Portulaka yra dar skanesnė už mėsą! Šį puikų receptą sužinojau Turkijoje..

Portulaka (Portulaca oleracea) yra lapinis žalias augalas, kuris dažnai laikomas piktžolėmis, tačiau iš tikrųjų teikia daug naudos sveikatai ir yra naudojamas. Štai dešimt svarbių portulakos privalumų ir naudojimo būdų:

1. Turtingas Omega-3 riebalų rūgščių

Portulaka yra vienas geriausių augalinių omega-3 riebalų rūgščių šaltinių, kurios yra svarbios širdies sveikatai ir mažina uždegimą.

2. Daug maistinių medžiagų

Portulaka yra daug vitaminų ir mineralų, įskaitant vitaminą A, vitaminą C, vitaminą E, magnį, kalcį, kalį ir geležį, todėl jis yra maistingas maistas.

3. Antioksidacinės savybės

Augalas turi antioksidantų, tokių kaip beta karotinas ir vitaminas C, kurie padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinio streso ir žalos, stiprina bendrą sveikatą ir mažina lėtinių ligų riziką.

4. Palaiko širdies sveikatą

Portulakos omega-3 riebalų rūgštys ir didelis kalio kiekis padeda palaikyti širdies sveikatą, nes mažina kraujospūdį, cholesterolio kiekį ir užkerta kelią širdies ligoms.

5. Priešuždegiminis poveikis

Portulakos omega-3 riebalų rūgštys ir kitos maistinės medžiagos turi priešuždegiminių savybių, kurios gali padėti sumažinti ligų, tokių kaip artritas ir kitos uždegiminės ligos, simptomus.

6. Diabeto valdymas

Portulaka gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, todėl ji gali būti naudinga diabetu sergantiems asmenims. Jo skaidulų kiekis taip pat padeda pagerinti jautrumą insulinui.

7. Odos sveikata

Portulakos vitaminai ir antioksidantai, ypač vitaminas A, padeda atjauninti odą ir gali pagerinti odos tekstūrą, gydyti spuogus ir sumažinti raukšles.

8. Virškinimo sveikata

Portulakos sudėtyje yra gleivių, tirpių skaidulų, kurios padeda pagerinti virškinimą, apsaugo nuo vidurių užkietėjimo ir palaiko sveiką žarnyno aplinką.

9. Stiprina imuninę sistemą

Dėl didelio vitamino C kiekio portulaka padeda stiprinti imuninę sistemą, todėl organizmas tampa atsparesnis infekcijoms ir ligoms.

10. Naudojimas kulinarijoje

Portulaka yra švelnaus, šiek tiek aštraus skonio ir gali būti valgoma žalioje salotose, virti kaip žalios lapinės daržovės arba naudoti kaip tirštiklį sriubose ir troškiniuose. Dėl savo universalumo jis puikiai papildo įvairius patiekalus.

Kaip naudotis Portulaka

  • Salotos : į salotas įpilkite žalios portulakos, kad jų tekstūra būtų traški ir maistingas.
  • Smoothies : sumaišykite portulaką į kokteilius, kad padidintumėte maistinių medžiagų kiekį.
  • Keptuvės : kepkite portulaką su kitomis daržovėmis.
  • Sriubos ir troškiniai : dėkite kaip žalią lapą, kad pagerintumėte skonį ir maistinę vertę.
  • Sumuštiniai ir įvyniojimai : naudokite portulaką kaip sumuštinių arba įvyniojimų įdarą.

Portulaka yra galingas maistinių medžiagų šaltinis, kurį galima įtraukti į jūsų mitybą dėl daugybės naudos sveikatai. Nesvarbu, ar valgomas žalias, ar virtas, jis yra universalus ingredientas, turintis daugybę sveikatą stiprinančių savybių.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
Parašykit komentarą
Laisvadienis.lt