Močiutės bulvių kotletai su džiovintų grybų padažu

Receptai

Vakar Rūta pasigamino laaaabai skanių, seniai mano nevalgytų bulvinių kotletų su grybų padažu. Pagaliau turėsiu šį nuostabų receptą. Taigi, Rūta dalinasi savo receptu (aš tik jį paredaguoju ir viskas, visas tekstas jos)…


„Ale kaip tyčia – šiandien taip skaniai ir gražiai gavosi, atsidžiaugti negalėjau. Praeitą kartą kotletai ir degė, ir skrudo, be ryšio gavosi, o šiandien nors į vitriną dėk, net pasipūtė gražiai 🙂 O padažą net Dariukas (pastaba: Rūtos sūnus) gyrė, nors niekada jo nevalgo. Sakė: skanus, o jei dar be grybų būtų… 😉


Taigi receptas…
Darydama tikėjausi, kad mums dviems bus kaip tik vienam kartui, bet gavosi idealiai trims – žodžiu, šeimai 🙂 Gavosi 5 vidutiniai kotletai, na gal per pusę delno, tik pailgi, kaip nuotraukoje 🙂

Taip ilgai gyvenau prisiminimais apie močiutės bulvių kotletus su džiovintų grybų padažu… O šiemet kaip tik grybų pririnkome, pridžiovinome – galima ir vaikystės valgiais pasilepinti 🙂


Bulvių kotletams reikės:

  • 0,5 kg bulvių,

  • 1 kiaušinis,

  • 4–5 valgomi šaukštai miltų,

  • žiupsnelio druskos,

  • aliejaus.


Grybų padažui reikės:

  • Sauja džiovintų grybų,

  • 1 vidutinio dydžio svogūnas,

  • 2–3 arbatiniai šaukšteliai miltų,

  • 2 arbatiniai šaukšteliai grietinės,

  • 1 šaukštas sviesto,

  • sultinio kubelis ar kiti mėgstami prieskoniai.

Virtų grybų gavosi 100 g, skystimo, kur virė grybai – 0,5 l. Skystimo, kur virė grybai, neišpilkite – jo reikės padažui! Jei padažui naudojami ne džiovinti grybai, galima į padažą dėti grybų sultinio, kad būtų daugiau grybų skonio.


Gaminimas:

Bulves išvirti su lupenomis, atšaldyti, nulupti, sumalti mėsmale (aš tryniau kaip bulvių košę – masė gavosi su smulkiais bulvių gabalėliais – man labai patiko). Įmušti kiaušinį, įdėti druskos ar mėgstamų prieskonių, miltų, viską gerai išmaišyti bei formuoti plokščius kotletus (rankas pabarstyti miltais, jei bulvių masė limpa prie rankų), apvolioti miltuose prieš kepant. Kepti keptuvėje su aliejumi, kol gražiai apskrus. Kotletai paruošti!

Grybus užmerkti piene (sako, užtenka mirkyti kelias valandas, tačiau aš mirkau per naktį), išvirti, tuomet smulkiai supjaustyti. Svogūną supjaustyti smulkiais kubeliais. Keptuvėje ištirpinti sviestą, pakepinti svogūnus, kol gražiai pagels, sudėti pjaustytus grybus, pakepinti, tada supilti grybų nuovirą, įdėti sultinio kubelį ar kitų mėgstamų prieskonių bei uždengus patroškinti.

Miltus išsukti su nedideliu kiekiu vandens, kad gautųsi vientisa masė, supilti į padažą. Įdėti grietinę, pakaitinti kelias minutes. Padažas paruoštas!


Kotletus dėti į lėkštę, užpilti padažo ir skanaus!!!

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
Parašykit komentarą
Laisvadienis.lt