- Paruošimas: 15 min
- Gaminimas: 20 min
- Porcijos: 4
Šviežių bulvių kepti bulviniai blynai – tai vienas iš tų paprastų, tačiau nepaprastai gardžių lietuviškos virtuvės patiekalų, kuris vis dar kelia nostalgiją ir maloniai nuteikia kiekvieną paragavusį. Būtent vasaros metu, kai prasideda šviežių, sultingų bulvių sezonas, verta išbandyti šį receptą, nes jų skonis – nepalyginamai švelnesnis, o tekstūra – lengvesnė nei iš žieminių bulvių.
Skirtingai nuo įprastų bulvinių blynų, ruoštų iš krakmolingų, senesnių bulvių, šie blynai yra švelnesni, saldžiau kvepiantys ir kepant mažiau tamsėja. Traški plutelė, minkštas vidus ir švelnus skonis puikiai dera su grietine – tai klasikinis duetas, kurio niekada nesinori keisti. Tačiau patiekalas puikiai tiks tiek pietums, tiek vakarienei, o norint, galima jį patiekti ir su įvairiais priedais – nuo varškės iki silkių ar net ikrų.
Svarbiausia – naudoti tik šviežias bulves ir tinkamai nusunkti jų sultis, kad blynai būtų traškūs, o ne vandeningi. Šis patiekalas reikalauja šiek tiek rankų darbo, tačiau rezultatas tikrai to vertas – traškūs, kvapnūs, su grietine – blynai, kurie visada džiugins šeimą ar svečius.
Galimos ingredientų alternatyvos
- Vietoje kvietinių miltų galima naudoti avižinius miltus ar ryžių miltus, jei norima be glitimo varianto.
- Grietinę galima pakeisti natūraliu graikišku jogurtu arba veganiška grietine.
- Jei neturite svogūno, vietoj jo tinka ir porai ar net trinti česnakai subtiliam skoniui suteikti.
- Kiaušinį galima pakeisti 1 šaukštu maltų linų sėmenų, sumaišytų su 3 šaukštais vandens (palikti brinkti 5 min.).
- Į masę galima įdėti tarkuoto cukinijos ar morkų – blynai bus dar sultingesni.
Patiekalo gaminimo patarimai
- Šviežias bulves reikėtų tarkuoti rankiniu būdu smulkia tarka – taip išgaunama tinkama tekstūra.
- Nusunkti bulvių sultis būtina – tai garantuoja traškią plutelę.
- Kepant nenaudokite per mažai aliejaus – plutelė susidaro tik esant pakankamai riebalų.
- Kepkite ant vidutinės ugnies – taip išorė taps traški, o vidus pilnai iškeps.
- Norint, kad blynai ilgiau išliktų traškūs, po kepimo juos dėti ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų pertekliniai riebalai.
Receptui reikės:
- Šviežios bulvės: 1 kg
- Svogūnas: 1 nedidelis
- Kiaušinis: 1 vnt.
- Kvietiniai miltai: 2 šaukštai
- Druska: 1 arbatinis šaukštelis
- Juodieji pipirai: pagal skonį
- Aliejus kepimui: apie 100 ml
- Grietinė: 200 g (patiekimas)
Paruošimas
- Šviežias bulves buvo nuskustos ir nuplautos po tekančiu vandeniu.
- Jas sutarkavote smulkia tarka į didelį dubenį – taip buvo išgauta vienoda masė.
- Svogūną susmulkinote labai smulkiai ir įmaišėte į tarkių masę.
- Visą masę gerai nusunkėte per marlę ar sietelį – tai padėjo pašalinti perteklinį skystį.
- Į sausą masę įmušėte kiaušinį, subėrėte miltus, įdėjote druskos ir pipirų.
- Viską gerai išmaišėte iki vientisos, lipnios masės.
- Keptuvėje įkaitinote aliejų ir šaukštu dėjote nedidelius blyniukus.
- Blynai buvo kepami po kelias minutes iš abiejų pusių, kol išorė tapo aukso spalvos ir traški.
- Iškeptus blynus sudėjote ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai.
- Patiekėte dar karštus, gausiai užpiltus šaukštu šviežios grietinės.