- Paruošimas: 20 min
- Gaminimas: 40 min
- Porcijos: 6
Gardžioji namų kopūstienė su vištienos sultiniu ir daržovėmis – tai klasikinis lietuviškas patiekalas, kuris stebina ne tik turtingu skoniu, bet ir neįprastu spalvų virsmu. Ši sriuba verdama iš kruopščiai paruošto naminio vištienos sultinio, praturtinama šviežiomis daržovėmis – bulvėmis, morkomis, kopūstu ir net trupučiu ropes. Verdant sriubą, jos spalva kinta nuo žalios iki šiltai rusvos, o tai neabejotinai suteikia valgiui žaismingumo. Kopūstienė – puikus pasirinkimas tiek pietums, tiek vakarienei, ypač kai norisi šildančio, naminio skonio. Šio patiekalo receptas įkvėptas tradicinių kaimiškų virtuvės motyvų, tačiau papildytas aromatingais prieskoniais, pomidorų pagardu ir šviežiais žalumynais, kad skonis būtų dar sodresnis.
Galimos ingredientų alternatyvos
- Vištienos kulšeles galima pakeisti vištienos sparneliais arba antienos dalimis, jei norisi sodresnio sultinio skonio.
- Pomidorų pagardą galima keisti sutrintais konservuotais pomidorais be odelių.
- Ropes galima keisti salierų stiebais arba pastarnokais.
- Krapų kotelius galite pakeisti šviežių petražolių stiebais.
- Sojų padažą tinka pakeisti keliomis žiupsneliais druskos arba švelniu daržovių sultinio koncentratu.
Patiekalo gaminimo patarimai
- Vištienos sultinį rekomenduojama virti ant labai silpnos ugnies, kad išliktų skaidrus ir aromatingas.
- Daržoves pjaustykite vienodo dydžio gabalėliais, kad jos tolygiai suminkštėtų.
- Pomidorų pagardą dėkite tik baigiant virti, kad rūgštis nesukietintų daržovių.
- Sriubos skonį praturtins truputis šviežių krapų ar petražolių prieš pat patiekiant.
- Jei norite aštresnio poskonio, įberkite žiupsnelį maltų juodųjų pipirų kartu su smulkintu česnaku.
Receptui reikės:
- Vištienos kulšelės: 4 vnt.
- Vanduo: 2 litrai
- Juodieji pipirai (grūdeliais): 6–8 vnt.
- Lauro lapai: 2 vnt.
- Krapų koteliai: 4–5 vnt.
- Česnakas: 3 skiltelės
- Svogūnas: 1 galva
- Bulvės: 4 vidutinio dydžio vnt.
- Morka: 1 didelė vnt.
- Sviestas: 1 valgomasis šaukštas
- Šviežias baltasis kopūstas: 300 g
- Ropė: 1 nedidelė vnt.
- Pomidorų pagardas: 2 valgomieji šaukštai
- Sojų padažas: 1 valgomasis šaukštas
- Švieži krapai: 1 ryšulėlis
- Druska: pagal skonį
Paruošimas
- Į didelį puodą buvo pilamas vanduo ir sudėtos nuplautos vištienos kulšelės.
- Užvirus vandeniui, buvo atsargiai nugraibomos putos, kad sultinys išliktų švarus.
- Tada į sultinį buvo suberti juodieji pipirai grūdeliais, įdėti lauro lapai, krapų koteliai, neluptas svogūnas ir kelios česnako skiltelės.
- Sultinys buvo verdamas ant mažos ugnies apie 30 minučių, kol mėsa suminkštėjo.
- Išvirus, kulšelės buvo išgriebtos, o sultinys nukoštas per smulkų sietelį.
- Į švarų sultinį buvo dedamos stambiais kubeliais supjaustytos bulvės.
- Kai bulvės ėmė minkštėti, keptuvėje buvo ištirpintas sviestas, kuriame buvo pakepinta tarkuota morka ir smulkintas svogūnas, kol daržovės įgavo auksinę spalvą.
- Daržovių apkepas buvo supiltas į verdantį sultinį.
- Vėliau į sriubą buvo sudėtas pjaustytas kopūstas ir nedideli ropės gabaliukai.
- Visa sriuba buvo virta dar apie 10 minučių, kol daržovės visiškai suminkštėjo.
- Baigiant virti, sriuba buvo paskanauta, įdėta pomidorų pagardo, smulkinto česnako ir sojų padažo.
- Sriuba buvo kruopščiai išmaišyta ir paragauta, ar pakanka prieskonių.
- Iš virtų vištienos kulšelių buvo pašalinti kaulai, o mėsa trumpai apkepinta keptuvėje, kol šiek tiek apskrudo.
- Šios apkeptos vištienos dalys buvo patiektos šalia sriubos kaip užkandis.
- Baigta sriuba buvo apibarstyta šviežiais krapais ir patiekta garuojanti.