Napoleono tortas su vištiena ir keptomis daržovėmis yra neįprastas, tačiau įspūdingas ir išskirtinis patiekalas, kuris sulauks daug komplimentų tiek šeimos vakarienės metu, tiek šventinio stalo centre. Šis tortas yra puikus pavyzdys, kaip klasikinis saldus sluoksniuotas desertas gali būti transformuotas į sūrią, sočią užkandėlę su vištiena ir daržovėmis. Tokie patiekalai populiarėja dėl savo išvaizdos ir skonio įvairovės – jie leidžia pasireikšti kūrybiškumui tiek ingredientų pasirinkimu, tiek sluoksniavimo būdu.
Šiame recepte naudojami traškūs Napoleono lakštai, kurie puikiai kontrastuoja su sultinga virta vištiena, saldžiai karamelizuotomis morkomis, kvapniais pievagrybiais ir gaiviais šviežiais agurkais. Visa tai apjungia švelnus, aromatingas padažas su česnaku, graikišku jogurtu ir krapais, o pabaigoje tortas papuošiamas kietojo sūrio užtepėle bei trupiniais. Rezultatas – vizualiai patrauklus ir itin gardus patiekalas, kuris džiugins kiekvieną gurmaną.
Galimos ingredientų alternatyvos
- Vietoje vištienos galima naudoti kalakutienos filė, kuri yra kiek liesesnė ir subtilaus skonio.
- Morkas galima pakeisti keptais paprikų juostelėmis arba cukinijomis, suteikiant daugiau spalvų ir kitokio skonio.
- Šviežius agurkus galima pakeisti šviežiais pomidorais arba marinuotais agurkais, suteikiant rūgštelės.
- Majonezo ir graikiško jogurto padažą galima gaminti iš natūralaus jogurto su alyvuogių aliejumi, kad būtų lengvesnis.
- Vietoje kietojo sūrio galima naudoti Džiugo ar parmezano tipo sūrį.
Patiekalo gaminimo patarimai
- Vištieną galima virti sultinyje su lauro lapais ir pipirų žirneliais – taip mėsa bus aromatingesnė.
- Morkas ir svogūnus geriausia kepti ant vidutinės ugnies, kad šiek tiek karamelizuotųsi, o ne tik suminkštėtų.
- Napoleono lakštus galima pasigaminti namuose arba naudoti pirktinius, skirtus desertams – jie puikiai tinka ir sūriems variantams.
- Sluoksniuojant patiekalą, lakštus galima labai švelniai paspausti, kad sluoksniai susiglaustų, bet nebūtų sugrūsti.
- Prieš patiekiant rekomenduojama tortą laikyti šaldytuve bent 4 valandas, kad sluoksniai gerai susistovėtų.
Ingredientai
- Napoleono lakštai: apie 8 vnt. (priklausomai nuo indo dydžio)
- Virta vištienos krūtinėlė: 300 g
- Morkos: 2 vidutinės (apie 200 g)
- Svogūnai: 1 vidutinis (apie 100 g)
- Pievagrybiai: 200 g
- Švieži agurkai: 2 vidutiniai (apie 200 g)
- Majonezas: 4 valg. š.
- Graikiškas jogurtas: 4 valg. š.
- Česnakas: 4 skiltelės
- Krapai: 2 valg. š. smulkintų
- Svogūnų laiškai: 2 valg. š. smulkintų
- Kietojo sūrio užtepėlė (pvz., su tepamu sūriu ir tarkuotu Džiugu): 200 g
- Napoleono lakštų trupiniai: apie 2 valg. š.
- Alyvuogių aliejus: 2 valg. š. (daržovių kepimui)
- Druska, pipirai: pagal skonį
- 1. Iš pradžių Napoleono lakštus išpjauk pagal norimos formos lėkštę ar tortinę, kad visi būtų vienodo dydžio.
- 2. Tuomet įkaitink keptuvę su alyvuogių aliejumi ir pirmiausia apkepink smulkintus svogūnus, kol jie ims gelsti.
- 3. Kai svogūnai taps skaidrūs, sudėk tarkuotas arba plonai supjaustytas morkas ir kepk, kol jos suminkštės bei lengvai karamelizuosis.
- 4. Pievagrybius supjaustyk griežinėliais ir atskirai apkepink, kol išgaruos išsiskyręs skystis, tuomet lengvai pasūdyk ir paskanink pipirais.
- 5. Vištienos krūtinėlę išvirk sūdytame vandenyje su prieskoniais, atvėsink ir suplėšyk arba supjaustyk nedideliais gabaliukais.
- 6. Agurkus supjaustyk plonais pusmėnuliais arba šiaudeliais.
- 7. Pasigamink padažą sumaišydamas majonezą, graikišką jogurtą, smulkintą česnaką, krapus ir svogūnų laiškus. Pagal skonį įberk druskos bei pipirų.
- 8. Dabar pradėk sluoksniuoti tortą: pirmiausia dėk Napoleono lakštą, patepk padažu, paskleisk morkas ir agurkus.
- 9. Ant antro lakšto tepk padažą, paskleisk vištieną, šiek tiek užpilk padažo virš vištienos.
- 10. Trečiajame sluoksnyje uždėk lakštą, padažą, paskleisk keptas morkas, pievagrybius, agurkus, tada vėl šiek tiek padažo.
- 11. Ketvirtą lakštą patepk likusiu padažu, kad tortas būtų vientisas ir drėgnas.
- 12. Galiausiai visą tortą iš šonų ir viršaus aptepk kietojo sūrio užtepėle ir pabarstyk Napoleono trupiniais.
- 13. Tortą rekomenduojama laikyti šaldytuve per naktį, kad jis gerai įsigertų ir sustingtų.
- 14. Prieš patiekiant gali papuošti šviežiomis žolelėmis arba papildomomis sūrio drožlėmis.
Recepto paruošimas