Patyrę grybautojai žino baravyko vertę: sunku jį rasti, jo aromatas neįtikėtinas, o skonis tikrai prabangus. Gaila tik, kad šie grybai tikrai reti. Nebent auginate juos savo sode ar ant palangės…
Taip, supratote teisingai: baravykai puikiai auga sode ir net gėlių vazone. Galbūt tikri grybų medžiotojai priešinsis šiam požiūriui, tačiau kiekvienas kulinarijos specialistas įvertins galimybę į sriubą, padažą, guliašą, grikius ir kitus patiekalus pridėti šio brangaus ingrediento. Šiandien pasakysime, kaip auginti grybieną tiek namuose, tiek sode.
Naminiai baravykai
Baravykų sezonas prasideda liepos mėnesį ir tęsiasi iki rugsėjo pabaigos. Per šį laiką turite rasti vieną ar du didelius subrendusius, net senus grybus. Kai tik tai padarysite, prisiminkite šį straipsnį.
Grybo kepurėje yra daugybė sporų. Kiekviena iš jų yra ramybės būsenoje ir neturi jokios vertės, kol nepabunda. Tai priklauso nuo daugelio veiksnių, tačiau jei grybas patenka į gyvūno skrandį (o baravykus valgo voverės, kiškiai, šernai), tuomet jame esančios sporos prabunda fermentacijos metu.
Atsižvelgiant į šias sąlygas, nenuostabu, kad grybų tikrai reikia ieškoti pakankamai ilgai. Namuose, visa tai vyksta pagal skirtingus metodus: tik pabudę sporos turi būti suberiamos į dirvožemį, o tikimybė, kad grybai išaugs, padidės šimtus kartų. Ir pažadinti jas visai nėra sunku.
Jums reikės:
- 2 suaugusių, didelių baravykų
- 4 litrų vandens (ne iš čiaupo, bet lietaus ar iš šulinio)
- 50 g gyvų mielių
Raskite grybus miške arba nusipirkite iš turgaus. Sporos yra apatinėje kepurėlės pusėje. Grybas gali būti net šiek tiek supuvęs tai visai nesvarbu.
Grybus sumalkite per mėsmalę, tik prieš tai jų neplaukite. Gautą košę praskieskite nedideliu kiekiu vandens, kad būtų patogiau prieš tai perkelkite košę į 5 litrų talpos indą.
Į grybų košę įdėkite mielių ir švelniai sumaišykite. Viską praskieskite likusiu vandens kiekiu, uždenkite indą audiniu ir palikite 2 savaites tamsioje, šiltoje vietoje.
Keturių litrų mišinio užtenka visai statinei vandens. Tik nepamirškite, kad vanduo neturėtų būti valomas, kitaip net minimalus dezinfekavimo priemonių kiekis gali sunaikinti sporas.
Tada lieka tik palaistyti paskirtą plotą gautu mišiniu. Grybai gali sudygti vos per 2 savaites, iš pradžių jų bus nedaug, tačiau ilgainiui laisvai galima surinkti net po pusę kibiro. Jie augs iki vėlyvo rudens, o pagrindinio derliaus geriausia tikėtis kitais metais, kai grybiena visiškai prisitaikys.
Grybai turėtų būti surenkami jauni, maždaug delno dydžio. Paprastai dirvožemis greitai pablogėja, jei grybai nebūna laiku nurenkami. Nors tai jokiu būdu neturi įtakos jų skoniui ir pavydėtinam derliui.
O norint auginti baravykus namuose, iš gautų keturių litrų reikia paimti tik 100 ml grybų mišinio, praskiesti litru ar dviem vandens ir palaistyti namuose esančias gėles. Šiuo atveju derliaus galite tikėtis iki žiemos, grybai atsiras tiesiai vazonuose ant palangės. Beje, nebūtina, kad vazonuose būtų gėlių: jei yra tuščių vazonų, galite juos išnaudoti.
Jei visi vazonai jau užimti, atminkite, kad lelijos geriausiai tinka grybams auginti. Jų šaknys ir grybiena sudaro naudingą simbiozę. Šiuo atžvilgiu šių kambarinių augalų mėgėjams pasisekė labiau nei bet kam kitam.