Vištienos filė su voveraitėmis ir grietinėle

Receptai guru
  • Paruošimas: 25 min
  • Gaminimas: 20 min
  • Porcijos: 4

Voveraitės, dar vadinamos miško auksu, neatsiejamos nuo lietuviškos vasaros virtuvės. Šios ryškiai oranžinės, kvapnios ir švelniai traškios grybų karalienės savo skoninėmis savybėmis puikiai dera su švelnia vištienos filė ir sodria 36 % riebumo grietinėle. Tai vienas iš tų patiekalų, kurį norisi gaminti kasmet vos tik pasirodo pirmosios voveraitės – o jų kvapas, pakvimdinantis visus namus, pažadina maloniausius vaikystės prisiminimus. Šis receptas sujungia natūralius lietuviškos gamtos turtus į vieną harmoningą patiekalą, kuris idealiai tinka tiek šeimos vakarienei, tiek šventiniam stalui.

Sodrus grietinėlės padažas, švelniai pakepinta vištiena, minkštos naujo derliaus bulvės ir gaivios šviežių daržovių salotos su krapais sukuria subalansuotą, skonių pilną kombinaciją, kuri ilgai išlieka atmintyje.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vištienos filė galima pakeisti kalakutienos filė arba vištienos šlaunelių mėsa be kaulo ir odos.
  • Voveraites galima keisti baravykais ar pievagrybiais, tačiau jų skonis bus šiek tiek švelnesnis.
  • 36 % grietinėlės alternatyva – 30 % grietinėlė arba natūrali grietinė, atskiesta trupučiu pieno.
  • Vietoj sviesto galima naudoti alyvuogių aliejų arba sviesto ir aliejaus mišinį.
  • Bulves galima virti su lupenomis arba naudoti mažas rausvas naujo derliaus bulves.
  • Krapų ir svogūnų laiškų alternatyva – petražolės ar česnako laiškai.

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Voveraites prieš verdant reikėtų perrinkti, tačiau nerekomenduojama jų ilgai mirkyti – užtenka perplauti po šaltu vandeniu.
  • Jei norisi intensyvesnio skonio, voveraites galima šiek tiek apkepinti svieste prieš dedant ant vištienos.
  • Grietinėlę reikėtų šildyti ant silpnos ugnies, kad ji nesutrauktų.
  • Bulves geriausia išvirti su lupenomis ir nulupti tik po virimo – jos išliks tvirtesnės.
  • Salotoms naudokite kuo šviežesnes daržoves – tai pabrėš patiekalo lengvumą.

Receptui reikės:

  • Vištienos filė: 800 g.
  • Voveraitės (šviežios): 1,5 litro.
  • Grietinėlė (36 %): 500 ml.
  • Sviestas (kepimui): apie 30 g.
  • Bulvės (šviežios): ~1 kg.
  • Krapai: pagal skonį.
  • Svogūnų laiškai ir jų šviežios galvutės: pagal skonį.
  • Švieži agurkai: 2 vnt.
  • Švieži pomidorai: 2–3 vnt.
  • Druska: pagal skonį.
  • Juodieji pipirai: pagal skonį.

Paruošimas

  • Bulvės buvo nuskustos, supjaustytos didesniais gabaliukais ir sudėtos į puodą su pasūdytu vandeniu. Užvirus vandeniui, jos virė apie 20 minučių, kol suminkštėjo, tačiau nesuirusių.
  • Vištienos filė buvo supjaustyta nedideliais gabalėliais ir lengvai pasūdyta. Įkaitintoje keptuvėje ištirpintas sviestas, o vištiena buvo apkepinta ant vidutinės ugnies, kol gražiai parudavo iš abiejų pusių (apie 7–8 minutes). Į keptuvę buvo pridėta smulkiai supjaustytų svogūnų galvučių – jie švelniai pakepinti kartu su vištiena dar 2 minutes.
  • Tuo metu voveraitės buvo perrinktos, perplautos po šaltu vandeniu ir trumpai nuplikytos – virė apie 10 minučių, kad sušvelnėtų. Nusausintos ir nusausintos voveraitės buvo sudėtos ant apkepintos vištienos keptuvėje.
  • Ant vištienos ir voveraičių buvo supilta grietinėlė, viskas atsargiai išmaišyta. Mišinys troškintas ant mažos ugnies dar apie 10 minučių, kol grietinėlė šiek tiek sutirštėjo, o skoniai susijungė.
  • Kol troškinys virė, buvo ruošiamos salotos: pomidorai ir agurkai supjaustyti riekelėmis, paskaninti šviežiais krapais, svogūnų laiškais, druska ir keliais lašais alyvuogių aliejaus.
  • Lėkštėse buvo gražiai sudėtos virtos bulvės, apibarstytos smulkintais krapais. Šalia buvo dedama šaukštu troškinio su vištiena, voveraitėmis ir grietinėlės padažu. Prie šio pagrindinio patiekalo buvo patiektos šviežios salotos.
  • Visi skoniai puikiai papildė vienas kitą – šiltas, švelnus, lengvai miško kvapais kvepiantis patiekalas sukūrė tobulą vasaros vakarienę.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
Laisvadienis.lt