Morkų pyrago istorija prasidėjo viduramžiais, kai iš morkų, cukraus, miltų ir prieskonių buvo gaminamas pyragas. Tai buvo paprastas ir nebrangus patiekalas, kurį galėjo sau leisti net neturtingieji.
Anglijoje ir Prancūzijoje morkų pyragas buvo populiarus skanėstas. Jis buvo patiekiamas per šventes ir paprastomis dienomis. XVIII a. pyrago receptas tapo žinomas Amerikoje, kur jis pradėtas ruošti pridedant riešutų, džiovintų vaisių ir kitų ingredientų.
Šiuolaikinis morkų pyragas atsirado XX a. pradžioje. Tai daugiasluoksnis desertas su kreminio sūrio pagrindu pagamintu kremu.
Šiandien morkų pyragą galima rasti viso pasaulio kavinių ir restoranų valgiaraščiuose.
Sudedamosios dalys:
- Slyvos – 60 g;
- Linų sėmenys – 2 šaukštai;
- Morkos – 230 g;
- Avižiniai dribsniai – 80 g;
- Migdolai – 60 g;
- Pienas – 100 ml;
- Raugas – 1 šaukštelis;
- Cinamonas – 1 šaukštelis;
- Druska – žiupsnelis;
- Stevijos – 2 šaukšteliai;
- Ricotta – 600 g.
Morkų pyrago paruošimas:
Džiovintas slyvas užpilkite vandeniu, kad išmirktų. Linų sėklas sumalkite blenderiu ir užpilkite 90 ml vandens.
Morkas sutarkuokite smulkia tarka. Avižinius dribsnius ir migdolus sumalkite blenderiu, kol jie taps miltais.
Smulkiai supjaustykite džiovintas slyvas, prieš tai pamirkytas vandenyje. Avižinius dribsnius ir migdolų miltus supilkite į morkas, sudėkite džiovintas slyvas, linų sėmenis, rūgpienį, cinamoną, druską ir steviją.
Į mišinį supilkite pieną, išminkykite tešlos konsistencijos masę. Kepimo skardą išklokite kepimo pergamentu, patepkite augaliniu aliejumi, sudėkite ant jos tešlą ir paskirstykite ją po visą paviršių.
Pyragą kepkite 170 laipsnių temperatūroje 20-25 minutes.
Į konditerinį maišelį įdėkite rikotos ir padalykite paruoštą pyragą į 3 lygias dalis.
Aptepkite kiekvieną paplotėlį rikota ir surinkite pyragą.
Aptepkite pyrago šonus riebalais ir pusvalandžiui įdėkite į šaldytuvą.
Gausite dietinį skanų pyragą iš morkų.
Šis deserto variantas tinka arbatos vakarėliui.