Porcijos
6 porcijos.
Paruošimo laikas
20 minučių.
Kepimo laikas
30 minučių.
Įvadas
Purus varškės apkepas su manų kruopomis – tai vienas iš tų patiekalų, kuris nuo vaikystės kvepia jaukumu ir namų šiluma. Šis klasikinis desertas, kilęs iš senųjų lietuviškų šeimų virtuvės tradicijų, pasižymi ypatingai švelnia tekstūra ir subtiliu saldumu. Manų kruopos ne tik suteikia apkepui struktūros, bet ir padeda jam išlikti drėgnam, o varškė – tikram baltymų ir kalcio šaltiniui – paverčia šį patiekalą maistingu pasirinkimu.
Tai desertas, kurį galima ruošti ne tik šeimos sekmadienio pusryčiams, bet ir šventiniams pietums. Apkepas puikiai dera su šviežiomis uogomis, medumi, grietine ar net lengvu vaisių padažu. Be to, jis gardžiai skamba kaip sveikesnė alternatyva pyragams ar kitokiems kepiniams, nes yra maistingas ir sotus.
Šį receptą išbandžiau ne kartą, o jis atkeliavo iš mano močiutės užrašų knygelės. Per daugelį metų jį patobulinau – dabar apkepas visuomet iškepa purus, nesubliūkšta ir išlieka minkštas net ir atvėsęs.
Galimos ingredientų alternatyvos
-
Vietoje manų kruopų galima naudoti ryžių dribsnius – jie suteiks kiek kitokį, grūdėtesnį apkepo skonį.
-
Avižiniai dribsniai – puiki alternatyva tiems, kurie nori daugiau skaidulų ir sveikesnės sudėties.
-
Cukrų galima keisti medumi, klevų sirupu arba kokosų žiedų cukrumi.
-
Vanilinį cukrų galima pakeisti natūralia vanilės ankštimi ar keliais lašais vanilės ekstrakto.
-
Razinas galima keisti džiovintomis spanguolėmis, vyšniomis ar smulkintais džiovintais abrikosais.
-
Pieną galima pakeisti augaliniu pienu – avižų, migdolų ar sojų.
-
Sviestą galima keisti kokosų aliejumi – ypač tinka, jei norite pieno produktų be laktozės.
Patiekalo gaminimo patarimai
-
Visada naudokite kambario temperatūros kiaušinius – taip jie geriau išsiplaks ir suteiks apkepui purumo.
-
Kiaušinių baltymus plakti sausame, švariame inde – net maža riebalų ar drėgmės dalelė neleis jiems sutvirtėti.
-
Manų kruopas būtinai pabrinkinkite piene – jos taps minkštesnės ir apkepas bus vientisesnis.
-
Nepersistenkite maišydami masę po baltymų įdėjimo – švelnus maišymas padės išsaugoti oro burbuliukus, kurie suteiks purumo.
-
Kepkite ant vidurinės orkaitės lentynos, kad apkepas tolygiai pakiltų.
-
Leiskite apkepui bent 10 minučių pastovėti po kepimo – taip jis lengviau pjaustysis ir išliks vientisas.
Recepto ingredientai
-
Varškė: 500 g.
-
Kiaušiniai (M dydžio): 4 vnt.
-
Pienas: 80 ml.
-
Manų kruopos: 4 šaukštai.
-
Sviestas: 30 g.
-
Cukrus: 2 šaukštai.
-
Džiūvėsėliai: šiek tiek, kepimo formai pabarstyti.
Recepto instrukcijos
-
Paruošti manų kruopas. Į nedidelį dubenėlį supilkite pieną ir suberkite manų kruopas. Palikite pabrinkti maždaug 10–15 minučių, kol jos suminkštės ir sugertų skystį. Jei naudosite ryžių ar avižinius dribsnius, procesas išlieka toks pats – jie taip pat turi suminkštėti prieš dedant į tešlą.
-
Paruošti sviesto ir cukraus masę. Sviestą suminkštinkite kambario temperatūroje, sudėkite cukrų ir trinkite šaukštu arba elektriniu plakikliu, kol masė taps puri ir vienalytė.
-
Atskiri tryniai ir baltymai. Atsargiai atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų. Trynius įmaišykite į sviesto ir cukraus masę, tuomet sudėkite varškę. Gerai išmaišykite, kol neliks didelių varškės gumuliukų.
-
Baltymų paruošimas. Švariame, sausame dubenyje baltymus išplakite iki standžių putų – jie turi išlikti vietoje, net apvertus indą.
-
Sujungimas. Į varškės masę supilkite pabrinkintas manų kruopas ir lengvai išmaišykite. Tada suberkite baltymus ir švelniais judesiais įmaišykite, kad masė neprarastų purumo.
-
Kepimo formos paruošimas. Kepimo formą patepkite sviestu arba aliejumi, pabarstykite džiūvėsėliais – taip apkepas neprilips ir bus lengviau išimti.
-
Kepimas. Masę sukrėskite į formą, pašaukite į įkaitintą iki 220 °C orkaitę. Po 10 minučių temperatūrą sumažinkite iki 200 °C ir kepkite dar apie 20 minučių, kol paviršius gražiai pagels, o vidus iškeps.
-
Patiekimas. Iškepus leiskite apkepui bent 10 minučių pastovėti – per tą laiką jis sutvirtės ir bus lengviau pjaustyti. Patiekite su šviežiomis uogomis, medumi, grietine ar mėgstamu džemu.