Virtų bulvių kukuliai su sūriu ir juosvaisiais raudonviršiais yra itin sotus ir gardus patiekalas, kuris ypatingai tinka rudens sezonui, kai miškai dovanoja gausybę grybų. Šis patiekalas atskleidžia lietuviškos virtuvės šilumą bei paprastumą, kartu įtraukdamas subtilią sūrio bei miško grybų harmoniją. Kukuliai, pagaminti iš minkštų virtų bulvių bei gardaus pekorino sūrio, puikiai dera su kreminiu juosvųjų raudonviršių padažu.
Įdomu tai, kad pekorinas, naudojamas šiame recepte, yra kietasis avių pieno sūris, žinomas dėl savo intensyvaus, šiek tiek aitraus skonio. Jis dažnai puošia Italijos kulinarinius šedevrus, tačiau puikiai įsilieja ir į lietuviškus patiekalus. Bulvių kukuliai su grybų padažu yra vienas tų receptų, kuris ne tik sušildo vėsų vakarą, bet ir primena vaikystės skonius, kuomet bulvės buvo dažnas patiekalų pagrindas.
Galimos ingredientų alternatyvos
- Vietoje pekorino sūrio galima naudoti kietąjį „Grana Padano“ arba „Parmigiano Reggiano“ sūrį, kurie taip pat suteiks intensyvų skonį.
- Bulves galima rinktis bet kokios rūšies, tačiau labiausiai tinka krakmolingos bulvės, nes jos geriau sulimpa.
- Juosvuosius raudonviršius galima keisti baravykais, voveraitėmis arba pievagrybiais, jei miško grybų tuo metu neturite.
- Grietinėlę galima pakeisti riebiu pienu arba augaline grietinėle (pvz., avižų ar migdolų), jei norite lengvesnio varianto.
- Petražoles galima keisti šviežiomis krapų ar bazilikų šakelėmis.
Patiekalo gaminimo patarimai
- Bulves rekomenduojama virti su lupenomis, o tik po to nulupti ir sutrinti – taip jos išlaikys daugiau skonio bei krakmolo.
- Kukulius geriausia formuoti šiek tiek drėgnomis rankomis, kad masė nekibtų.
- Verdant kukulius būtina švelniai pamaišyti, kad jie nepriliptų prie puodo dugno.
- Jeigu masė atrodo per skysta, galima įdėti papildomą šaukštą krakmolo.
- Grybus kepkite stiprioje kaitroje, kad jie neišleistų per daug vandens ir nepradėtų troškintis.
Ingredientai
- Virtos bulvės: 2 kg (virtos su lupenomis, vėliau nuluptos ir sutrintos).
- Bulvių krakmolas: 250 g.
- Druska: pagal skonį.
- Kiaušiniai: 2 vnt.
- Kietasis pekorino sūris: 100 g (tarkuotas).
- Juosvieji raudonviršiai: apie 400 g (švariai nuvalyti ir supjaustyti).
- Česnakai: 2 skiltelės (smulkiai sukapotos).
- Juodieji pipirai: pagal skonį (šviežiai malti).
- Grietinėlė (35 % riebumo): 200 ml.
- Petražolės: 1 nedidelis pundelis (smulkiai sukapotas).
- Bulvių krakmolas (padažui): 1 šaukštelis.
- Alyvuogių aliejus arba sviestas: kepimui.
- 1. Pirmiausia bulves nuplauni ir išverdi jas su lupenomis iki visiško minkštumo, tai paprastai užtrunka apie 25–30 minučių, priklausomai nuo bulvių dydžio.
- 2. Bulvėms šiek tiek pravėsus, jas nulupi ir dar šiltas sutrini bulvių grūstuvu arba specialia bulvių spaudykle, kol gauni vientisą masę.
- 3. Kai bulvių masė visiškai atvėsta, įmuši du kiaušinius, beri druskos, suberi krakmolą bei tarkuotą pekorino sūrį ir rankomis arba šaukštu gerai išmaišai iki vientisos, šiek tiek lipnios tešlos.
- 4. Švariai nusiplauni rankas, jas sudrėkini ir formuoji nedidelius kukulius (apytikriai graikinio riešuto dydžio).
- 5. Užkaičiuoji didelį puodą su pasūdyto vandens ir, kai vanduo užverda, atsargiai sudedi kukulius. Kaitrą sumažini iki vidutinės, kad vanduo virsų ne per smarkiai, ir verdu apie 8 minutes, kol kukuliai iškyla į paviršių.
- 6. Kol kukuliai verda, įkaitini keptuvę su trupučiu sviesto arba alyvuogių aliejaus, suberi supjaustytus juosvuosius raudonviršius bei česnaką ir kepi ant stiprios ugnies, retkarčiais pamaišydamas, kol grybai gražiai apskrunda.
- 7. Pagardini druska ir šviežiai maltais pipirais, tada supili grietinėlę ir išmaišai. Leidi padažui lengvai užvirti, o tada įmaišai šaukštelį krakmolo, kad padažas šiek tiek sutirštėtų.
- 8. Nukeli nuo ugnies, įmaišai kapotas petražoles.
- 9. Virtus kukulius sudedi į lėkštes ir užpili gausiu kiekiu karšto grybų padažo. Patieki iš karto, dar galima papuošti papildomomis petražolėmis.
Recepto paruošimas