Mokyklinis guliašas iš kiaulienos mentės grietinės, miltų ir pomidorų padažu

Receptai guru

Autorius apie receptą
Ar dar pamenate tą legendinį guliašą, kurį visi valgydavo mokyklose? Arba tokį, kurį gamindavo mūsų močiutės sekmadienio pietums, kai visi šeimos susirinkdavo prie vieno stalo?
Kaip aš tokio visai neseniai užsinorėjau! Man pačiai asmeniškai jis – pats tikriausias prisiminimas apie mokyklą ir jaukią valgyklą, kur guliašą su bulvių koše į lėkštes dėdavo mielos bei visada besišypsančios virėjos. 
Šį kartą aš Jus kviečiu bent jau trumpam stabtelėti ir prisiminti praeitį – mokyklą, mokyklos draugus bei tas ilgąsias pertraukas, kurių metu skubėdavome gardžiuotis skaniais ir kvapniais valgiais.
Galimos ingredientų alternatyvos:

Nors tradiciškai mokyklinis guliašas gaminamas iš kiaulienos mentės, galite naudoti ir kitas mėsos dalis: 

  • Kiaulienos sprandinė – taps dar minkštesnis guliašas;
  • Jautienos kumpis – suteiks sodresnį skonį;
  • Jautienos mentė – tiks ilgesniam troškinimui;

Vietoje įprasto pomidorų padažo galite naudoti:
 

  • Pomidorų pastą (1 valgomasis šaukštas);
  • Šviežius trintus pomidorus (200 g);
  • Smulkintus konservuotus pomidorus (150 g);

Grietinę galima pakeisti:
 

  • Graikišku jogurtu (1,5 valgomojo šaukšto);
  • Riebiu pienu ir šaukšteliu citrinų sulčių;
  • Augaliniu grietinės pakaitalu;

Patiekalo gaminimo patarimai
 
Guliašo gaminimas atrodo paprastas, tačiau yra keletas svarbių patarimų, kurie padės pasiekti tobulą rezultatą:
 

  1. Mėsą pradėkite gaminti kambario temperatūros – taip ji tolygiau iškeps.
  2. Neapkraukite keptuvės per daug mėsos vienu metu – ji turi apskrusti, o ne troškintis savo sultyse.
  3. Svogūnus kepkite ant vidutinės ugnies, kol jie tampa skaidrūs, bet ne paruduoja – taip patiekalas įgaus švelnesnį skonį.
  4. Nepagailėkite laiko mėsai troškintis – kuo ilgiau ji troškinsis, tuo minkštesnė taps.
  5. Jeigu padažas atrodo per tirštas, įpilkite daugiau vandens; jei per skystas – pavirinkite ilgiau atidengę puodą.
  6. Prieš baigiant gaminti, būtinai paragaukite ir koreguokite prieskonius pagal savo skonį.

Ingredientai

    • mėsa: 1 kilogramo (aš naudoju kiaulienos mentę)
    • svogūnai: 1
    • mėgstami prieskoniai

    Padažui:

    • šiltas vanduo: 250 mililitrų
    • pomidorų padažas: 1,5 valgomojo šaukšto
    • miltai: 1,5 valgomojo šaukšto
    • grietinė: 1 valgomojo šaukšto
    • druska: žiupsnelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Padažas: Šiltą vandenį sumaišome su pomidorų padažo, miltais, grietine ir žiupsnelio druskos.
  2. 2. Tada mėsą supjaustome nedideliais gabaliukais ir apkepiname aliejuje.
  3. 3. Dedame susmulkinto svogūno, pakepinus įpilame vandens ir šitaip mėsą kepame ant mažos ugnies maždaug 40 minučių, vis įpildami vandens.
  4. 4. Po to sudedame mėsos prieskonius ir įberiame druskos.
  5. 5. Bebaigiant kepti supilame padažą ir vis pamaišydami kepame dar maždaug 5-10 minučių.
  6. 6. Itin skanu patiekti su bulvių koše. Pasilepinam!

Mokyklinis guliašas iš kiaulienos mentės grietinės, miltų ir pomidorų padažu

Mokyklinis guliašas iš kiaulienos mentės grietinės, miltų ir pomidorų padažu

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
Parašykit komentarą
Laisvadienis.lt