- Paruošimas: 20 min
- Gaminimas: 15 min
- Porcijos: 4
Naminė pica yra vienas iš tų patiekalų, kurio kvapas ir skonis sugrąžina į vaikystę, šeimos vakarienes ir šiltus savaitgalius. Tai ne tik greitas sprendimas vakarienei, bet ir kūrybiška veikla visai šeimai. Tačiau tikroji picos sėkmė slypi ne tik jos įdaru, bet visų pirma – puriame, traškiame ir gerai iškilusiame picos padelyje. Šiame recepte išmoksite, kaip pasigaminti tobulą naminės picos tešlą su sausomis mielėmis, kaip išnaudoti šaldytuve esančius likučius ir sukurti ekonomiškai bei skaniai užbaigtą patiekalą. Taip pat pateikiame patarimų, kaip keisti ingredientus pagal skonį ir turimus produktus. Nesvarbu, ar pica bus su šonine, ar vegetariška – skonis visada bus naminis, šviežias ir nepakartojamas.
Galimos ingredientų alternatyvos
- Sausos mielės gali būti keičiamos šviežiomis mielėmis (apie 25 g šviežių mielių atstoja 7 g sausų mielių).
- Vietoje kvietinių miltų galima naudoti dalį viso grūdo miltų – padas bus šiek tiek tvirtesnis ir maistingesnis.
- Medų galima keisti klevų sirupu arba agavų sirupu.
- Aliejų galima rinktis pagal skonį – alyvuogių, saulėgrąžų ar net lydytą sviestą.
- Grietinės, majonezo ir pomidorų padažo mišinį galima keisti klasikiniu pomidorų padažu su raudonėliais arba pesto padažu.
- Mėsa gali būti keičiama į keptas daržoves, tofu ar grybų mišinį – puikus variantas vegetarams.
- Sūris gali būti naudojamas bet kokios rūšies – nuo mocarelos iki fermentinio ar net pelėsinio.
Patiekalo gaminimo patarimai
- Mieles aktyvinkite tik šiltame (ne karštame) vandenyje – per karštas vanduo jas sunaikins.
- Tešlą būtinai palikite pakilti šiltoje vietoje – kuo ilgiau ilsėsis, tuo puresnis bus padas.
- Picos padą galima iš anksto iškočioti ir užšaldyti – tai patogu, kai norite greito sprendimo.
- Norėdami traškesnio pado, picos tešlą paskrudinkite orkaitėje keletą minučių prieš dedant įdarą.
- Padažui suteikite intensyvumo įmaišydami smulkintą česnaką ar šviežius baziliko lapelius.
- Sūrio sluoksnį klokite ant padažo, o ne ant viršaus – taip jis nesudegs ir gražiai išsilydys.
Receptui reikės:
- Sausos mielės: 2 šaukšteliai.
- Cukrus: 2 šaukšteliai.
- Druska: žiupsnelis.
- Kvietiniai miltai: 3 puodeliai.
- Šiltas vanduo: 1 puodelis.
- Medus: 1 šaukštelis.
- Aliejus: 1 šaukštas.
- Kumpis: pagal skonį.
- Šoninė (paskrudinta): pagal skonį.
- Svogūnai: pagal skonį.
- Naminiai pomidorai: pagal skonį.
- Tarkuotas sūris: pagal skonį.
- Picos prieskoniai: pagal skonį.
- Grietinė: 2 šaukštai.
- Majonezas: 1 šaukštas.
- Pomidorų padažas: 2 šaukštai.
- Trintas česnakas: 1 skiltelė.
- Džiovintas arba šviežias bazilikas: žiupsnelis.
Paruošimas
- Pirmiausia sausos mielės buvo subertos į mažą dubenėlį, sumaišytos su cukrumi ir užpiltos šiltu (apie 35–40 °C) vandeniu. Buvo svarbu įsitikinti, kad vanduo ne per karštas – kitaip mielės galėjo žūti. Mišinys buvo paliktas 10 minučių, kol suputojo.
- Į didesnį dubenį buvo įdėta medaus, druskos, supilta mielių masė ir miltai. Viskas buvo gerai išminkyta rankomis, kol susidarė vientisa, minkšta ir nelimpanti tešla.
- Ne metalinis dubuo buvo pateptas aliejumi, o tešla – įdėta pailsėti. Dubuo buvo uždengtas švariu rankšluosčiu, paliktas šiltai vietai apie 2 valandoms, kol tešla dvigubai padidėjo.
- Kol tešla kilo, buvo pasiruošti ingredientai picos viršui. Buvo pasirinkti tai, kas buvo šaldytuve – kumpis, šoninė, svogūnai, tarkuotas sūris, pomidorai. Jie buvo supjaustyti ir sudėti atskiruose dubenėliuose.
- Padažas buvo sumaišytas atskirame indelyje: grietinė, majonezas, pomidorų padažas, bazilikas ir trintas česnakas sudarė kreminę, šiek tiek rūgštelę ir pikantišką masę.
- Pakilusi tešla buvo iškočiota ant miltais pabarstyto paviršiaus iki norimo storio. Tada ji buvo perkelta į aliejumi arba sviestu pateptą skardą (arba į elektrinę picos keptuvę).
- Pirmiausia tešla buvo ištepta pasiruoštu padažu. Po to dėti ingredientai: šoninė, kumpis, svogūnai, pomidorai, tarkuotas sūris ir prieskoniai. Viskas buvo tolygiai paskirstyta ant viršaus.
- Pica buvo kepama įkaitintoje orkaitėje 220 °C temperatūroje (arba elektrinėje keptuvėje) apie 10–15 minučių, kol kraštai gražiai apskrudo, o sūris išsilydė ir lengvai parudavo.
- Iškepta pica buvo palikta keletą minučių atvėsti, tuomet supjaustyta ir patiekta karšta, su šviežiu baziliku ar šalia esančiomis salotomis.