- Paruošimas: 20 min
- Gaminimas: 25 min
- Porcijos: 4
Vištienos krūtinėlės kepsnys su kreminiu grybų ir grietinėlės padažu – tai klasikinis, bet visada pasiteisinantis patiekalas, kuriuo galima nustebinti tiek šeimos narius, tiek svečius. Šis receptas tinka tiek kasdieniams pietums, tiek savaitgalio vaišėms, nes pasižymi švelniu skoniu, sodriu padažu ir puikiai dera su tradiciniais garnyrais, tokiais kaip virtos bulvės ar šviežių daržovių salotos.
Vištienos krūtinėlė – liesa, baltyminga mėsa, todėl tinkamai paruošta ji išlieka sultinga ir minkšta. Kreminis grybų padažas suteikia patiekalui drėgmės, švelnumo ir kvapnios gilumos, o grietinėlė kartu su grybais sukuria harmoningą skonio balansą. Šis receptas yra vienas iš tų, kuriuos norisi gaminti vėl ir vėl.
Galimos ingredientų alternatyvos
- Vištienos krūtinėlę galima keisti vištienos šlaunelėmis be kaulų ir odos, jei norisi riebesnio skonio.
- Grietinėlę galima pakeisti liesesniu grietinės ir pieno mišiniu, kad sumažėtų riebalų kiekis.
- Grybus galima rinktis pagal sezoną – pievagrybiai, voveraitės ar baravykai tiks puikiai.
- Svogūną galima pakeisti poru, jei norisi švelnesnio aromato.
- Vietoj kvietinių miltų padažui tirštinti galima naudoti kukurūzų krakmolą.
Patiekalo gaminimo patarimai
- Vištienos krūtinėles rekomenduojama šiek tiek pamušti, kad iškeptų tolygiai.
- Mėsą visada apibarstykite druska ir pipirais prieš kepant – tai padidina skonio gilumą.
- Padažą maišykite nuolat, kad išvengtumėte gumulėlių susidarymo.
- Grietinėlę geriausia pilti palaipsniui, maišant – tai užtikrins vientisą tekstūrą.
- Grybus apkepkite atskirai – tai sustiprins jų skonį padaže.
Receptui reikės:
- Vištienos krūtinėlė: 2 vienetai (apie 500 g)
- Pievagrybiai (švieži): 200 g
- Svogūnas: 1 vidutinio dydžio
- Česnako skiltelė: 1
- Riebesnė grietinėlė (35 %): 200 ml
- Kvietiniai miltai: 1 valgomasis šaukštas
- Alyvuogių aliejus arba sviestas kepimui: 2 valgomieji šaukštai
- Druska: pagal skonį
- Juodieji pipirai: pagal skonį
- Džiovintas raudonėlis arba čiobreliai: žiupsnelis (nebūtina)
Patiekimui:
- Virtos bulvės: apie 600 g
- Pomidorų salotos su grietine: 2 dideli pomidorai, 2 valg. šaukštai grietinės, druska
Paruošimas
- Paruoškite vištieną. Vištienos krūtinėles nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir perpjaukite horizontaliai į dvi plonesnes dalis. Kiekvieną gabaliuką švelniai pamuškite virtuviniu plaktuku, kad kepsniai būtų vienodo storio.
- Pagardinkite mėsą. Mėsą iš abiejų pusių pabarstėte druska, pipirais bei, jei norite, raudonėliu ar čiobreliais.
- Įkaitinkite keptuvę. Į didelę keptuvę supilkite alyvuogių aliejų arba ištirpinkite sviestą. Sudėkite vištieną ir kepkite ant vidutinės ugnies po 3–4 minutes iš kiekvienos pusės, kol gražiai apskrus. Iškepusią vištieną išimkite iš keptuvės ir trumpam atidėkite į šoną.
- Pasiruoškite padažą. Į tą pačią keptuvę suberkite smulkiai supjaustytą svogūną ir česnaką. Kepkite keletą minučių, kol suminkštės. Tuomet suberkite plonais griežinėliais supjaustytus grybus ir kepkite, kol jie pradės leisti sultis ir šiek tiek apskrus.
- Tirštinkite padažą. Į grybus suberkite šaukštą miltų, išmaišykite, kad neliktų sausų gumulėlių. Po truputį pilkite grietinėlę, nuolat maišydami, kad padažas būtų vientisas. Užvirkite ir pavirkite dar 3–4 minutes, kol šiek tiek sutirštės.
- Sudėkite vištieną atgal. Iškeptą vištieną vėl sudėkite į padažą, sumažinkite kaitrą, uždenkite keptuvę dangčiu ir dar patroškinkite 5–7 minutes, kad skoniai susijungtų, o mėsa būtų minkšta ir sultinga.
- Paruoškite garnyrą. Tuo metu, kol troškinasi vištiena, išvirkite bulves ir paruoškite paprastas pomidorų salotas – supjaustykite pomidorus, sumaišykite su grietine ir pagardinkite druska.
- Patiekimas. Į lėkštę dėkite vištienos kepsnį su grybų-grietinėlės padažu, šalia – virtų bulvių ir šviežių salotų.