Virtų burokėlių mišrainė žiemai su aliejumi ir actu

Receptai guru

Autorius apie receptą
Man pačiai labai patinka užsiimti konservavimo procesu. Tikrai smagu stebėti, kai vasaros bei rudens derlius atsiranda stiklainiuose. Kai jau pilnėja rūsyje lentynos, o daržai tiesiog tuštėja – smagus jausmas. Smagu ir pats procesas ir džiaugsmas, kai rudenį arba žiemą gali valgyti savo išsaugotas daržoves. Kai jau agurkų bei pomidorų derlius būna pasibaigęs, tada ateina burokėlių eilė. Šios mišrainės receptu su manimi pasidalino draugė. Išmėginusi šią mišrainę pirmą kartą prieš keletą metų, dabar gaminu ją kiekvienais metais.
Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje saulėgrąžų aliejaus galima naudoti alyvuogių aliejų, tuomet mišrainė įgaus švelnesnį, kiek vaisišką skonį.
  • Norint švelnesnio rūgštumo, 9% actą galima pakeisti 6% obuolių actu.
  • Cukrų galima keisti rudu cukrumi arba net medumi (tačiau medų patartina įmaišyti pačioje pabaigoje, jau nukėlus nuo ugnies).
  • Į mišrainę galima įmaišyti truputį kmynų ar tarkuotų morkų, tai suteiks papildomo aromato.
  • Svogūnus galima pakeisti raudonaisiais svogūnais, kurie yra kiek švelnesnio skonio ir gražiau dera spalviškai.

Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Prieš tarkuojant burokėlius, juos verta pilnai atvėsinti – taip bus patogiau dirbti, o tarkiai bus gražesni.
  • Kepindami svogūnus aliejuje, juos maišykite nuolat, kad neprisviltų ir neprarastų salstelėjusio skonio.
  • Stiklainius bei dangtelius būtina gerai išplauti ir iškaitinti, kad mišrainė nesugestų.
  • Mišrainę galima šiek tiek ilgiau patroškinti (apie 20 min.), jei norisi labiau suvirusios konsistencijos.
  • Atvėsusią mišrainę laikykite vėsioje, tamsioje vietoje – rūsyje ar sandėliuke.

Ingredientai

    ~8-10 stiklainių po 500 ml.:
    • virti burokėliai: 3 kilogramų
    • vanduo: 2,5 stiklinės
    • aliejus: 1 stiklinės
    • cukrus: 1 stiklinės
    • 9% actas: 0,5 stiklinės
    • druska: 1 valgomojo šaukšto
    • svogūnai: 1-2 (dideli)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių burokėlius nulupkite bei sutarkuokite.
  2. 2. Tuomet svogūnus nulupkite ir supjaustykite smulkiais gabaliukais.
  3. 3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite svogūnus, kol šie suminkštės.
  4. 4. Tada į puodą dėkite sutarkuotus burokėlius ir pakepintus svogūnus.
  5. 5. Supilkite likusį aliejų, actą, druską, cukrų, vandenį ir viską patroškinkite maždaug 10-15 minučių.
  6. 6. Mišrainę išpilstykite į švariai išplautus bei iškaitintus stiklainius.
  7. 7. Sulaukite žiemos, patiekite ir skanaukite!

Virtų burokėlių mišrainė žiemai su aliejumi ir actu

Virtų burokėlių mišrainė žiemai su aliejumi ir actu

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
Parašykit komentarą
Laisvadienis.lt