Kepenų paštetas daugeliui asocijuojasi su klasika: sotus, jaukus, tinkantis tiek ant kasdienio, tiek ant šventinio stalo. Tačiau dažnai jis gaunasi per sausas, su kartoku poskoniu ar pernelyg intensyviu kvapu. Profesionalūs virėjai primena, kad šį patiekalą nesunkiai galima paversti delikatesu – tereikia žinoti vieną gudrybę.
Šio recepto žvaigždė – obuoliai. Būtent jie subalansuoja skonį, suteikia švelnumo, natūralaus saldžiarūgščio poskonio ir panaikina kepenėlėms būdingą kartumą. Rezultatas toks geras, kad net skeptikai prašo pakartoti – o kartais net ir recepto.
Ingredientai
- Vištienos kepenėlės – 0,5 kg
- Obuoliai – 2 vnt.
- Morka – 1 vnt.
- Svogūnas – 1 vnt.
- Grietinėlė – 100 ml
- Sviestas – 70 g
- Druska, pipirai, muskato riešutas – pagal skonį
Virėjai pasidalijo gardaus, aromatingo ir minkšto pašteto receptu
Kaip paruošti tobulą paštetą
Kepenėles nuplaukite, pašalinkite plėveles ir supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais. Atskirai paruoškite „pagrindą“ – suminkštinančią ir skonį subalansuojančią daržovių–vaisių kompaniją.
Du saldžiarūgščiai obuoliai nulupami, supjaustomi ketvirčiais, pašalinama šerdis. Į juos suberiamos smulkintų morkų ir svogūnų kubeliai. Obuoliai čia yra viso patiekalo širdis – jie suteikia švelnumo ir panaikina kepenėlių aštrumą.
Kepimas orkaitėje – raktas į švelnesnę tekstūrą
Virėjai rekomenduoja kepenėlių nekepti keptuvėje, o iškepti orkaitėje. Taip išgaunama tolygesnė, švelnesnė tekstūra.
- Kepimo skardą išklokite popieriumi.
- Sudėkite kepenėles, obuolius, morkas, svogūnus.
- Pagardinkite druska, pipirais ir muskato riešutu – pastarasis suteikia subtilų, jaukų aromatą.
- Gausiai užpilkite ištirpintu sviestu.
- Sandariai uždenkite folija.
Kepkite 180 °C temperatūroje apie 30 minučių. Kai viskas iškeps, skardą išimkite ir palikite šiek tiek atvėsti.
Nuostabus paštetas gamintas namuose
Paskutinis žingsnis – šilkinė tekstūra
Dar šiltus ingredientus sudėkite į trintuvą, supilkite grietinėlę, įberkite druskos ir pipirų.
Plakite tol, kol masė taps visiškai lygi, puri ir švelni. Kuo daugiau kantrybės, tuo geresnis rezultatas – paštetas įgauna tikrą „restorano lygio“ kremiškumą.
Paruoštą paštetą sudėkite į stiklinį indą, uždenkite dangteliu ir palaikykite šaldytuve. Skonis dar labiau susiderina per kelias valandas.
Šis paštetas – universaliai tinkantis užkandis, kurį galima tepti ant šiltos duonos, dėti į sumuštinius ar patiekti su daržovių lazdelėmis. O obuolys, paslėptas tarp ingredientų, čia atlieka savo magijos triuką: sušvelnina, subalansuoja ir suteikia skonį, dėl kurio šį receptą norisi kartoti vėl ir vėl.
