Močiutės bulka – skonis, kuris grąžina į vaikystę

Receptai

Močiutės bulka

Be šios pagal seną močiutės receptą iškeptos bulkos (kalbininkai tikriausiai lieptų vadinti ją batonu, bet taip ji netektų pusės savo žavesio) neįsivaizduoju nė vienų šventinių vaišių. Savotiška šeimos tradicija buvo tapęs apskrudusių kampų nulaužymas dar iki sėdant prie stalo 🙂

Gerai, puriai bulkai iškepti reikia stiprių rankų, todėl prieš kelis metus kepimo tradicija buvo perleista man. Pastaruoju metu teko kepti net tris didžiules (~2 kg) bulkas, kurių vos vos užteko visiems norintiems paragauti. Taigi dalinuosi ir receptu.


Reikės:

  • 1/2 pakelio mielių

  • 2 kupinų valgomų šaukštų cukraus

  • žiupsnelio druskos

  • 1,5–2 kg miltų

  • pieno

  • geros saujos razinų

  • 0,25 l grietinės


Eiga:

  1. Dideliame bliūde ištriname mieles su trupučiu cukraus ir paliekame, kad išbrinktų.

  2. Įpilame truputį pieno ir išmaišome mieles.

  3. Ant mielių supilame 1 kg miltų ir, pildami pieną, maišome, kol gaunasi tirštoka tešla. Išmaišę paliekame ant stalo 8–10 valandų, kad tešla iškiltų.
    Neišsigąskite, nes tešlos bliūde padaugėja beveik dvigubai, bet kai pilnai iškyla, ji pradeda po truputį trauktis atgal. 🙂

  4. Nuplikytas razinas, cukrų, žiupsnelį druskos ir grietinę įdėti į tešlą ir šiek tiek pamaišyti.

  5. Ant stalo (ar kitos minkymui skirtos vietos) užsipilkite nemažą krūvelę miltų ir ant jos užverskite tešlą. Minkymo procesas prasideda!
    Miltų reikia nuolatos papildomai įsiberti iki kol tešla nelimpa prie rankų.

  6. Minkome, minkome, minkome… Pavargote? Vis tiek dar šiek tiek paminkome 🙂
    Geros bulkos paslaptis ir slypi minkyme, kuris dažnai užtrunka iki valandos.
    Kaip mano močiutė sako: „kuo ilgiau minkysi, tuo puresnė bulka išeis“.

    Šiek tiek šiuolaikiškesnis būdas patikrinti, kad jau gana – tai tiesiog su peiliu perpjauti minkomą tešlą ir jei viduje matosi oro burbuliukai (kaip korėto šokolado), vadinasi, jau gerai.

  7. Į skardą dedame kepimo popierių ir dedame iš tešlos suformuotą bulką (geriau platesnė nei storesnė, nes labai iškyla).
    Paliekame pusvalandį ramiai pastovėti.

  8. Plaktu kiaušinio tryniu aptepame visą bulkos viršų ir dedame į karštą orkaitę.
    Kepimo temperatūra labai svarbu, kad bulka gerai iškiltų.
    Aš iš pradžių orkaitę įkaitinu iki 220 °C, po kokių 15 min mažinu iki 205 °C ir dar po 10 min kepu ant 195 °C.
    Iš viso kepa 40–60 min (reikia smeigti pagaliuką – iki kol nelimpa).


Karštis reikalingas pradžioje kepimo, kad gerai iškiltų.
Vėliau temperatūrą reikia pamažinti, kad pluta nesukeptų ir būtų pakankamai maža.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
Parašykit komentarą
Laisvadienis.lt