Braškių sirupas ir džemas žiemai – išsaugokite vasaros skonį

Receptai guru

Autorius apie receptą
Artėjant gardžiausių braškių sezonui, daugelis šeimininkių ima ieškoti patikrintų receptų, kaip šias sultingas uogas paversti aromatingu džemu ar sirupu. Braškės sirupe ir braškių džemas – tai išties tradiciniai lietuviški konservavimo būdai, leidžiantys žiemą mėgautis vasaros gaiva. Šis receptas ypatingas tuo, kad braškės trumpai verdamos ant gyvos ugnies, todėl įgauna subtilų dūmo kvapą, kuris suteikia uogienei išskirtinį skonį. Dalį braškių siūloma palikti vientisas sirupe, o pernokusias ar minkštesnes sutrinti ir virti tirštą džemą. Tai leis praturtinti desertus, blynus ar košes ryškaus aromato uogų saldumu. Toks pasiruošimas – puikus būdas pasitikti žiemą su gardžiomis atsargomis.
Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje cukraus galima naudoti rudą cukrų, kuris suteiks karamelinį poskonį.
  • Norint lengvesnio skonio, dalį cukraus galima pakeisti nerafinuotu cukranendrių cukrumi.
  • Sirupui galima įdėti kelias citrinos sultis, kad išlaikytų gaivumą.
  • Džemui galima įmaišyti truputį vanilės ekstrakto ar natūralaus vanilinio cukraus.
  • Uogų konsistencijai pagerinti galima dėti truputį pektino miltelių.

Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Jei braškės labai prinokusios, rekomenduojama jas gerai perrinkti, kad nesusidarytų per daug skysčio.
  • Uogas prieš verdant būtinai gerai nusausinkite, kad sirupas nebūtų per skystas.
  • Norėdami išlaikyti intensyvesnę spalvą, trumpinkite virimo laiką.
  • Stiklainius prieš pildami džemą ar sirupą kruopščiai nuplaukite ir kaitinkite orkaitėje arba garuose.
  • Jei sirupą planuojate naudoti desertams, galima pridėti šlakelį likerio, pavyzdžiui, braškinio.

Ingredientai

    ~8-10 x 0,5 l. stiklainių:
    • Braškės: apie 5 kilogramai.
    • Vanduo: 1 litras.
    • Cukrus: 2 kilogramai (sirupui).
    • Cukrus: 1–1,5 kilogramo (džemui, pagal skonį). 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia uogas atsargiai nuplaunate po tekančiu vandeniu, pakartodami skalavimą keletą kartų, kad neliktų žemių ar kitų nešvarumų.
  2. 2. Nusausintas braškes dėsite ant švarios medvilninės drobės ar rankšluosčio, kad išvarvėtų perteklinis vanduo.
  3. 3. Tada nuo visų braškių pašalinsite žalius kotelius, stengdamiesi nepažeisti minkštimo.
  4. 4. Kietesnes, mažiau prinokusias uogas atskirsite į atskirą dubenį, nes jos bus naudojamos sirupui.
  5. 5. Į didelį puodą supilsite 1 litrą vandens ir subersite 2 kilogramus cukraus, maišydami kaitinsite, kol cukrus visiškai ištirps ir sirupas ims virti.
  6. 6. Užvirusį sirupą nuimsite nuo kaitros ir juo užpilsite kietesnes braškes. Paliksite jas pastovėti vėsioje vietoje per naktį, kad gerai įsigertų sirupo.
  7. 7. Tuo metu likusias minkštesnes ir pernokusias braškes sudėsite į atskirą dubenį ir sutrinsite elektriniu trintuvu iki vientisos masės.
  8. 8. Į trintų braškių tyrę įbersite 1–1,5 kilogramo cukraus (pagal pageidaujamą saldumą), gerai išmaišysite ir taip pat paliksite per naktį, kad išsiskirtų sultys.
  9. 9. Kitą dieną sirupe mirkytas braškes užvirinsite ant vidutinės kaitros, leisdami pavirti apie 5 minutes, kol uogos taps minkštesnės, bet dar nepraras formos.
  10. 10. Paruoštas karštas braškes su sirupu supilstysite į sterilizuotus stiklainius ir tuoj pat sandariai užsuksite dangteliais.
  11. 11. Trintų braškių masę perkelsite į švarų puodą ir užvirinsite ant vidutinės ugnies. Virsite maždaug 8–10 minučių, vis pamaišydami, kad neprisviltų.
  12. 12. Karštą džemą supilstysite į sterilizuotus stiklainius, sandariai uždarysite ir apversite dangteliais žemyn. Paliksite atvėsti kambario temperatūroje.
  13. 13. Atvėsusius stiklainius pernešite į vėsią, tamsią vietą – rūsį ar sandėliuką – kad braškių sirupas ir džemas kuo ilgiau išliktų aromatingi.

Braškių sirupas ir džemas žiemai – išsaugokite vasaros skonį

Braškių sirupas ir džemas žiemai – išsaugokite vasaros skonį

Braškių sirupas ir džemas žiemai – išsaugokite vasaros skonį

Braškių sirupas ir džemas žiemai – išsaugokite vasaros skonį

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
Parašykit komentarą
Laisvadienis.lt