Kibinai su kapota kiauliena – valgome

Receptai guru
  • Paruošimas: 30 min
  • Gaminimas: 45 min
  • Porcijos: 4

Kibinai su kapota kiauliena – tai vienas iš klasikinės karaimų virtuvės patiekalų, kuris Lietuvoje jau seniai tapo mūsų kasdienybės dalimi. Nors tradiciniai kibinai gaminami su aviena, kiaulienos įdaras – ypač populiarus lietuviškas variantas, kuris pasižymi sultingumu, sotumu ir lengvu paruošimu. Ši versija su kapotu kiaulienos kumpiu ir sviestine tešla idealiai tinka šeimos pietums, šventiniam stalui ar net išsinešimui į gamtą. Tinkamai pagaminti, šie kibinai ilgai išlieka minkšti, o įdaras – drėgnas ir aromatingas. Receptas ypač tiks tiems, kurie ieško autentiško skonio, bet tuo pačiu vertina paprastumą bei patikimus ingredientus.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Kumpis su riebaliuku gali būti keičiamas kapota kiaulienos sprandine arba mentėmis, jei norisi dar sultingesnio įdaro.
  • Sviestas gali būti keičiamas kepinių margarinų, jei norite mažiau riebios arba ekonomiškesnės versijos.
  • Grietinė gali būti keičiama natūraliu jogurtu arba kefyru, jei norite šiek tiek lengvesnės tešlos.
  • Svogūnus galima pakeisti šalotiniais svogūnais arba net kepintais porais, jei norisi švelnesnio skonio.
  • Pipirai gali būti keičiami maltomis aitriosiomis paprikomis, jei mėgstate aštresnius skonius.

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Mėsą rekomenduojama kapoti, o ne malti – taip kibinai išlaikys autentišką tekstūrą ir bus sultingesni.
  • Įdarui įpilkite tik šlakelį vandens – taip mėsa neišsausės, bet ir neišbėgs iš tešlos kepimo metu.
  • Tešlą būtina gerai atvėsinti prieš kočiojant – tai padės išvengti jos plyšimo.
  • Kibinus kepkite iki auksinės spalvos – tik tada jie bus traškūs išorėje, bet minkšti viduje.
  • Kepimo metu galima patepti kiaušinio plakiniu, kad paviršius būtų blizgus ir gražiai apskrudęs.

Receptui reikės:

Tešla (10-12 kibinų):

  • Miltai: 1 kg.
  • Grietinė: 200 g.
  • Sviestas: 350 g.
  • Kiaušiniai: 4 vnt.
  • Druska: žiupsnelis.

Įdaras:

  • Kiaulienos kumpis su riebaliuku: apie 1 kg.
  • Svogūnai: 2 nedideli vnt.
  • Druska: pagal skonį.
  • Malti juodieji pipirai: pagal skonį.
  • Vanduo: šlakelis (apie 50 ml).

Paruošimas

  • Tešlos ruošimas: Sviestą iš pradžių buvote supjaustę kubeliais ir trumpai palaikėte šaldytuve.
  • Po to jį įtrynėte į miltus, kol masė priminė smėlį. Į šią masę įmaišėte grietinę, kiaušinius bei žiupsnelį druskos. Užminkėte vientisą, kiek minkštą tešlą.
  • Apvyniojote ją maistine plėvele ir padėjote į šaldytuvą mažiausiai 30 minučių.
  • Įdaro paruošimas: Kiaulienos kumpį buvote kruopščiai supjaustę mažais kubeliais arba smulkiai kapojote peiliu. Taip pat susmulkinote svogūnus.
  • Viską sudėjote į dubenį, įbėrėte druskos, pipirų ir įpylėte šlakelį vandens. Masę gerai išmaišėte, kad prieskoniai tolygiai pasiskirstytų.
  • Palikote pastovėti 10–15 minučių.
  • Kibinų formavimas: Atšalusią tešlą padalinote į lygias dalis – po maždaug 80–100 g kiekvienam kibinui. Kiekvieną gabalėlį iškočiojote į ovalo formą. Į vidurį dėjote kupiną šaukštą įdaro.
  • Uždengėte kraštus, formavote tradicinę kibino formą su suktuku per vidurį. Užspaudėte kraštus, kad įdaras neišbėgtų.
  • Kepimas: Kibinus išdėliojote ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Patepėte juos kiaušinio plakiniu, kad gražiai apskrustų.
  • Kepėte įkaitintoje orkaitėje 180 °C temperatūroje apie 45 minutes, kol paviršius tapo auksinės spalvos, o tešla – traški.
  • Patiekimas: Ištrauktus kibinus trumpam palikote atvėsti, tada patiekėte su sultiniu arba šviežiomis daržovėmis. Puikiai tinka ir šiltai, ir atvėsę.
Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
Laisvadienis.lt