Skaniausios kanelės: Canelés (cannelés) de bordeaux

Receptai guru

Autorius apie receptą
Skaniausios kanelės – tai legendinis prancūziškas desertas, kilęs iš saulėtojo Bordo regiono, kur kulinarinės tradicijos susilieja su išskirtiniu skoniu. Šios mažos, karamelizuoto paviršiaus ir minkštos viduje kanelės tapo visame pasaulyje žinomu kepiniu, be kurio sunku įsivaizduoti popietės kavos pertrauką. Šio recepto tešla yra brandinama net 12 valandų, todėl skonis tampa sodrus, gilus, o tekstūra – tobulai vienalytė. Tradicinis receptas išsiskiria tuo, kad kepant kaneles aukštoje temperatūroje susiformuoja traški, beveik karamelinė plutelė, kuri kontrastuoja su švelniu, drėgnu vidumi. Tokios skanios kanelės puikiai tinka ypatingoms progoms ar jaukiam vakarui su artimaisiais.
Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoj romo galima naudoti brendį, konjaką arba Amaretto likerį – kiekvienas suteiks subtiliai kitokią aromato natą.
  • Kiaušinius galima pakeisti ekologiškais kaimiškais kiaušiniais – skonis bus dar sodresnis.
  • Jei neturite vanilinio cukraus, puikiai tiks natūrali vanilės ankštis ar vanilės ekstraktas.
  • Vietoje rudo cukraus pabarstymui galima naudoti kokosų cukrų – jis taip pat gražiai karamelizuojasi.
  • Karvės pieną galima keisti migdolų ar avižų gėrimu, tačiau tuomet tešla gali būti kiek mažiau puri.
  • Paprasti kvietiniai miltai gali būti dalinai pakeisti speltų miltais – skonis įgaus riešutinę natą.

 
Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Norint, kad kanelių paviršius taptų idealiai traškus, kepimo formeles rekomenduojama plonai patepti sviestu arba natūraliu bičių vašku.
  • Tešlą būtina brandinti šaldytuve ne trumpiau kaip 12 valandų – tik taip susiformuoja reikiama struktūra.
  • Prieš kepimą gerai išmaišykite tešlą – dugne gali nusėsti miltai.
  • Svarbu griežtai laikytis temperatūros režimo – pirmasis kepimo etapas aukštoje temperatūroje sukuria traškią plutelę.
  • Neperkepti – jei kanelės ims tamsėti pernelyg greitai, uždenkite viršų folija.

Ingredientai

    12 vnt.:
    • vanilinis cukrus: 3 šaukštų
    • cukrus: 250 gramų
    • miltai: 100 gramų
    • druska: žiupsnelio
    • kiaušiniai: 2 (+ 2 tryniai)
    • sviestas: 50 gramų
    • romas: 2 šaukštų (tiks ir brendis)
    • pienas: 0,5 litro
    • rudas cukrus (kanelių pabarstymui)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių tarpusavyje sumaišykite birius ingredientus – miltus, cukrų, druską bei vanilinį cukrų.
  2. 2. Tuomet į gautą mišinį įdėkite kiaušinius ir trynius.
  3. 3. Viską gerai išmaišykite, kad masė taptų vientisa.
  4. 4. Tada atskirame indelyje ištirpinkite sviestą bei supilkite į masę su miltais ir viską gerai išmaišykite.
  5. 5. Kitame inde kaitinkite pieną iki užvirimo ir iškart supilkite į miltų, kiaušinių bei sviesto masę. Įpylusios brendžio, viską gerai išmaišome. Viską maišome šaukštu.
  6. 6. Po to paruoštą masę uždenkite ir laikykite maždaug 12 valandų šaldytuve (iš vakaro tešlą užmaišome ir per naktį paliekame „pailsėti”).
  7. 7. Paskui orkaitę įkaitiname iki 250 laipsnių temperatūros. Pirmąsias 15 minučių kaneles kepame 250 laipsnių temperatūroje, tuomet 180 laipsnių maždaug 55 minutes.
  8. 8. Iškepusioms kanelėms leidžiame pravėsti maždaug 5 minutes formelėse ir tada išimame. Lepinamės!

Skaniausios kanelės: Canelés (cannelés) de bordeaux

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
Parašykit komentarą
Laisvadienis.lt