- Paruošimas: 20 min
- Porcijos: 4
Lengvas voveraičių troškinys su grietinėle ir šonine yra tradicinis lietuviškas patiekalas, kuris puikiai dera tiek prie šviežių bulvių, tiek prie juodos duonos ar lengvai paraugintų agurkėlių. Voveraitės – vienos iš labiausiai vertinamų miško grybų, pasižyminčios išskirtiniu aromatu ir švelniu skoniu. Šį receptą dažnai ruošdavo mūsų seneliai, grįžę iš miško su pintinėmis kvapnių voveraičių. Pakepintos su šonine ir svogūnais, troškintos tirštoje grietinėlėje, jos tampa sotus ir nepaprastai gardus patiekalas, tinkamas tiek šeimos pietums, tiek jaukiam vakarui. Gaminant su šviežiomis voveraitėmis, išryškėja visas jų skonis ir tekstūra. Šiame recepte pateikiami patarimai ir alternatyvos padės kiekvienam pritaikyti troškinį pagal savo skonį bei turimus ingredientus.
Galimos ingredientų alternatyvos
- Vietoje voveraičių galima naudoti rudmėses ar pievagrybius, tačiau voveraitės suteikia ypatingą skonį.
- Šoninę galima pakeisti rūkytu kumpiu arba liesesne kiaulienos šonine.
- Grietinėlės vietoje tinka riebi grietinė arba graikiškas jogurtas.
- Svogūną galima papildyti smulkintu česnaku dėl intensyvesnio aromato.
- Vietoje šviežių krapų galima berti petražolių arba svogūnų laiškų.
- Šviežias bulves galite keisti virtomis perlinėmis kruopomis ar virtais ryžiais.
Patiekalo gaminimo patarimai
- Prieš troškinant voveraites, jas reikia gerai nuvarvinti, ypač jei jos jau buvo apvirtos.
- Šoninę patartina šiek tiek apskrudinti, kad troškinys įgautų malonų rūkytos mėsos skonį.
- Jei norite tirštesnio padažo, grietinėlę galite papildyti šaukšteliu kvietinių miltų.
- Troškinimo metu verta paragauti padažo ir pagal poreikį pagardinti druska ar pipirais.
- Patiekalo skoniui ypatingą gaivumą suteiks švieži krapai arba petražolės.
Receptui reikės:
- Voveraitės (apvirtos): 500 g.
- Rūkyta šoninė: 150 g.
- Svogūnas: 1 didelis.
- Sviestas: 1 šaukštas.
- Grietinėlė (35 % riebumo): 200 ml.
- Druska: pagal skonį.
- Juodieji pipirai: pagal skonį.
- Švieži krapai: nedidelis pundelis.
- Šviežios virtos bulvės: 600 g.
- Lengvai paraugti agurkėliai: 200 g.
Paruošimas
- Pirmiausia voveraites buvo gerai nuvarvintos nuo perteklinio vandens, jei jos buvo apvirtos iš anksto.
- Šoninę pjaustėte nedideliais gabaliukais, kad kepdama ji greitai apskrustų ir išleistų riebalus.
- Svogūną nulupote ir smulkiai supjaustėte kubeliais.
- Didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpinote sviestą.
- Įkaitintame svieste sudėjote pjaustytą šoninę ir ją kepinote, kol gražiai apskrudo.
- Pridėjote svogūną, tuomet viską maišydami kepėte, kol svogūnas tapo permatomas ir suminkštėjo.
- Sudėjote voveraites į keptuvę, atsargiai išmaišėte su šonine ir svogūnais.
- Palikote viską troškintis apie 5–7 minutes, kad voveraitės įsigertų šoninės aromato.
- Po to supylėte grietinėlę, sumažinote ugnį ir dar 5–6 minutes lėtai troškinote, kol padažas sutirštėjo.
- Patiekalą pasūdykite ir pagardinote maltais juodaisiais pipirais pagal skonį.
- Prieš patiekdami gausiai pabarstėte smulkintais šviežiais krapais.
- Troškinį valgėte su šviežiai virtomis bulvėmis bei lengvai paraugtais agurkėliais, kurie suteikė patiekalui gaivumo ir rūgštelės.