Sultinga višta, kepta ant butelio

Receptai guru
  • Paruošimas: 15 min
  • Gaminimas: 90 min
  • Porcijos: 4

Višta, kepta ant butelio, – tai tradicinis ir kartu kiek netikėtas patiekalas, galintis nustebinti ne tik šeimos narius savaitgalio pietų metu, bet ir svečius ypatingų progų šventėje. Šis paruošimo būdas kilęs iš senovės europietiškų kepimo tradicijų, kai paukštis buvo veriamas ant iešmo ar specialaus indo, kad tolygiai apskrustų iš visų pusių. Kepant vištą ant butelio (ar stiklainio), mėsa tampa nepaprastai sultinga, o odelė įgauna nepriekaištingą traškumą. Viduje esantis butelis ar stiklainis, pripildytas aromatingo skysčio, iš vidaus drėkina vištą karštu garu, todėl mėsa išlieka minkšta, o prieskonių ir vaisių skonis pasiskirsto tolygiai. Tai patiekalas, kuris virtuvėje sukuria mažą kulinarinį spektaklį ir džiugina visus prie stalo susėdusius.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje mango sulčių galite naudoti apelsinų arba ananasų sultis.
  • Žuvies padažą galima keisti Worcestershire padažu, tačiau jo dėkite šiek tiek mažiau.
  • Jei neturite pasiflorų sirupo ar šviežių pasiflorų, tiks ir šiek tiek medaus su keliais lašais citrinos sulčių.
  • Sojų padažą galima pakeisti šviesesniu teriyaki padažu, kuris taip pat suteiks švelnaus saldumo.
  • Druskai galite rinktis rupią jūros druską, kuri suteiks dar daugiau mineralinio skonio.

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Butelis ar stiklainis turėtų būti stiklinis, be užrašų ir piešinių, kad nebūtų kenksmingų dažų.
  • Prieš maudami vištą ant butelio, įsitikinkite, kad ji gerai nuplauta ir nusausinta – taip oda geriau apskrus.
  • Kepimo metu stebėkite, ar druska kepimo formoje nepradeda svilti – jei reikia, galima įpilti kelis šaukštus vandens.
  • Po kepimo vištai verta leisti pastovėti 10–15 minučių, kad sultys pasiskirstytų ir pjaunant neištekėtų.
  • Jei norite ryškesnio aromato, į stiklainį kartu su sultimis galite įdėti keletą česnako skiltelių ir rozmarino šakelių.

Receptui reikės:

  • Višta: 1–1,5 kg.
  • Sojų padažas: 2 šaukštai.
  • Žuvies padažas: 2 šaukštai.
  • Mango sultys: 250 ml.
  • Pasiflorų sirupas, sultys arba keli šviežių pasiflorų minkštimai: keli šaukštai.
  • Druska: 1 kg.

Paruošimas

  • Pirmiausia pasirinksite aukštesnį stiklinį butelį ar stiklainį, maždaug 750 ml talpos, be užrašų ir dekoracijų.
  • Tada į pasirinktą stiklinį indą supilsite mango sultis, sojų padažą, žuvies padažą bei įmaišysite pasiflorų sirupą arba šviežių pasiflorų minkštimą. Viską gerai išmaišysite, kad skoniai susijungtų.
  • Vištą nuplausite šaltu vandeniu ir gerai nusausinsite popieriniais rankšluosčiais.
  • Švelniai užmausite vištą ant butelio taip, kad ji tvirtai laikytųsi, o butelis su skysčiais įsistatytų į vidų.
  • Į kepimo formą subersite 1 kg druskos ir ant jos pastatysite butelį su višta – tai padės stabiliai laikytis ir sugers ištekančias sultis.
  • Orkaitę įkaitinsite iki 185 °C, o kai pasieks reikiamą temperatūrą, įstatysite formą su višta.
  • Kepsite apie 90 minučių, kol vištos oda taps auksinės spalvos ir traški, o mėsa bus visiškai iškepusi (patikrinkite storiausioje vietoje – išbėgę skysčiai turi būti skaidrūs).
  • Iškepusią vištą atsargiai išimsite, leisite jai pastovėti 10–15 minučių, tada nuimsite nuo butelio ir supjaustysite porcijomis.
Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
Laisvadienis.lt