Kūčiukus namie paruošti visiškai nesudėtinga, o ir nereikės ilgai sukiotis virtuvėje. Pagal šį receptą pagaminti kūčiukai yra šiek tiek minkštesni. Jei norite labai minkštų, neleiskite jiems per daug apskrusti kepant – išimkite vos tik lengvai pageltus.
Aut. Loreta
Ingredientai (10 porcijų)
-
500 g kvietinių miltų (apytikriai)
-
250 ml šilto vandens
-
60 ml aliejaus
-
40 g cukraus
-
15 g šlapių mielių (arba 5 g sausų)
-
2 šaukštai aguonų
-
2,5 g druskos
Paruošimo būdas
Paruošimo laikas – apie 1 val.
-
Į dubenį supilkite vandenį, sudėkite mieles, berkite cukrų ir išmaišykite. Palikite šiltai 10–15 minučių, kad mielės suaktyvėtų.
-
Į aktyvuotas mieles supilkite aliejų, suberkite druską, aguonas ir išmaišykite. Tuomet įsijokite miltus ir užminkykite tešlą.
-
Miltų dėkite tiek, kad tešla būtų minkšta, elastinga, gali labai lengvai lipti.
-
Jokiu būdu neminkykite kietos tešlos. Jei miltų įdėjote per daug, įpilkite šiek tiek vandens.
-
-
Tešlą suformuokite į kamuolį, lengvai patepkite paviršių aliejumi. Dubenį uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje 1,5–2 val., kol tešla padvigubės.
-
Pakilus tešlai, įkaitinkite orkaitę iki 180 °C.
-
Imkite po gabalėlį tešlos ir tarp rankų formuokite volelius, ne storesnius nei pirštas. Ant miltuoto paviršiaus supjaustykite juos mažais kūčiukų gabalėliais.
-
Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, sudėkite kūčiukus ir kepkite 180 °C temperatūroje apie 10–15 min., kol gražiai pagels.
Patarimai
-
Miltai: kūčiukams geriausiai tinka įprasti aukščiausios rūšies kvietiniai miltai (550C arba 550D). Nenaudokite miltų, skirtų pyragams ar kitiems kepiniams, pvz., „Ekstra“ ar „Karališki“.
