Įsivaizduokite Kalėdų stalą, nukrautą kumpiu, lantų dėžute, rosoliu ir visais tradiciniais patiekalais. Ir staiga stalo viduryje pasirodo kažkas naujo: ryškiai žalias, tobulai susuktas, švelnus, minkštas špinatų pionono, toks gražus, kad norisi tik žiūrėti. O paragavus pirmąjį kąsnį, nebesinori grįžti prie jokių sumuštinių pyragėlių ar kvietinių bandelių.
Tai ne kompromisas – tai geriausias kalėdinis radinys nuo karšto vyno laikų.
Kodėl šis pionono kalba ir tuo pačiu rūpinasi jumis?
Jis visiškai be miltų, be glitimo ir be cukraus, tačiau toks minkštas, lankstus ir sultingas, kad niekas neatspėtų, jog jame nėra nė lašo kvietinių miltų. Jis pagamintas vien iš špinatų ir kiaušinių, bet skonis primena gurmaniško restorano užkandį.
Mažai angliavandenių, tinkamas keto mitybai, draugiškas diabetui ir idealus tiems, kurie per šventes nenori jausti sunkumo. Ir, svarbiausia, paruošiamas vos per 15 minučių – kol kiti dar lupa bulves.
Ingredientai – paprasčiau būti negali
Jums reikės keturių kiaušinių, vienos didelės kekšlės šviežių špinatų (arba 150–200 g šaldytų, atšildytų ir kuo sausiau nuspaustų), žiupsnio druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų ir mažo žiupsnio muskato. Norint dar aksomiškesnės ir elastingesnės tekstūros, tinka šaukštas lengvo kreminio sūrio.
Viskas. Jokio cukraus, jokio kepimo miltelių, jokių miltų.
Paruošimas – lengviau nei gaminti sumuštinį
Sudėkite visus ingredientus į trintuvą arba aukštą dubenį ir sutrinkite iki vientisos, purios, ryškiai žalios masės. Ji atrodys per lengva kepimui, bet būtent to ir reikia.
Kepimo skardą išklokite popieriumi ir lengvai patepkite rapsų ar kokosų aliejumi – taip pagrindas puikiai atsiskirs. Supilkite masę ant skardos ir mentele paskleiskite plonu, tolygiu sluoksniu. Kuo plonesnis sluoksnis, tuo lengviau vėliau susukti ritinį.
Kepkite 180 °C orkaitėje 10–12 minučių. Leiskite paviršiui išlikti minkštam ir elastingam. Kai kraštai truputį parus, išimkite ir palaikykite minutę.
Ant viršaus uždėkite kitą kepimo popieriaus lapą arba šiek tiek drėgną virtuvinį rankšluostį ir susukite visą lakštą. Palikite penkioms minutėms atvėsti – taip tešla „įsimins“ suktinio formą ir nesutrūkinės.
Įdarai – dvi tobulos kalėdinės versijos
Išsukite atvėsusį ritinį ir tolygiai paskleiskite pasirinktą įdarą, palikdami centimetro tarpą kraštuose. Vėl susukite, suvyniokite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve bent valandą, o geriausia – per naktį.
Skoniai susijungs, tekstūra sutvirtės.
1 versija – jūros įkvėptas kalėdinis skanėstas
Užtepkite ploną lengvo, neutralaus kreminio sūrio sluoksnį. Gausiai apibarstykite laiškiniais česnakais ar krapais. Išdėliokite šaltai rūkytą lašišą, gavialinę lašišą arba tuną. Sudėkite plonus avokado griežinėlius ir lengvai apšlakstykite citrinos sultimis.
Gausite neįtikėtinai minkštą, gaivų, gerųjų riebalų kupiną suktinį, kuris skoningai primins ir jūrą, ir Kalėdas.
2 versija – kalėdinis „Caprese“
Užtepkite kreminio sūrio arba rikotos. Išdėliokite labai plonus, prinokusių pomidorų griežinėlius. Gausiai apibarstykite šviežiu baziliku. Pabaigoje uždėkite plonų mocarelos ar neriebaus sūrio gabalėlių.
Paprasta, gaivu, elegantiška – tinka net kaip stalo puošmena.
Baigiamasis akcentas ir patiekimas
Aštriu, dantytu peiliu supjaustykite ritinį įstrižai 1–2 cm riekelėmis ir išdėliokite lėkštėje lyg rozetes. Norint papuošti, tinka baziliko lapelis, vyšninio pomidoro puselė arba citrinos griežinėlis.
Patiekite taip, kaip yra – su š altu putojančiu vynu arba karštu vynu. Tai užkandis, kurio recepto prašys visi svečiai.
Šios Kalėdos gali būti lengvos, be kaltės jausmo, be sunkumo skrandyje ir be cukraus svyravimų – tik gryna žalia magija, kuri skoniu primena šventes, o pojūčiu – lengvumą.
Paruoškite šį pyragą šiandien, laikykite šaldytuve ir rytoj turėsite tokį patiekalą, kuris nustelbs net kumpį su salotomis.
Linksmų Kalėdų – ir gero ryto jums bei visiems, kuriuos palepinsite šiuo žalumu!
