Konservavimo karaliene vadinama lietuvė išdavė, kaip tobulai užraugti agurkus žiemai: užsirašykite iš karto

Naujienos

Vilnietė Irina Poležajeva – socialinių tinklų puslapio vakavimas.lt įkūrėja, dažnai vadinama „konservavimo karaliene“Raugintų agurkų tema jai – ne šiaip hobis, o tikra aistra.

Ji dalijasi metų patikrintais patarimais, kaip pasigaminti tobulus raugintus agurkus, kurie išlieka traškūs net ir po metų. Irenos receptuose – ne tik krapai, bet ir gausybė kitų ingredientų, kuriuos norėsite įsiminti.

Kas daro raugintą agurką „tobulu“?

„Svarbiausia – traškumas“, – sako Irina.

Pasak jos, norint pasiekti tobulą raugintų agurkėlių traškumą, visų pirma svarbu atsižvelgti į naudojamą agurkų veislę, nes tikrai ne visi agurkai tinka rauginimui: salotiniai agurkai, jei rauginami, tampa minkšti ir praranda formą.

„Aš pati raugiu tik „Rodničiok“ veislės agurkus – jie man skaniausi“, – sako I. Poležajeva.

Paklausta, kaip juos atskirti parduotuvėje ar turguje, ji pataria: „Rauginimui tinkami agurkai – stambiais, retais kauburėliais, o smulkesni, su mažais kauburėliais – salotiniai.“

Irinos Poležajevos rauginti agurkai (vakavimas.lt) (nuotr. facebook.com)

Prieskoniai – ne tik krapai

Irinos raugintų agurkų recepte – ne tik tradiciniai krapai ar česnakai, nors, anot jos – negalima pamiršti ir šių.

Ji taip pat pabrėžia, kad būtina naudoti akmens druską, nes joduota ar jūros druska nesuteikia agurkėliams tokio paties efekto.

Jos mėgstamiausi ingredientai:

  • Krapai
  • Česnakai
  • Juodųjų serbentų ir vyšnių lapai
  • Ąžuolo lapas (nebūtinas, bet duoda traškumo)
  • Krienų šaknys. „Duoda tiek traškumo, tiek specifinį skonį“
  • Garstyčių žirneliai. „Sustabdo rūgimą ir suteikia lengvo aštrumo“

Dar vienas I. Poležajevos patarimas – pasiruošti ingredientus iš anksto: „Krienus ir česnakus supjaustau, užšaldau porcijomis – tada visada turiu po ranka, kai tik noriu rauginti agurkus.“

Irinos Poležajevos rauginti agurkai (vakavimas.lt) (nuotr. facebook.com)

Kada rauginti, o kada jau galima valgyti?

Rauginimo sezonas, pasak Irinos, prasideda tada, kai tik pasirodo pirmieji agurkai. Anot jos, tai daryti galima bet kada, kai turite namuose šviežių agurkų, o valgyti raugintus agurkėlius galima tiek po poros dienų, tiek po metų, jei jie teisingai laikomi.

„Svarbiausia – nepavėluoti, nes kai agurkai perauga, atsiranda ligos, jie suminkštėja ir tampa nebetinkami“, – sako ji.

Tie, kurie neturi šaltų rūsių, agurkus gali rauginti ir kitu būdu: „Užraugiate, tada nupilate sūrymą, užverdate ir vėl užpilate karštą, sandariai uždarote – puikiai laikosi net ir be rūsio.“

O kiek ilgai jie galioja? „Aš dar turiu pernykščių agurkų ir jie vis dar tobulai traškūs“, – šypsosi Irina. Anot jos, ne tiek svarbu, kada pradėti juos valgyti po užraugimo – svarbiausia tai, kiek ilgai jie išlieka valgomi ir traškūs.

Senelės išmintis – geriausia technologija

I. Poležajeva aiškina, jog populiariausi iš senų laikų išlikę rauginimo metodai – patys geriausi, todėl naujovių ieškoti nėra reikalo. „Didelių naujovių rauginime nėra. Viskas – kaip močiutė darydavo“, – sako Irina.

Ji pastebi, jog būtent šis agurkų paruošimo metodas yra labiausiai pamėgtas lietuvių, nes būtent raugintų agurkų skonis mums pažįstamas dar nuo protėvių laikų.

Irenos Poležajevos rauginti agurkai (vakavimas.lt) (nuotr. facebook.com)

O jei užsinori kitokio skonio?

Paklausta, ar mėgsta ir marinuotus agurkėlius, Irina atsako paprastai ir trumpai: „Man skaniausi – rauginti. Ir sveikiausi.“

Tačiau, vis dėlto, pasak konservavimo entuziastės, kartais skrandžiui prireikia pertraukos nuo rūgštingumo. Tada į pagalbą ateina ir marinuoti agurkai: „Jų paruošimo procesas visiškai kitoks, skonis irgi kitoks, bet ir jie turi savo žavesio.“

Šaltinis: tv3.lt

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
Laisvadienis.lt