Velykos yra ypatingas laikotarpis, žymintis pavasario atgimimą, viltį ir šventinį šeimos susibūrimą. Velykų stalą puošia įvairūs skanūs patiekalai, gražiausi margučiai, tačiau Velykų pyragas – tapogi būtinas stalo atributas – tai skanėstas, kurio laukia visi, o ypač vaikai. Šiame straipsnyje pasidalinsime gardžiais Velykų pyragų receptais, kuriuos galėsite išbandyti šių metų pavasario šventei ne tik papuošti stalą, bet ir gardžiai suvalgyti. Tad jūsų dėmesiui receptai: Velykų boba, morkų pyragas, mielinė pynė ir maskarponės sūrio pyragas.
Mielinė Velykų boba su citrininiu glajumi
Velykos dažnai neatsiejamos nuo mielinių kepinių, o Velykų boba yra vienas iš tradicinių Velykų desertų. Šis Velykų pyragas kuo aukštesnis iškeps, tuo puresnis bus.
Ingredientai:
- 180 g miltų (ir dar šiek tiek formos pabarstymui)
- 2 kiaušinių
- 75 g sviesto (ir dar šiek tiek formos patepimui)
- 50 ml pieno
- 25 g šviežių mielių (arba 10 g sausų mielių)
- 20 g cukraus
- 2 v.š. apelsinų cukatų arba džiovintų vaisių
- žiupsnelio druskos
Citrininiam glajui
- 100 g cukraus pudros
- 2 v.š. citrinos sulčių
- 2 v.š. cukatų
Gaminimas:
- Visi ingredientai kepiniui turi būti kambario temperatūros. Pasiruoškite mielių įmaišą: dubenyje, kuriame minkysite tešlą (arba kombaino inde) sumaišykite mieles su 1 šaukštu cukraus, 1 šaukštu miltų ir puse kiekio šilto pieno. Palikite apie 10-15 minučių uždengę, kol gerai suputos. Jei naudojate sausas mieles, įmaišo daryti nereikia, tiesiog sumaišykite jas su miltais.
- Į suputojusią masę suberkite miltus ir druską, sumaišykite. Įmuškite kiaušinius, supilkite likusį pieną, suberkite likusį cukrų ir minkykite tešlą apie 8 minutes. Pabaigoje sudėkite po gabalėlį labai minkšto sviesto ir toliau išsukite tešlą mažiausiai 8-10 minučių, kol masė bus labai elastinga ir minkšta. Įmaišykite apelsinų cukatus. Uždenkite indą su tešla ir palikite pakilti apie 40-60 min., kol tešlos tūris padvigubės.
- Kol tešla kyla, paruoškite kepimo indą: prireiks nedidelės kekso formos (20 cm skersmens). Jei turite labai didelę kekso formą, verčiau naudokite dvigubą ingredientų kiekį. Pakilusią tešlą sumaišykite (ji bus gana skysta ir lipni – tokia ir turi būti) sudėkite į kepimo formą ir palikite pakilti uždengę rankšluosčiu apie 40-60 minučių, arba, kol tešlos tūris padvigubės.
- Kepkite 180 °C orkaitėje 25 minutes arba kol gražiai pagels. Išimkite iš orkaitės ir apvertę formą išimkite, atvėsinkite ant grotelių.
- Glajui skirtą cukraus pudrą sumaišykite su keliais šaukštais citrinos sulčių, kol gausite labai glotnią masę. Pabaigoje įmaišykite cukatus. Glajumi ištepkite dar šiltą pyragą ir palikite visiškai atvėsti ir sustingti.
Maskarponės sūrio pyragas su morkų biskvitu
Šis kreminis Velykų pyragas yra labai gardus, subalansuoto skonio – ne per daug saldus. Gražiai padekoravus, maskarponės sūrio pyragas taps tikra stalo puošmena.
<em>Nuotrauka autorės<em>
Ingredientai biskvitui:
- 300 g morkų
- 200 g avižinių miltų, tinka ir kvietiniai
- 2 kiaušinių
- 70 g rudojo cukraus
- 60 g graikinių riešutų
- 50 g sviesto ar aliejaus
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 2 a.š. cinamono
- 1 a.š. kvapiųjų pipirų
- 0,5 a š. imbiero
- žiupsnelio druskos
Maskarponės sūrio sluoksniui:
- 500 g maskarponės sūrio
- 200 ml grietinėlės, 35% riebumo
- 85 ml vandens (šalto)
- 45 g cukraus pudros
- 25 g želatinos
- 1 a.š. vanilės ekstrakto
Gaminimas:
- Biskvitui kiaušinius gerai suplakite su cukrumi. Supilkite tirpintą sviestą, berkite persijotus miltus su kepimo milteliais ir vėl gerai išmaišykite.
- Morkas smulkiai sutarkuokite, riešutus susmulkinkite, dėkite į tešlą ir gerai išmaišykite.
- Supilkite tešlą į pasirinktą kepimo formą ir kepkite 180 °C orkaitėje apie 50-60 min. Ar biskvitas iškepęs, tikrinkite įsmeigus medinį pagaliuką, jis turi būti neapsivėlęs tešla.
- Iškepus biskvitui atvėsinkite.
- Paruoškite maskarponės sluoksnį. Į dubenėlį įpilkite šalto vandens, suberkite želatiną, pamaišykite ir leiskite jai išbrinkti apie 5-10 min.
- Tuo metu dideliame inde šluotele išplakite maskarponę su vanilės ekstraktu.
- Vandens vonelėje, maišant mentele, ištirpinkite želatiną, bet neleiskite jai užvirti. Grūdeliai turi būti visiškai ištirpę. Palikite vėsti želatiną. Pilant į įdarą ji dar turi būti vos šilta.
- Kitame inde išplakite grietinėlę su cukraus pudra iki standumo (pakėlus indą ji turi nekristi.) Želatiną sumaišykite su dviem šaukštais maskarponės. Maišant, želatiną plona srovele supilkite į maskarponę.
- Grietinėlę sukrėskite į maskarponės indą. Atsargiai išmaišykite šluotele.
- Gautą masę sudėkite ant atvėsusio biskvito ir išlyginkite paviršių. Galima papuošti tirpintu šokoladu ar kitais norimais papuošimais.
- Paruoštą pyragą dėkite į šaldytuvą mažiausiai 4-5 val., o geriausia palaikyti per naktį.
Velykų pyragas – mielinė pynė su aguonų įdaru
Velykos tikriausiai neapsieina ir be gardžios, minkštos pynės. Šis Velykų pyragas ir jo skonis ko gero daugelį nukelia į vaikystę.
Ingredientai:
- 650 g miltų
- 250 ml pieno
- 90 g sviesto
- 1 kiaušinio
- 5 v.š. cukraus
- 30 g šlapių mielių
- 1 a.š. druskos
Įdarui:
- 300 g aguonų
- 6 kiaušinių baltymų
- 6 v.š. cukraus
Gaminimas:
- Pašildykite pieną su smulkiais gabaliukais supjaustytu sviestu, kol šis ištirps, tada palikite atvėsti. Įmaišykite kiaušinį. Kelis šaukštus pieno masės sutrinkite su mielėmis ir supilkite į pieną.
- Miltus persijokite, tada sumaišykite su druska ir cukrumi. Supilkite pieno masę į miltus ir viską išmaišykite. Leiskite tešlai kelias minutes pastovėti, o tada išimkite ant stalo minkymui. Tešlą minkykite 10 minučių. Iš pradžių tešla bus nelygi, grublėtu paviršiumi, tačiau būkite kantrūs. Po maždaug 5 minučių ji taps elastinga ir glotniu paviršiumi. Po 10 minučių tešla taps minkštutė ir blizgi. Tešlą dėkite į dubenį, uždenkite rankšluosčiu ir leiskite pakilti porą valandų.
- Kol tešla kyla, pasiruoškite įdarą: sumalkite sausas aguonas (puikiai tam tinka kavamalė, nes aguonos sumalamos, tačiau jos neišskiria aguonų pieno ir nepavirsta į košelę), jas sumaišykite su kiaušinio baltymais ir cukrumi.
- Iškilusią tešlą išimkite ir padalinkite į dvi dalis. Iškočiokite du gana ilgus stačiakampius, ant jų tolygiai paskleiskite aguonų masę, paliekant šiek tiek vietos ties kraštais. Stačiakampius suvyniokite į du pailgus rulonus, kraštus užspauskite, galus užsukite, kad aguonos neiškristų. Tešlos rulonus susukite tarpusavyje, tada sulenkite į žiedą ir suspauskite galus, kad suliptų. Pynę uždenkite aliejumi patepta maistine plėvele ar maišeliu ir palikite pastovėti kambario temperatūroje dar vienai valandai.
- Pakilusią pynę aptepkite kiaušinio plakiniu, kelis kartus įpjaukite ir pašaukite į 200 °C orkaitę, kepkite apie 40 minučių. Po 10 minučių karštį geriau sumažinti iki 190 °C, nes pynė pradeda per greitai rusti, tačiau daug kas priklauso nuo orkaitės, tad stebėkite kepimo procesą.
- Iškepusią pynę ištraukite iš orkaitės ir atvėsinkite.
Morkų pyragas su kreminio sūrio glajumi
Kadangi Velykos asocijuojasi ir su morkomis, tad šis Velykų pyragas puikiai tiks šventiniam stalui. Šis morkų pyragas pagaminamas itin paprastai, o skonis tiesiog kalba pats už save.
Ingredientai:
- 250 g morkų
- 200 g kvietinių miltų
- 3 kiaušinių
- 130 g rudojo cukraus, tinka ir paprastas
- 130 ml augalinio skonio aliejaus
- 50 g graikinių riešutų
- 1,5 a.š. kepimo miltelių
- 1,5 a.š. cinamono
- 1 a.š. plonai nutarkuotos citrinos žievelės (arba apelsino)
- 0,5 a š. imbiero
- 0,5 a.š. vanilės ekstrakto
- žiupsnelio druskos
Glajui:
- 100 g kreminio sūrio (Philadephia tipo)
- 3-4 v.š. cukraus pudros
- 2 v.š. citrinos sulčių
Gaminimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Pailgą kepimo formą išklokite kepimo popieriumi.
- Morkas sutarkuokite burokine tarka. Rankomis lengvai nusunkite išsiskyrusias morkų sultis.
- Dideliame inde šluotele išplakite kiaušinius, cukrų, vanilės ekstraktą, cinamoną, imbierą. Supilkite aliejų ir viską išplakite. Suberkite morkas, citrinos žievelę, riešutus ir gerai išmaišykite.
- Kitame inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską. Juos per kelis kartus suberkite į drėgnų ingredientų mišinį. Išmaišykite mentele iki vientisos masės. Visą masę supilkite į kepimo formą.
- Kepkite apie 1 val. 180 °C orkaitėje. Įbedus medinį pagaliuką, jis turi būti sausas.
- Prieš išimant iš orkaitės, išjunkite orkaitę, atidarykite dureles ir porą minučių dar palaikykite pyragą orkaitėje.
- Paruoškite glajų: inde sumaišykite visus ingredientus iki vientisos masės. Šaukštu ar silikonine mentele aptepkite atvėsusį pyragą, dar galima papuošti smulkintais graikiniais riešutais. Po kiek laiko glajus sukietėja.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva, jei nenurodyta kitaip.
Šaltinis: derlingas.lt