Marinuoti agurkai su actu pagal Editą Mildažytę

Receptai guru

Autorius apie receptą
Šį receptą prieš daug metų pamačiau kažkurioje TV laidoje ir pamenu, kad nusprendžiau išmėginti. Ir tuo tų metų dabar kiekvienais metais bent dalį savo agurkų užmarinuoju būtent šitaip. Paruošimo būdas, kuris nėra dar nuvylęs ir tikrai bus naudojamas dar ir ateityje. 🙂
Šis konservavimo būdas ypač naudingas, kai norisi išsaugoti vasaros gėrybių skonį šaltajam sezonui. Marinuoti agurkai tampa neatsiejama šventinio stalo dalimi, o jų traškumas ir aromatas puikiai dera su įvairiausiais patiekalais – nuo šaltibarščių iki baltos mišrainės. Receptas paprastas, bet genialus – nereikalaujantis sudėtingos technikos ar specifinių įrankių, o rezultatas visuomet džiuginantis. 
Beje, tokiu marinatu galite marinuoti daugelį daržovių, man itin skanūs su juo marinuoti burokėliai. Taip marinuoti nerealiai tinka šaltibarščiams.
Galimos ingredientų alternatyvos

  • Cukrų galima keisti rudu cukrumi – suteiks švelnesnio karamelinio poskonio.
  • Vietoje acto galima naudoti obuolių actą – skonis bus šiek tiek švelnesnis ir vaisiškesnis.
  • Petražoles galima pakeisti salierų lapais ar baziliku – suteiks kitokio aromatinio akcento.
  • Kvepiančiuosius pipirus galima papildyti garstyčių grūdeliais – jie sustiprins konservavimo aromatą.
  • Česnaką galima keisti šviežiu krienu – suteiks aštresnio ir išraiškingesnio skonio.
  • Krapų šakeles galima pakeisti džiovintais krapų žiedais – puikiai tinka, kai nėra šviežių žolelių.

Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Agurkus prieš marinuojant verta pamirkyti šaltame vandenyje 2–4 valandas – tai padės išlaikyti traškumą.
  • Naudokite tik sveikus, be pažeidimų agurkus – nuo jų kokybės priklausys ir galutinis rezultatas.
  • Marinato neužvirinkite per ilgai – vos pasiekus virimo temperatūrą, iškart užpilkite ant daržovių.
  • Prieš užsukant stiklainius, būtinai įsitikinkite, kad jų kraštai švarūs – tai sumažins riziką, kad konservai suges.
  • Užklokite šiltai užsuktus stiklainius – tai padės natūraliai sterilizuotis be papildomo virimo.

Ingredientai

    Marinatui:
    • vanduo: 3 stiklinių (1 stiklinės – 250 mililitrų)
    • cukrus: 1 stiklinės
    • actas: 1 stiklinės
    • druska: 1,5 valgomojo šaukšto

    Taip pat:

    • agurkai
    • krapai
    • česnakai
    • kvepiantieji pipirai
    • petražolės 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių agurkus švariai nuplaukite, nupjaustykite galiukus.
  2. 2. Į švarius stiklainius dėkite krapų, susmulkintų česnakų, kvepiančiųjų pipirų, petražolių ir tuomet pridėkite agurkų.
  3. 3. Iš marinatui nurodytų ingredientų išvirkite marinatą bei užpilkite agurkus, pridenkite dangteliais ir palaikykite maždaug pusvalandį.
  4. 4. Po to nupilkite, užvirkite bei vėl užpilkite. Jeigu stiklainiai 1 litro ar mažesni, užsukite ir sudėję stiklainius, užklokite šiltai.
  5. 5. Jeigu stiklainiai didesni nei 1 litro, antrą kartą užpylę palaikykite pusvalandį, nupilkite, užvirkite, užpilkite, užsukite ir užklokite šiltai.
  6. 6. Laukite žiemos (galima ir nelaukti) ir skanaus!

Marinuoti agurkai su actu pagal Editą Mildažytę

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
Parašykit komentarą
Laisvadienis.lt