Bulviniai rageliai su virta mėsa ir padažu yra ypatingai jaukus bei tradicinis lietuviškas patiekalas, dažnai gaminamas šeimos pietums arba ypatingoms progoms. Tai puikus būdas panaudoti likusias virtas bulves ir mėsos likučius, todėl šis receptas puikiai įsilieja į taupaus bei išradingo lietuviško kulinarinio paveldo kontekstą. Minkšta, švelni bulvių tešla puikiai dera su sultingu virtos mėsos įdaru, o lengvas grietinėlės ir grietinės padažas suteikia šiam patiekalui ypatingo švelnumo bei sodraus skonio.
Bulviniai patiekalai Lietuvoje nuo seno užima itin svarbią vietą, nes bulvės tapo vienu iš pagrindinių maisto produktų mūsų krašte dar XIX amžiaus pradžioje. Šis receptas – tarsi priminimas apie mūsų senelių ir prosenelių virtuvę, kurioje pagrindiniai ingredientai buvo paprasti, bet iš jų sukuriami patiekalai džiugino visą šeimą.
Galimos ingredientų alternatyvos
- Krakmolą galima pakeisti bulvių krakmolu arba net kukurūzų krakmolu, jei norite lengvesnės tekstūros.
- Paprasti kvietiniai miltai gali būti pakeisti speltų miltais, kurie suteiks patiekalui šiek tiek kitokį skonį.
- Padažui vietoj grietinėlės galima naudoti natūralų jogurtą, sumaišytą su trupučiu pieno, taip padažas bus šiek tiek lengvesnis.
- Į įdarą galima įmaišyti smulkintų šviežių petražolių ar krapų, kad jis įgautų gaivesnį aromatą.
Patiekalo gaminimo patarimai
- Bulves prieš grūsdami visiškai atvėsinkite, nes šiltos bulvės gali sugadinti tešlos struktūrą.
- Ragelius formuokite ne per plonus, kad jie neiširtų kepdami.
- Kepkite ant vidutinės kaitros, kad rageliai spėtų iškepti ir nesudegtų paviršiuje.
- Padažą galima pagardinti trupučiu muskato riešuto, kuris puikiai dera su grietinėlės pagrindo padažais.
- Jei norite traškesnės plutelės, ragelius prieš kepimą galite lengvai apipurkšti aliejumi.
Ingredientai
- virtos grūstos šaltos bulvės: 600 gramų
- kiaušiniai: 2
- krakmolas: 70 gramų
- miltai: 120 gramų
- druska
- džiūvėsėliai: voliojimui
- virta mėsa: ~300 gramų
- sviestas: 20 gramų
- svogūnai: 1
- sviestas: 20 gramų
- grietinėlė: 100 gramų
- tiršta grietinė: 1 šaukšto
- druska
- pipirai
Įdarui:
Padažui:
- 1. Pirmiausia vieną kiaušinį susiplakame aptepimui, kitą dedame prie visų išvardintų ingredientų bei užminkome minkštą tešlą.
- 2. Tuomet įdarui virtą mėsą susmulkiname (aš turėjau virtos avienos, tai naudojau ją, bet rinkitės savo mėgstamą), galite sumalti, jei norisi.
- 3. Svogūną pakepame ant sviesto. Sudedame mėsą bei truputį pakepiname.
- 4. Tada imti tešlos gabalėlį, padarome pailgą blynelį, uždedame įdaro bei tiesiog suvyniojame ant lentutės, kraštą užspausdami pirštais. Man pačiai patogiau aptepinėti juos šėpėtėliu, o ne kilnoti į plakinį, nes šitaip mažiau deformuojasi, tai aš taip ir padariau, viršų tiesiog aptepiau plakiniu, pabarsčiau džiuvėsėlių, lengvai paverčiau ant lentelės, kur papyliau džiuvėsių bei lengvai pirmyn, atgal suvoliojau, šiek tiek sulenkiau ir dėjau į kiek įkaitintą aliejų, kurio pyliau į keptuvę truputį daugiau, nei padengtas dugnas.
- 5. Ragelius kepiau ant nedidelio karščio, kol gražiai parudavo.
- 6. Padažui sviestą su grietinėle užviriname, tada dedame grietinę, maišydami užviriname, įdedame druskos ir pipirų.
- 7. Patiekiame ir skanaujame!
Recepto paruošimas