Karšti sumuštiniai įdomiau – 3 receptai žingsnis po žingsnio

Karšti sumuštiniai įdomiau – 3 receptai žingsnis po žingsnio Receptai

Karšti sumuštiniai mums yra vienas tų puikių savaitgalio ryto ritualų. Kai nebereikia skubėti ir norisi save palepinti kažkuo jaukiu, išskirtinai (kartais gal ir šiek tiek nuodėmingai:) skaniu ir tiesiog mėgautis, mėgautis bei dar kartą mėgautis.

Karštų sumuštinių receptų yra begalės. Kiekvieną šalis ir bene kiekvieni namai turi savo mėgstamiausius už kuriuos guldytų galvą, jog taip yra sumuštinis Nr1. Visgi šįkart mes kviečiame paeksperimentuoti ir drauge paskanauti keleto mus labiausiai praėjusiais metai sužavėjusių – legendinio prancūziško kepto sumuštinio Croque Monsieur, JAV virtuvės įkvėpto tuno sumuštinio (ala “tuna melt”) ir gurmaniškai skambančio, bet labai nesudėtingai pagaminamo sūrio sumuštinio su karamelizuotais svogūnais.

Tad žingsnis po žingsnio keliaujame su mumis karštų sumuštinių keliais!

Prancūziški kepti sumuštiniai Croque Monsieur

Sūriški, kremiški ir be proto puikūs – “Croque Monsieur” sumuštinius sutiksite kone kiekviename Paryžiaus restoranėlyje.

Jie pagaminami itin paprastai. Vienintelis kiek ilgiau trunkantis momentas – Bešamelio padažo ruošimas. Jei ryte tam laiko neturite, o norite pasimėgauti puikiais prancūziškais pusryčiais, padažą pasiruoškite iš vakaro – leiskite pravėsti, o tada uždenkite maistine plėvele kad liestųsi prie paviršiaus, palikite atvėsti galutiniai ir laikykite šaldytuve iki 3-4 dienų. Jei ištrauktas iš šaldytuvo atrodo per tirštas tepti ant sumuštinio, atskieskite trupučiu pieno arba vandens.

4 sotiems Croque Monsieur sumušiniams mums reikės:

Sumuštiniams:

  • 8 riekių šviesios forminės duonos
  • 180 g sūrio (naudojome VILVI Memel Prussia riekelėmis, bet tinka ir neraikytas sūris)
  • 4 riekelių karštai rūkyto kumpio

Bešamelio padažui:

  • 350 ml pieno
  • 50 g sviesto
  • 30 g miltų
  • 1 šaukštelis garstyčių (naudojome Dižono)
  • 0.5 šaukštelio pipirų
  • 0.5 šaukštelio druskos (arba pagal skonį)
  • Keli tarkiai muskato riešuto (arba žiupsnelis tarkuoto muskato)

Pradedam!

1. Nedideliame puode arba prikaistuvyje ištirpiname sviestą. Suberiame miltus ir maišydami 1-2 minutes pakepiname.

2. Nuimame puodą nuo ugnies ir maišydami (geriausia šluotele) pamažu supilame apie trečdalį pieno. Labai gerai išmaišome, jog neliktų gumuliukų. Per kelis kartus, vis maišydami supilame likusį pieną.

Grąžiname puodą ant vidutinės ugnies ir maišydami kaitiname iki padažas ims tirštėti, darytis kremiškas. Nuimame nuo ugnies, dedame garstyčias, pipirus, česnako miltelius, pagal skonį pagardiname druska ir išmaišome.

3. Keturias duonos riekeles išdėliojame ant kepimo skardos. Jas aptepame sluoksniu balto padažo.

4. Ant padažo dedame po riekę kumpio ir riekę sūrio (jei sūrį naudosite neraikytą, sutarkuokite ir užberkite ant kumpio).

5. Ant viršaus dedame po duonos riekę, ją aptepame sluoksniu padažo ir uždedame dar po riekę sūrio (arba užberkite tarkuotą, jei sūrį naudojate neraikytą).

6. Kepame iki 220 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 6-7 minutes iki sūris išsilydys. Tada 1-2 minutėms įjungiame orkaitės grilio režimą, kad sūris šiek tiek apskrustų.

O tada mėgaujamės kiekvienu kąsneliu!


Karšti sumuštiniai su tunu, pomidorais ir sūriu

Tuno sumuštiniai yra klasika, kuri be galo populiari daugelyje šalių – nuo Lietuvos, iki Prancūzijos (pvz. “Pan Bagnat”) ar JAV (garsieji “tuna melts“). Jų variacijų yra begalės ir daugelis bus tikrai gardžios, o šįkart mes dalinamės savo pačių mėgstamiausių karštų tuno sumuštinių receptu.

Jis bazinis ir, žinoma, be galo skanus, tačiau improvizuoti galite drąsiai. Pvz. vietoje saulėje džiovintų pomidorų tinka alyvuogės ar net marinuoti agurkėliai, į tuno masę galima įmaišyti daržovių (pvz. pakepintų paprikų ar morkų, konservuotų kukurūzų ar žirnelių), tepamą kreminį sūrį keisti lydytu sūreliu ar majonezu, įmaišyti žalumynų, įberti rūkytos paprikos miltelių – sąrašas begalinis. Tad drąsiai kurkite būtent savo skaniausiąjį tuno sumuštinį.

6 sotiems tuno sumuštiniams mums reikės:

  • 6 riekių duonos (naudojome čiabatą, bet tinka ir forminė ar kitokia šviesesnė, puri duona)
  • 160 g konservuoto tuno savo sultyse (daugmaž 1.5 skardinės)
  • 150 g gerai besilydančio sūrio (naudojome VILVI Memel Prussia)
  • 80 g tepamo sūrelio (galima pakeisti 2-3 šaukštais majonezo)
  • 50 sūrio su melsvuoju pelėsiu (nebūtina, bet labai tinka – naudojome VILVI Memel Blue)
  • 2 pomidorų
  • 5 saulėje džiovintų pomidorų (arba saujos alyvuogių ar 1-2 marinuotų agurkų)
  • 1 rausvasis svogūnas
  • 1 šaukštelis džiovinto raudonėlio (arba čiobrelio ar provanso žolelelių)
  • 1 šaukštelis česnako miltelių (nebūtina)
  • 0.5 šaukštelio juodųjų pipirų
  • pagal skonį druskos

1. Į dubenį dedame tuną, tepamą sūrelį smulkiai pjaustytą svogūną, pasmulkintus saulėje džiovintus pomidorais, raudonėlius, česnako miltelius ir pipirus.

2. Gerai išmaišome, pagal skonį pagardiname druska. Paragaujame, jei norisi daugiau kažkokių prieskonių ar priedų, įdedame.

3. Abu sūrius smulkiai sutarkuojame.

4. Mėlyną pelėsinį sūrį sumaišome su tuno mase. Gautos užtepėlės dosniai tepame ant kiekvienos duonos riekės.

5. Ant kiekvieno sumuštinio dedame po du pomidoro griežinėlius ir užberiame sūrio.

6. Kepame iki 220 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10-15 minučių iki sūris išsilydys ir šiek tiek apskrus (paskutines pora minučių galima įjungti orkaitės grilio režimą).

Patiekdami galima pabarstyti smulkintais žalumynais, pvz. petražolėmis, čiobreliais, bazilikais ar kt.

Karštas sūrio sumuštinis su karamelizuotais svogūnais

Šiems išskirtinio gurmaniško skonio karštiems sumuštiniams reikės vos kelių ingredientų, bet šiek tiek daugiau laiko. Neišsigąskite didelio svogūnų kiekio recepte – karamelizuojantis jų tūris sumažėja 4-5 kartus, o skonis iš aštraus tampa subtiliai salstelėjusiu. Papildomai tereikia šiek tiek prieskonių bei sūrio ir vieni puikiausių karštų sumuštinių garuos ant jūsų stalo.

3 sotiems sumuštiniams mums reikės:

  • 6 riekių duonos (naudojome čiabatą, bet tinka ir kitokia puri duona)
  • 400 g svogūnų
  • 150 g gerai besilydančio sūrio (naudojome VILVI Memel Prussia)
  • 60 g sviesto
  • 1 šaukštas balzaminio acto (nebūtina)
  • 0.5 šaukštelio juodųjų pipirų
  • 0.3 šaukštelio druskos

1. Svogūnus nulupame su supjaustome vidutinio storio pusžiedžiais. Neišigąskite, jog svogūnų atrodo daug – kepant jų tūris sumažės 4-5 kartus.

2. Keptuvėje ištirpiname 30 g sviesto, dedame svogūnus ir kepame ant nedidelės ugnies (karts nuo karto pamaišydami) apie 25-30 minučių arba iki svogūnai taps gintarinės spalvos. Jeigu kepant svogūnai imtų skrusti, sumažinkite ugnį ir įpilkite šlakelį vandens.

Patarimas: jei norite svogūnus paruošti greičiau, po 10-15 kepimo minučių galite įberti šaukštelį cukraus – jis pagreitina karamelizacijos procesą.

3. Tada supilkite balzaminį actą (jei naudojate), įberiame druskos bei pipirų ir dar apie minutę maišydami pakaitiname. Nuimame nuo ugnies.

4. Sūrį sutarkuojame vidutiniškai stambiai.

5. Tarkuotą sūrį sumaišome su karamelizuotais svogūnais. Šią masę paskirstome ant 3 duonos riekelių. Uždengiame likusiomis riekelėmis.

6. Keptuvėje įkaitiname gabalėlį sviesto (apie 10-15 g), sudedame sumuštinius ir kepame ant vidutinės kaitros apie 2-3 minutes. Tada dedame dar gabalėlį sviesto, sumuštinius apverčiame ir kepame dar apie 2-3 minutes (arba iki sūris išsilydys).

Patarimas: jei kepant duona imtų per daug skrusti, sumuštinius apverskite anksčiau ir šiek tiek sumažinkite kaitrą. Tokiu atveju kepkite vis pavartydami iki abi pusės apskrus, o sūris išsilydys.

7. Dar karštus sumuštinius iškart tiekiame ir skanaujame!

Reklama