Graikiško stiliaus farširuoti kopūstai – tai patiekalas, kuris yra graikiškos ir europietiškos virtuvės mišinys. Jis primena mums įprastus įdarytus kopūstus, tačiau turi savų ypatumų.
Graikiško stiliaus įdaryti kopūstai gaminami iš ryžių, maltos mėsos ir šviežių žolelių mišinio, įvynioto į vynuogių lapus arba kopūstus. Tada jie troškinami pomidorų padaže su alyvuogių aliejumi, citrinų sultimis ir prieskoniais.
Šis patiekalas paprastai patiekiamas su jogurtu arba grietine ir gardinamas bulvėmis arba kitomis daržovėmis. Graikiško stiliaus įdaryti kopūstai pasižymi gaiviu ir aštriu skoniu, kuris patiks Viduržemio jūros regiono virtuvės mėgėjams.
Be mėsos versijos, yra ir vegetariška, pasigaminkime ją kartu.
Ingredientai:
- Kopūstai – vnt;
- 2,5 citrinos sultys;
- Svogūnas – 2 vnt;
- Porai – 4 vnt;
- Alyvuogių aliejus;
- Morkos – 5 vnt;
- Krapai – 1/2 ryšulėlio;
- Petražolės – 1/2 ryšulėlio;
- Pomidorai – 2 vnt;
- Pomidorų padažas – 300 ml;
- raudonėlis – žiupsnelis;
- Saldžiosios paprikos – žiupsnelis;
- Druska – ½ šaukštelio;
- Pipirai – žiupsnelis;
- Ryžiai – 400 g;
- Vanduo.
Graikiško stiliaus įdarytų kopūstų paruošimas:
Į verdantį vandenį supilkite pusės citrinos sultis, sudėkite kopūstus ir palaukite, kol lapai pradės trauktis nuo šakutės.
Išimkite išvirusius lapus iš kopūsto ir palikite jį atvėsti.
Smulkiai supjaustykite svogūnus ir porus. Svogūnus pakepinkite alyvuogių aliejuje, kol suminkštės. Morkas stambiai sutarkuokite, petražoles ir krapus susmulkinkite.
Nuluptą pomidorą supjaustykite mažais kubeliais. Į keptuvėje kepantį svogūną sudėkite tarkuotas morkas, prieskonines žoleles ir pomidorus.
Taip pat į svogūnus sudėkite pomidorų pastą, raudonėlį, saldžiąją papriką, druską ir juoduosius pipirus ir išmaišykite. Į daržovių mišinį suberkite ryžius ir išmaišykite.
Į didelio puodo dugną įdėkite porą kopūstų lapų. Į kitus lapus sudėkite daržovių įdarą ir užkimškite vidų.
Ant dugno sudėkite įdarytą kopūstą, uždenkite kopūstų lapų sluoksniu.
Taip toliau vieną po kito klojame įdarytų kopūstų sluoksnius, nepamiršdami užpilti citrinos sulčių ir vandens.
Sluoksnius uždengiame plokščia lėkšte ir troškiname įdarytus kopūstus ant vidutinės ugnies 20-30 min.
Gausite liesus įdarytus kopūstus be mėsos. Tai geras receptas žmonėms, kurie nevalgo mėsos patiekalų.