Kugelio padažas su grietine – subalansuota bulvių plokštainiui, bet tinka ir prie kitų patiekalų. Nuostabiai kreminis padažas, kuriam pagaminti reikia vos kelių paprastų ingredientų. Tobulas prie kugelio, bulvinių blynų, cepelinų ir kitų panašių tradicinių patiekalų.
Šoninės kubeliai lengvai apkepami iki traškumo, o vėliau įmaišomas smulkintas svogūnas, kuris prideda švelnumo ir saldumo. Kai svogūnai suminkštėja, viskas užbaigiama grietine, sukuriant sodrų ir kreminį padažą. Tai universalus ingredientų derinys, kuris gali būti naudojamas kaip pagrindas arba garnyras – puikiai derantis su makaronais, bulvėmis ar kaip priedas prie mėgstamų patiekalų.
Iš nurodytų produktų kiekio pagaminsite padažo dviem žmonėms. Jeigu valgytojų bus daugiau, rekomenduoju produktų kiekį dvigubinti.
Galimos ingredientų alternatyvos
- Vietoje rūkytos šoninės galima naudoti karštai rūkytą kumpį, kuris taip pat suteiks malonaus dūmo skonio.
- Jeigu norisi liesesnio varianto, galima rinktis kalakutienos arba vištienos kumpelį.
- Grietinę galima pakeisti natūraliu jogurtu arba grietinėle (35 % riebumo), tačiau skonis bus kiek švelnesnis.
- Svogūnus galima papildyti trupučiu česnako – tai suteiks pikantiškumo.
- Malti muskatai nėra būtini, juos galima keisti žiupsneliu džiovintų čiobrelių arba krapų.
Patiekalo gaminimo patarimai
- Šoninę rekomenduojama kepti ant vidutinės kaitros, kad iš jos lėtai išsiskirtų riebalai ir ji nesudegtų.
- Jeigu šoninė labai liesa, įdėkite šaukštą sviesto – tai pagerins skonį ir tekstūrą.
- Grietinę į keptuvę dėkite jau sumažinus kaitrą iki žemos, kad ji neatsiskirtų į riebalus ir išliktų vientisa.
- Jeigu padažas atrodo per tirštas, galima įpilti šlakelį pieno arba vandens.
- Paragaukite prieš patiekdami – kartais reikia dar trupučio druskos ar pipirų.
Ingredientai
- Svogūnai: 1 vnt.
- Rūkyta šoninė: 100 g
- Grietinė: 2 valg. š.
- Druska: pagal skonį
- Pipirai: žiupsnelis
- Malti muskatai: žiupsnelis (nebūtina)
- 1. Šoninę supjaustyti nedideliais kubeliais.
- 2. Smulkintą šoninę apkepinti keptuvėje kol gražiai ir švelniai apskrus. Jeigu šoninė liesesnė, galima įdėti šiek tiek sviesto.
- 3. Svogūną smulkiai sukapoti.
- 4. Svogūną sudėti prie šoninės ir kartu viską pakepti, kol svogūnai suminkštės.
- 5. Tuomet į keptuvę dėti 2 kupinus šaukštus grietinės ir viską gerai išmaišyti. Viską pagardinti druska ir pipirais, bei žiupsneliu muskato, jeigu norisi.
Recepto paruošimas