Okroškos istorija kilo iš nacionalinės ukrainos virtuvės. Pirmą kartą šis patiekalas paminėtas XVIII a., nors panašių receptų būta ir anksčiau.
Iš pradžių okroška buvo ruošiama iš smulkiai supjaustytų daržovių, pavyzdžiui, ropių ir bruknių, bei žalumynų, ir gardinama specialiu padažu, kurio pagrindą sudarė rūgpienis ir grietinė. Laikui bėgant receptas keitėsi ir buvo papildytas naujais ingredientais.
Į okroškos sudėtį pradėta dėti virtos mėsos arba žuvies, virtų kiaušinių, šviežių agurkų ir kitų produktų.
Šiandien yra daugybė okroškos receptų, kurie skiriasi ingredientų rinkiniu ir paruošimo būdu.
Ingredientai:
- Duonos rūgpienis – 1,3 litro;
- Virtos bulvės – 2 vnt;
- Kumpio – 200 g;
- Agurkai – 2 vnt;
- Ridikėliai – 100 g;
- Virti kiaušiniai – 2 vnt;
- Žalieji svogūnai – 30 g;
- Krapų žalumynai – 15 g;
- Grietinė – 1 valgomasis šaukštas;
- Garstyčios – 1 valgomasis šaukštas;
- Druska – ⅓ šaukštelio.
Okroshka paruošimas:
Susmulkinkite žaliuosius svogūnus ir krapus, pasūdykite ir supilkite juos į dubenį, skirtą okroškai. Lengvai paspauskite žalumynus ir svogūnus, kad jie išleistų sultis.
Padažui grietinę sumaišykite su garstyčiomis ir virto kiaušinio tryniu, išmaišykite. Virtas bulves, kumpį, agurkus, virtus kiaušinius supjaustykite nedideliais kubeliais. Ridikėlius supjaustykite ketvirčiais.
Visus supjaustytus ingredientus sudedame į lėkštę prie išspaustų žalumynų ir supilame į ją kisielių. Okrošką užpilame paruoštu padažu, pasūdome ir išmaišome.
Paliekame okrošką porai valandų šaldytuve, o tada patiekiame į stalą. Okrošką galima papildomai pagardinti grietine.