • 6 g sausų mielių
  • 50 g sviesto
  • 100 ml verdančio vandens
  • 200 ml šalto pieno

Skaniai iškeptos spurgos

Paruošimas

  1. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, vanilės cukrų ir druską. Jei mieles reikia aktyvuoti – iš anksto ištirpinkite šiltame vandenyje; jei ne – suberkite tiesiai į miltus.
  2. Į mišinį supilkite ištirpintą sviestą ir gerai išmaišykite.
  3. Atskirame inde sumaišykite verdantį vandenį su šaltu pienu – gausite tobulai šiltą skystį mielėms.
  4. Supilkite pieno mišinį į miltus ir minkykite tešlą 3–4 minutes, kol taps elastinga ir nelips prie rankų.
  5. Uždenkite ir palikite pakilti šiltoje vietoje maždaug 60 minučių.
  6. Iš pakilusios tešlos išleiskite orą, suformuokite ilgą volėlį ir padalykite jį į 12–14 dalių.
  7. Kiekvieną gabalėlį suformuokite į rutuliuką ir palikite pailsėti 10–15 minučių.
  8. Pirštu padarykite skylutę centre ir švelniai ištempkite, kad susidarytų klasikinis spurgos žiedas.
  9. Paruoštas spurgas dar kartą uždenkite ir palikite pakilti 15 minučių.
  10. Gilioje keptuvėje ar gruzdintuvėje įkaitinkite aliejų.Spurgas kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
  11. Išimkite ir dėkite ant popierinių rankšluosčių, kad sugertų riebalų perteklių.

Patiekite karštas

Karštos spurgos tampa neįtikėtinai purios. Jas galima:

  • pabarstyti cukraus pudra,
  • apvolioti cinamono-cukraus mišinyje,
  • aplieti tirpintu šokoladu,
  • papuošti spalvotais pabarstukais.

Vienas paprasčiausių receptų, bet rezultatai – restorano lygio. Jei ieškote greito ir malonaus naminio deserto, šios spurgos taps naujuoju šaltų vakarų hitu. Skanaus!

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
Laisvadienis.lt