- Paruošimas: 25 min
- Porcijos: 6
Itališka panakota su braškių užpilu – tai ypatingas desertas, kuris jau daugelį metų žavi gurmanus visame pasaulyje. Šis lengvas, šilkinės konsistencijos gardumynas kilęs iš Šiaurės Italijos regiono Pjemonto, kur grietinėlė derinama su želatina ir švelniu vanilės aromatu. Panakota puikiai tinka vasaros šventėms, vakarėliams arba ypatingoms progoms, kai norisi nustebinti artimuosius rafinuotu skoniu. Braškių sluoksnis suteikia gaivumo, natūralaus saldumo ir gražų kontrastą balto grietinėlės deserto fonui. Pasirinkus kokybiškus sezoninius produktus, šis itališkas desertas taps tikru jūsų stalo pasididžiavimu.
Galimos ingredientų alternatyvos
- Vietoje braškių galima naudoti avietes arba mėlynes, kurios taip pat suteikia malonų rūgštumą ir spalvą.
- Dalį pieno galima pakeisti kokoso pienu, kad desertas įgautų egzotišką skonį.
- Vanilinį cukrų galima keisti natūraliu vanilės ekstraktu, kuris dar labiau paryškins aromatą.
- Cukrų galima sumažinti arba pakeisti nerafinuotu cukranendrių cukrumi.
- Norint mažiau riebaus varianto, galima rinktis 20 % riebumo grietinėlę, tačiau tekstūra bus kiek lengvesnė.
Patiekalo gaminimo patarimai
- Želatiną būtina gerai išbrinkinti, kad neliktų gumuliukų ir masė būtų vientisa.
- Grietinėlės su pienu nereikėtų užvirinti – pakanka gerai pašildyti, kol ištirps cukrus.
- Užpildant formas, patogu naudoti ąsotėlį ar indą su snapeliu, kad masė neišsilietų.
- Prieš pilant braškių sluoksnį, panakotą reikia visiškai atvėsinti ir sustingdyti.
- Desertą galima puošti šviežiomis uogomis arba mėtomis prieš pat patiekiant.
Receptui reikės:
- Braškės: 500 gramų.
- Grietinėlė (35 % riebumo): 200 mililitrų.
- Pienas: 200 mililitrų.
- Cukrus: 150 gramų.
- Vanduo: 70 mililitrų.
- Želatina: 3,5 šaukštelio.
- Vanilinis cukrus: šiek tiek.
Paruošimas
- Želatina buvo suberta į dubenėlį ir užpilta šaltu vandeniu, kad ji išbrinktų bent 15 minučių.
- Po to dubenėlis buvo perkeltas virš garų vonelės ir kaitintas, kol želatina visiškai ištirpo bei tapo skaidri.
- Grietinėlė kartu su pienu buvo supilti į puodą ir pradėti šildyti ant vidutinės ugnies.
- Maišant buvo bertas 80 gramų cukraus ir vanilinis cukrus, kol cukrus pilnai ištirpo, o masė įgavo vientisą konsistenciją.
- Ištirpinta želatina buvo supilta į šiltą pieno bei grietinėlės mišinį ir viskas kruopščiai išmaišyta.
- Skystis buvo išpilstytas į stiklines formas.
- Paruoštos porcijos buvo padėtos į šaldytuvą, kad visiškai sustingtų, maždaug 4–5 valandoms.
- Kol panakota stingdavo, braškės buvo nuplautos ir nusausintos.
- Uogos buvo sutrintos elektriniu trintuvu kartu su likusiu cukrumi, kol susidarė vienalytė tyrė.
- Sustingusi panakota buvo apipilta braškių užpilu ir vėl padėta į šaldytuvą 30–40 minučių, kad sluoksniai geriau sukibtų.