Šis patiekalas yra puikus pasirinkimas tiems, kas vertina natūralius produktus ir nori savo šeimos stalą praturtinti sveikesniais pasirinkimais. Grikiai – viena vertingiausių grūdinių kultūrų, turinti daug baltymų, skaidulų ir antioksidantų. Šie kepsneliai yra puikus būdas įtraukti grikius į savo mitybą – jie traškūs iš išorės, bet minkšti ir sultingi viduje. Kepsneliai idealiai tinka tiek pietums, tiek vakarienei, o taip pat gali būti puikus užkandis bet kuriuo paros metu. Lengvai pagaminami keptuvėje, jie sutaupys jūsų laiką virtuvėje, bet tikrai nenuvils skonio atžvilgiu.
Galimos ingredientų alternatyvos
- Jei norite eksperimentuoti, vietoje įprastų grikių galite naudoti raudonuosius grikius, kurie turi dar daugiau antioksidantų.
- Kukurūzų krakmolą galima pakeisti bulvių krakmolu arba kviečių miltais, jei neturite alergijos glitimui.
- Vietoje vieno kiaušinio galite naudoti du kiaušinių baltymus, jei stebite cholesterolio kiekį, arba vieną šaukštą čia sėklų, sumaltų ir išmirkytų 3 šaukštuose vandens, jei laikotės veganiškos mitybos.
- Aliejų kepimui galite rinktis įvairių rūšių – tinka tiek alyvuogių, tiek kokosų, tiek saulėgrąžų aliejus.
Patiekalo gaminimo patarimai
- Norint pasiekti geriausią rezultatą, grikius rekomenduojama mirkyti bent 2 valandas arba per naktį – taip jie taps minkštesni ir greičiau išvirs.
- Kepsnelių masė neturėtų būti per skysta – jei taip nutiktų, galite įdėti šiek tiek daugiau krakmolo.
- Keptuvė turėtų būti gerai įkaitinta prieš dedant kepsnelius, bet ne per karšta, kad jie nesudegtų iš išorės likus žaliems viduje.
- Geriausia kepti ant vidutinės ugnies, kol abiejose pusėse atsiras gražus auksinis atspalvis.
Ingredientai
- 8-iems kepsneliams:
- grikiai: 1 stiklinės
- kukurūzų krakmolas: 3 šaukštų
- kiaušiniai: 1
- druska
- pipirai
- aliejus (kepimui)
- 1. Pradedame procesą nuo grikių paruošimo – juos reikia gerai nuskalauti po tekančiu vandeniu, kol nubėgantis vanduo taps skaidrus.
- 2. Nuskalautus grikius užmerkiame šaltame vandenyje ir paliekame mirkti 2-4 valandas, o dar geriau – per naktį, jei turime pakankamai laiko.
- 3. Išmirkytus grikius nusunkiame ir sudedame į puodą. Užpilame dvigubu kiekiu vandens, įberiame žiupsnelį druskos ir verdame ant vidutinės ugnies, kol grikiai suminkštėja, bet nesubyra (apie 15-20 minučių).
- 4. Išvirusius grikius nusunkiame ir leidžiame jiems atvėsti iki kambario temperatūros.
- 5. Į didelį dubenį sudėsime atvėsusius grikius, įmušime kiaušinį, įdėsime kukurūzų krakmolą, pagal skonį įbersime druskos bei pipirų.
- 6. Visus ingredientus kruopščiai išmaišai rankomis arba mediniu šaukštu, kol gaunama vientisa masė. Jei masė per skysta, galima įdėti dar šiek tiek krakmolo.
- 7. Ant vidutinio karščio įkaitink keptuvę ir įpilk aliejaus.
- 8. Drėgnomis rankomis formuoji nedidelius kepsnelius (maždaug 1 cm storio) ir atsargiai dedi juos į įkaitintą keptuvę.
- 9. Kepsnelius kepk po 4-5 minutes iš kiekvienos pusės, kol jie įgaus gražią auksinę spalvą ir taps traškūs iš išorės.
- 10. Iškeptus kepsnelius dėk ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų perteklinį aliejų.
- 11. Labai gardu patiekti su marinuotais burokėliais ir kokiu pamėgtu padažu. Taip pat labai tinka bulvių košė arba bulvytės fri, keptos orkaitėje.
Recepto paruošimas