Cukrinis diabetas arba cukraligė – liga, kurią sukelia angliavandenių apykaitos sutrikimai, lemiantys gliukozės kiekio kraujyje padidėjimą arba sumažėjimą.
Cukraligės priežastys
Susirgti pirminiu cukriniu diabetu turi įtakos paveldimas polinkis. I tipo diabetikų šeimose yra apie 20 % sergančių šia liga. Jį gali paskatinti virusinė infekcija. I tipo cukriniu diabetu paprastai suserga vaikai, paaugliai ar jauni žmonės.
II tipo cukriniu diabetu daugiausia serga nutukę, vyresni kaip 40 m. žmonės. Būdinga sutrikusi insulino sekrecija, dėl persivalgymo padidėjusi insulino koncentracija mažina insulino receptorių kiekį, o kartu ir insulino veikimą. Taip pat būdingas susilpnėjęs insulino poveikis dėl insulino receptorių defekto, sukeliančio atsparumą insulinui. Šio tipo diabetas dažnai nustatomas tyrimo metu radus padidėjusią gliukozės koncentraciją kraujyje.
Antrinį cukrinį diabetą sukelia ligos, kurios pažeidžia kasos audinį, kasos pašalinimas, endokrininės ligos, kurioms būdinga padidėjusi hormonų, pasižyminčių insulinui priešingu poveikiu, gamyba. Diabetas gali atsirasti dėl kai kurių vaistų vartojimo.
Ligos simptomai ir požymiai:
- Gausus šlapinimasis ir troškulys;
- Padidėjęs apetitas ir svorio kritimas;
- Nuovargis ir silpnumas;
- Raumenų spazmai;
- Naktinis šlapimo nelaikymas vaikams;
- Potencijos sutrikimas;
- Blogai gyjančios žaizdos;
- Infekciniai susirgimai;
- Mėnesinių ciklo sutrikimai;
- Odos ir lytinių organų niežėjimas;
- Neryškus regėjimas;
- Pilvo skausmai, pykinimas;
- Neuropatijos, jutimo sutrikimai, parastezijos.
Cukraligės gydymas liaudiškomis priemonėmis:
Nulupti svogūną, sutarkuoti stambia tarka, nukošti, sultis supilti į stiklainį. Į 100g sulčių dėti 100g medaus, gerai išmaišyti, laikyti sandariai tamsoje ir šaltyje. Gerti po 2 šaukštelius triskart per dieną prieš valgį vieną mėnesį.
Neprinokusius graikinius riešutus susmulkinti ir užplikyti taip, kad 10g riešutų tektų stiklinė verdančio vandens, supilti į emaliuotą puodą, uždengti ir virti 15 min. Gerti šiltą, kaip arbatą.
100 g brandžių avižų suberti į puodą, užplikyti 600 ml verdančio vandens, uždengti ir virti maišant 15min. Aušinti 45min kambario temperatūroje. Šaltą užpilą supilti į stiklinį indą, nukošti, papildyti virintu vandeniu iki 600 ml, uždaryti ir laikyti šaltai, ne ilgiau negu dvi paras. Gerti šiltą, po pusę stiklinės 3-4 kartus kasdien prieš valgį. Taip gydytis tris mėnesius.
10 vidutinio dydžio lauro lapų įdėti į stiklinį ar emaliuotą indą, užplikyti 600ml verdančio vandens, uždengti ir palaikyti 2-3 val., kad pritrauktų. Gerti po pusę stiklinės triskart per dieną, taip gydytis 2 savaites, padaryti mėnesio pertrauką ir vėl gerti 2 savaites.
Galima gydytis ir tinkamai pritaikyta dieta:
60 g šviežių batatų lapų (arba 30g džiovintų) ir 100g šviežių baltų melionų odos (arba 12g džiovintos) smulkiai supjaustyti ir išvirti. Gautą skystį galima gerti kaip arbatą visą dieną.
15g džiovintų slyvų suberti į verdantį vandenį, gerti kaip arbatą.
50g žirnių ankščių virti 20min. Valgyti tokią sriubą su ankštimis kartą per dieną.
500g kiaulių skrandžių virti, kol pusiau suminkštės, ir smulkiai supjaustyti. Iš 100g supjaustytų skrandžių ir 100g ryžių išvirti sriubą įdėjus svogūną, česnaką ir imbiero.
Cukrinio diabeto gydymas
Negydomas cukrinis diabetas labai pavojingas gyvybei. Ligos pradžia dažnai nejaučiama ir diagnozuojama per vėlai. Neretai liga diagnozuojama jau esant sunkioms komplikacijoms: apakimas, inkstų funkcijos nepakankamumas, galūnių amputacijos.
Rekomenduojama, ypač vartojant insuliną, kelis kartus per dieną tikrinti gliukozę kraujyje.
Turintiems viršsvorį ar nutukusiems pacientams rekomenduojama numesti svorio.
Būtina ribotai naudoti sočių riebalų rūgščių, taip pat išmokti įvertinti angliavandenių kiekį maiste. Angliavandeniai turi sudaryti 50-60% paros maisto raciono, riebalai – mažiau nei 30% (sočiosios riebiosios rūgštys < 10%), baltymai – 10-20%. Paprastųjų angliavandenių kiekis neturi viršyti 50g/dieną. Rekomenduojama dieta su didesniu tirpių ir netirpių skaidulų kiekiu (20-35 g/dieną).
Per savaitę reikia atlikti bent 150 min. vidutinio intensyvumo aerobinių pratimų.
Būtina mesti rūkyti.
Šaltinis: buvis.lt