Agurkinė sriuba su perlinėmis kruopomis ir mėsa

Receptai guru

Autorius apie receptą
Agurkinė sriuba su perlinėmis kruopomis ir mėsa – tai autentiškas lietuviškas patiekalas, kurio skonis daugeliui primena vaikystę, močiutės virtuvę bei šaltus žiemos vakarus, kai tokia soti ir kvapni sriuba šildo ne tik kūną, bet ir sielą. Raugintų agurkų rūgštelė ypatingai dera su švelniu mėsos sultiniu, o perlinės kruopos suteikia sriubai sodrumo ir maistingumo. Ši sriuba ne tik skani, bet ir itin soti, todėl puikiai tinka tiek kasdieniams pietums, tiek savaitgalio šeimos susibūrimams. Rūpestingai išvirta agurkienė neabejotinai taps vienu mėgstamiausių patiekalų jūsų šeimos valgiaraštyje.
Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje jautienos galite rinktis kiaulieną ar vištieną, tačiau jautiena suteiks turtingesnio skonio sultinį.
  • Jeigu neturite perlinių kruopų, jas galima keisti miežinėmis kruopomis arba net ryžiais, tačiau pastarieji sriubą padarys švelnesnę ir mažiau „kruopišką“.
  • Pomidorų pastą galima pakeisti šviežiais, smulkiai sutarkuotais pomidorais arba keliais šaukštais pomidorų tyrės.
  • Vietoje raugintų agurkų skysčio galite naudoti švelnesnio skonio kefyro ar net lengvos citrinos sulčių ir vandens mišinio, nors rūgštumas bus kitoks.
  • Norint švelnesnės sriubos, vietoje raugintų agurkų galima įdėti marinuotų, tačiau tuomet prarasite tradicinį rūgštelės skonį.

Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Perlinių kruopų visada verta užpilti verdančiu vandeniu ir palikti bent pusvalandžiui, kad jos suminkštėtų greičiau verdant sriuboje.
  • Verdant sultinį būtina vis nugriebti putas, kad sultinys išliktų skaidrus ir estetiškas.
  • Raugintus agurkus patartina šiek tiek patroškinti keptuvėje su daržovėmis ir sultiniu, kad jų skonis taptų švelnesnis ir tolygiau pasiskirstytų sriuboje.
  • Sriubą verta palikti pastovėti bent 20-30 minučių prieš valgant, nes per tą laiką skoniai susijungia ir tampa dar išraiškingesni.
  • Patiekiant nepamirškite įdėti šaukštą grietinės – ji puikiai subalansuoja rūgštelę ir suteikia švelnumo.
  • Agurkienę privalu virti su raugintais agurkais, su marinuotais nesigauna tokia skani, kaip su raugintais.  

Ingredientai

    Mėsos sultiniui:
    • jautienos mėsa su kaulais: 500 gramų (arba kita mėgstama mėsa)
    • morkos: 1
    • svogūnai: 1
    • lauro lapai: 2
    • druska
    • vanduo: ~3-3,5 litro

    Sriubai:

    • perlinės kruopos: 80 gramų
    • bulvės: 400 gramų
    • morkos: 1 (didelės)
    • rauginti agurkai: 1
    • raugintų agurkų skystis: 150 mililitrų
    • svogūnai: 1
    • pomidorų pasta: 1 arbatinio šaukštelio
    • lauro lapai: 2
    • druska: pagal skonį

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia perlines kruopas nuplauname ir užpilame verdančiu vandeniu, paliekame brinkti.
  2. 2. Virkite sultinį: Į puodą dedame mėsą, užpilame šaltu vandeniu (mėsa turi būti visiškai apsemta) ir statome virti.
  3. 3. Pirmą kartą užvirus, vandenį nupilame, mėsą nuplauname, įpilame 3 litrus šalto vandens ir statome virti.
  4. 4. Verdant nugriebiame susidarančias putas, kad sultinys pavyktų skaidrus.
  5. 5. Tuomet įdedame nuskustą morką bei nuluptą svogūną. Verdame maždaug 60 minučių, likus 10 minučių iki virimo pabaigos įberiame druskos ir įdedame lauro lapus.
  6. 6. Sultiniui išvirus išimame morką, svogūną bei lauro lapus (mums jų daugiau neprireiks).
  7. 7. Taipogi išimame mėsą, ją nuimame nuo kaulų ir supjaustome nedideliais gabaliukais.
  8. 8. Išvirusį sultinį nukošiame.
  9. 9. Virkite sriubą: Nuo perlinių kruopų nupilame vandenį.
  10. 10. Į sultinį dedame perlines kruopas ir supjaustytą mėsą, įpilame šiek tiek vandens, statome ant viryklės ir verdame pusvalandį.
  11. 11. Paskui sudedame kubeliais supjaustytas bulves, ir verdame maždaug 15 minučių.
  12. 12. Per tą laiką, kol verda sriuba, į keptuvę įpilame šiek tiek aliejaus ir sudedame supjaustytą svogūną, apkepame 2 minutes. Paskui sudedame kubeliais supjaustytas morkas, apkepame maždaug vieną minutę.
  13. 13. Tuomet sudedame smulkiai supjaustytus raugintus agurkus, įpilame iš puodo vieną samtį sultinio ir viską troškiname maždaug 10 minučių. Paskui įdedame pomidorų pastos, išmaišome ir viską sudedame į sriubą.
  14. 14. Į sriubą įberiame druskos, įpilame raugintų agurkų skysčio, įdedame lauro lapus, viską išmaišome ir dar verdame maždaug 10-15 minučių.
  15. 15. Leidžiame sriubai kažkurį laiką pastovėti, kad subręstų skonis.
  16. 16. Galiausiai patiekiame su grietine ir lepinamės!

Agurkinė sriuba su perlinėmis kruopomis ir mėsa

Agurkinė sriuba su perlinėmis kruopomis ir mėsa

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
Parašykit komentarą
Laisvadienis.lt