Bulvių apkepas su faršu ir pievagrybiais

Receptai guru

Autorius apie receptą
Bulvių apkepas su faršu ir pievagrybiais – tai sotus ir gardus patiekalas, tikras komforto maistas, kuriame derinami sluoksniuoti bulvių tarkiai, sultinga maltos mėsos masė ir aromatingi pievagrybiai. Bulvės, įgėrusios prieskoniais pagardintą faršą, tampa minkštos ir kreminės apačioje, o pievagrybiai prideda subtilaus žemiško skonio ir tekstūros. Viršutinis bulvių sluoksnis kepant apskrunda ir įgauna traškią auksinę plutelę, kuri puikiai dera su sultingu įdaru. Šis patiekalas idealiai tinka jaukiems šeimos pietums ar vakarienei, o kiekvienas kąsnis sukuria malonią šilumą ir sotumo jausmą.
Šis bulvių apkepas idealiai dera su gaiviomis daržovių salotomis arba švelniu grietinės padažu.
  Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje jautienos ir kiaulienos faršo galima naudoti kalakutienos arba vištienos faršą – apkepas bus šiek tiek lengvesnis ir turės švelnesnį skonį.
  • Pievagrybius galima keisti rudaisiais pievagrybiais (portabella) arba net smulkintais miško grybais, jei norisi intensyvesnio aromato.
  • Grietinę galima pakeisti natūraliu jogurtu be priedų – patiekalas bus gaivesnis ir mažiau kaloringas.
  • Vietoje petražolių galima naudoti šviežius krapus ar svogūnų laiškus, kurie suteiks kitokių žalių natų.
  • Jei norisi pikantiškumo, galima įmaišyti šiek tiek tarkuoto kietojo sūrio į bulvių sluoksnius.

Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Bulves sutarkavus būtina bent šiek tiek nuspausti rankomis, kad pašalintumėte perteklinę skystą krakmolo sultį – taip apkepas bus tvirtesnis.
  • Apkepui galima naudoti įvairių prieskonių mišinius, pvz., čiobrelius, raudonėlius ar saldžiąją papriką, kad skonis būtų sodresnis.
  • Kad viršutinis sluoksnis gražiai apskrustų, galima per paskutines 10 minučių padidinti orkaitės temperatūrą iki 200 °C.
  • Kepimo formą patogu iškloti ne tik kepimo popieriumi, bet ir lengvai patepti sviestu ar aliejumi, kad bulvės gražiau apskrustų šonuose.
  • Apkepą pravartu šiek tiek atvėsinti (apie 10-15 min.), tada bus paprasčiau pjaustyti gražiais gabalėliais.

Ingredientai

    24-26 cm. skersmens formai:
    • Bulvės: 10 vnt. (vid. dydžio)
    • Kiaušiniai: 2 vnt.
    • Faršas: 500 g (jautiena ir/ar kiauliena)
    • Pievagrybiai: 200 g
    • Morkos: 2 vnt.
    • Svogūnai: 1 vnt.
    • Grietinė: 2-3 valg. š.
    • Druska
    • Pipirai
    • Smulkintos petražolės
    • Aliejus (kepimui)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių faršą apkepame keptuvėje su prieskoniais (aš kepu be aliejaus), prieš pabaigą įmaišome 1-2 valgomuosius šaukštus grietinės, susmulkintų petražolių bei dar šiek tiek patroškiname. Suberiame į dubenį bei padedame į šalį.
  2. 2. Tuomet morkas nuskutame, sutarkuojame stambios tarkos pagalba, svogūną supjaustome bei apkepame kartu su morkomis, kol suminkštės.
  3. 3. Apibarstome druska bei pipirais.
  4. 4. Tada kitoje keptuvėje šiek tiek apkepame supjaustytus pievagrybius, taip pat apibarstome druska bei pipirais, įmaišome 1 valgomąjį šaukštą grietinės.
  5. 5. Po to bulves nuskutame.
  6. 6. Sutarkuojame bulves stambios tarkos pagalba, šiek tiek nusunkiame rankomis, įmušame kiaušinius, beriame druską, pipirus ir išmaišome.
  7. 7. Formą išklojame su kepimo popieriumi, sudedame pusę bulvių masės, ant jos – faršą, paskui dedame morkų ir svogūnų sluoksnį, ant jo – pievagrybius.
  8. 8. Pabaigoje suberiame likusias sutarkuotas bulves.
  9. 9. Kepame iki 180-190 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 65-75 minutes.
  10. 10. Patiekiame su salotomis arba grietine. Skanaujame!

Bulvių apkepas su faršu ir pievagrybiais

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
Parašykit komentarą
Laisvadienis.lt