Net pirmykščiai žmonės mokėjo kepti mėsą ant ugnies. Ilgainiui kepimo būdai buvo tobulinami, o kepta mėsa tapo vienu populiariausių ir mėgstamiausių patiekalų.
Skirtingos kultūros ir šalys turi savo keptos mėsos gaminimo tradicijas. Pavyzdžiui, NVS šalyse mėsa nuo seno buvo kepama orkaitėje, o Europoje – krosnyje.
Šiandien yra daugybė keptos mėsos receptų, kurie skiriasi ingredientais ir kepimo būdais. Mėsa kepama su daržovėmis, grybais, vaisiais, prieskoniais ir padažais. Kepta mėsa yra skanus ir maistingas patiekalas, kuris gali tapti bet kurio stalo puošmena.
Sudedamosios dalys:
- mėsa – 1,3 kg;
- svogūnai – 4 vnt;
- vyšniniai pomidorai – 200 g;
- grybai – 200 g;
- Suluguni sūris – 200 g;
- krapų – saujelė;
- petražolės – ryšulėlis;
- druskos – ½ šaukštelio;
- Itališkos prieskoninės žolelės – 1 šaukštelis;
- majonezas – 2 valg;
- augalinis aliejus – 1 valgomasis šaukštas.
Salotų ingredientai:
- kopūstai – 300 g;
- agurkas – 1 vnt;
- žaliasis svogūnas – ryšulėlis;
- krapų – saujelė;
- petražolės – ryšulėlis;
- druskos – žiupsnelis
- nerafinuotas aliejus – 4 valg.
Keptos mėsos paruošimas:
Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais ir tolygiu sluoksniu išdėliokite ant kepimo skardos. Mėsą supjaustykite nedideliais gabalėliais ir sudėkite ant svogūnų sluoksnio kepimo skardoje.
Nepamirškite mėsos iš abiejų pusių pabarstyti druska ir itališkomis žolelėmis.
Pievagrybius ir pomidorus supjaustykite nedideliais griežinėliais, susmulkinkite petražoles ir krapus.
Keptuvėje ant didelės ugnies apkepkite grybus, kol lengvai apskrus. Sudėkite žoleles ir pomidorus į dubenį su grybais ir sutarkuokite sūrį.
Įdarą pasūdykite ir pagardinkite pipirais, dėkite po šaukštą ant kiekvieno mėsos gabalėlio.
Kepkite mėsą ir faršą 200 laipsnių orkaitėje 40 minučių.
Tuo tarpu supjaustykite agurką kubeliais, susmulkinkite kopūstus ir sumaišykite salotinėje. Susmulkinkite žaliąjį svogūną, krapus ir petražoles ir suberkite į salotas.
Į salotas supilkite aliejų, įberkite druskos ir pipirų, išmaišykite. Iškepusią mėsą lengvai apibarstykite sūriu, aptepkite majonezu ir kepkite dar 10 min.
Gausite puikią sultingą mėsą su daržovėmis.
Beje, receptui geriau naudoti kiaulienos sprandinę.