Disbakteriozės simptomai:
- pilvo pūtimas;
- viduriavimas;
- vidurių užkietėjimas;
- blogas kvapas iš burnos;
- pykinimas;
- atsirūgimas;
- alerginės reakcijos į maisto produktus.
Disbakteriozės gydymas liaudiškomis priemonėmis
Gausiau vartokite rūgštaus pieno produktus, kurie gali normalizuoti žarnyno mikrofloros balansą.
Stenkitės, kad kasdieninis valgiaraštis būtų kuo įvairesnis. Mat skirtingiems produktams virškinti reikia vis kitokių bakterijų. Jeigu ilgą laiką nevalgysite kokio nors produkto, ir atitinkamų bakterijų žarnyne nebeliks.
Kasdien suvalgykite po indelį jogurto su naudingosiomis bakterijomis ar išgerkite stiklinę kefyro. Rauginti pieno produktai – tikras eliksyras žarnynui.
Nepamirškite, kad pagrindinis žarnyno mikrofloros maistas – ląsteliena. Pasirodo, tai, kad ląstelienos turtingi produktai yra mažiau kaloringi – ne vienintelis jų privalumas. Ląsteliena, kurios kalorijų organizmas negali pasisavinti, vis dėlto yra svarbiausia žarnyno mikrofloros statybinė medžiaga.
Žarnyno veiklą gerina pankolių, anyžių, raudonėlių, dilgėlių, šermukšnių uogų, beržų lapų antpilai.
Išgerkite ne mažiau kaip 1,5l vandens per dieną. Užtektinai vandens neleidžia žarnyne prasidėti puvimo procesams ir yra puiki disbakteriozės profilaktika.
Sumažėjus žarnyno bakterijų į ramunėlių arbatą beriami du arbatiniai šaukšteliai laktozės. Tai padeda vėl atstatyti bakterijų kiekio balansą.
Reikia valgyti jogurtą, rūgštaus pieno produktus, rupią duoną.
Būtina vengti alkoholio, aštraus, sūraus maisto.
Jeigu disbakteriozė dar neįsisenėjusi, ją galima išgydyti vien jogurtu.
Kokiais jogurtais geriausia gydyti vaikus? Pirmiausia tokiais, kuriuose yra pakankamai gyvų laktobakterijų. Paprastai ant jų pakuotės būna nurodytas neilgas laikymo terminas. Geriausia, kai jis ne ilgesnis negu 2 savaitės.
Jeigu disbakteriozė išsivystė dėl netinkamos mitybos, užtenka pradėti racionaliai maitintis, vartoti rūgštaus pieno produktus, grįžti prie įprastos mitybos – ir nemalonūs simptomai išnyks.
Jeigu disbakteriozę sukėlė stresas, nusiraminus, atsipalaidavus jie gali išnykti savaime.
Baltymų turtingus patiekalus gausiai gardinkite įvairiais prieskoniais – jie padeda virškinti baltymus.
Riebesnius patiekalus valgykite su raugintomis daržovėmis – palengvės virškinimas ir organizmas sutaupys dalį energijos kitiems poreikiams.
Druska nepiktnaudžiaukite, bet ir visiškai jos neatsisakykite. Nustatyta, kad natris skatina plonųjų žarnų epitelio atsinaujinimą.
Šaltinis: tv3.lt