Baravykų užtepėlė su morkomis, žiemai

Receptai guru

Autorius apie receptą
Lietuvoje nuo seno baravykai laikomi tikru miško turtu: jie renkami, džiovinami, sūdomi, verdami, o štai užtepėlė – puikus būdas išsaugoti jų aromatą ilgesniam laikui. Ši užtepėlė ypatingai dera su traškiomis bandelėmis, lietiniais blyneliais ar net paprasčiausia duona. Ji taip pat tampa išsigelbėjimu, kai netikėtai užsuka svečiai, nes galima greitai paruošti gardų užkandį.
Šiame recepte baravykai pirmiausia gerai nuvalomi, tada sumalami ir sujungiami su svieste bei aliejuje keptomis daržovėmis – svogūnais, morkomis, česnaku. Įdedama šiek tiek acto, kad sustiprėtų skonis ir užtepėlė ilgiau išliktų šviežia. Gauta masė troškinama, kol visi ingredientai susijungia į vieną nuostabų aromatų ir skonių derinį.
Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje baravykų galima naudoti kitus miško grybus, pavyzdžiui, raudonviršius ar lepšius.
  • Jei neturite sviesto, galite naudoti tik augalinį aliejų, tačiau sviestas suteikia švelnumo.
  • Vietoje paprasto acto galima rinktis obuolių actą arba baltąjį vyninį actą, kuris suteiks subtilesnio skonio.
  • Česnako galvutę galima pakeisti keliais skiltelėmis, jei norisi švelnesnio aromato.
  • Svogūnams galima naudoti tiek baltuosius, tiek raudonuosius svogūnus – raudonieji suteiks kiek saldesnį poskonį.

Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Grybus visada gerai išvalykite – pašalinkite spyglius, žemes ir lapus, nes net maži nešvarumai gali sugadinti skonį.
  • Jei grybai labai vandeningi, galite juos šiek tiek apkepinti sausoje keptuvėje prieš dedant riebalus.
  • Troškinkite ant vidutinės ugnies, kad nesudegtų, o skoniai spėtų susijungti.
  • Užtepėlę galima dėti į mažus stiklainius ir sterilizuoti, jei norite laikyti ilgiau nei šaldiklyje.
  • Prieš tiekiant, galima pagardinti šviežiai maltu pipirais ar žiupsneliu čiobrelių, kad aromatas būtų dar išraiškingesnis.

Ingredientai

    • Baravykai: apie 1 kg.
    • Svogūnai: 250 g.
    • Morkos: 250 g.
    • Česnako galvutė: 1 vnt.
    • Sviestas: 50 g.
    • Aliejus (pvz., saulėgrąžų): 50 ml.
    • Actas (9 %): 1 valgomasis šaukštas.
    • Druska: pagal skonį.
    • Juodieji pipirai: pagal skonį. 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia grybai buvo kruopščiai nuvalyti: pašalintos visos žemės, samanėlės ir spygliukai.
  2. 2. Tada baravykai buvo supjaustyti stambesniais gabalėliais ir permalti mėsmale, kad gautųsi vientisa masė.
  3. 3. Svogūnai kartu su morkomis buvo nulupti, supjaustyti stambiais gabalėliais ir taip pat permalti mėsmale.
  4. 4. Česnako galvutė buvo suskirstyta į skilteles, nulukštenta ir kartu permalta mėsmale.
  5. 5. Keptuvėje buvo ištirpintas sviestas, supiltas aliejus, ir įkaitinta ant vidutinės ugnies.
  6. 6. Į riebalus sudėti malti svogūnai bei morkos ir kepta apie 10 minučių, kol suminkštėjo.
  7. 7. Tada buvo sudėti malti baravykai su česnaku ir viskas gerai išmaišyta.
  8. 8. Troškinta dar apie 15 minučių, kartais pamaišant, kad neprikibtų prie dugno.
  9. 9. Į masę įdėta druskos, pipirų, supiltas actas ir dar apie 5 minutes patroškinta, kad skoniai susijungtų.
  10. 10. Užtepėlė buvo nukelta nuo ugnies, atvėsinta iki kambario temperatūros.
  11. 11. Po to sudėta į maistinę plėvelę mažomis porcijomis ir padėta į šaldiklį, kad žiemą būtų galima mėgautis miško kvapu.
  12. 12. Jeigu norite laikyti ilgiau kambario temperatūroje, galite užtepėlę sudėti į sterilizuotus stiklainius ir pasterizuoti apie 20 minučių.

Baravykų užtepėlė su morkomis, žiemai

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
Parašykit komentarą
Laisvadienis.lt