Nostalgiški virtinukai šaltanosiai su uogomis

Receptai guru

Autorius apie receptą
Nostalgiški virtinukai „šaltanosiai“ su uogomis – tai tradicinis lietuviškas desertas, primenantis vaikystę. Šie virtinukai gaminami iš itin plonos tešlos, kurios viduje slepiasi saldžios uogos, dažniausiai mėlynės ar avietės. Pavadinimas „šaltanosiai“ kilo dėl to, kad virtinukai po virimo tampa švelniai violetinės spalvos, primenančios nuo šalčio paraudusias nosis. Jie verdami trumpai, tik kol tešla suminkštėja, o uogos išlaiko savo skonį ir sultingumą. Šie virtinukai yra paprastas, bet nepaprastai gardus tradicinis lietuviškas patiekalas.
Tešla kočiojama labai plonai, kad virtinukų virimo laikas būtų kuo trumpesnis, kadangi nenorime, jog uogos išvirtų. Norime, kad jos tik šiek tiek paleistų savo sultis ir nudažytų virtinukus. Patiekite su grietine (galima ją sumaišyti su cukrumi), jogurtu, sviestu ar tiesiog mėgaukitės be priedų, nes ir be jų šaltanosiai bus tikrai gardūs.
Galimos ingredientų alternatyvos

  • Miltus galima keisti speltos miltais, tačiau reikės daugiau vandens, nes speltos miltai sugeria daugiau skysčių.
  • Vietoj mėlynių galima naudoti avietes, vyšnias, gervuoges ar net juoduosius serbentus.
  • Cukrų galima pakeisti medumi, agavų sirupu ar rudu cukrumi – tai suteiks šiek tiek kitokį, bet natūralų saldumą.
  • Grietinę galima keisti natūraliu jogurtu arba plakta varške su šiek tiek vanilės.
  • Aliejų tešloje galima pakeisti ištirpintu sviestu, jei norisi sodresnio skonio.

Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Tešlą reikia minkyti ne trumpiau nei 5–7 minutes, kad ji taptų elastinga ir nesutrūktų virimo metu.
  • Plonai iškočiota tešla turi būti beveik permatoma – tuomet virtinukai bus lengvi ir minkšti.
  • Uogų nereikia per daug – geriau mažiau, bet kad neišbėgtų iš virtinuko.
  • Jei naudojate šaldytas uogas, jų neatitirpinkite – jos išlaikys formą ir neištekės virimo metu.
  • Virtinukus galite užšaldyti prieš virimą ir laikyti šaldiklyje – tai puikus sprendimas skubiems desertams.

Ingredientai

    • Miltai: 3 stiklinės
    • Aliejus: 5 valg.š.
    • Verdantis vanduo: 1 stiklinė
    • Mėlynės: 0,5 litro
    • Cukrus: 100 g
    • Druska: žiupsnelis 
    • Grietinė: patiekimui (nebūtina)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Miltus išsijoti į dubenį, supilti aliejų, suberti druską ir gerai išmaišyti.
  2. 2. Supilti verdantį vandenį ir labai intensyviai išmaišyti tešlą šaukštu.
  3. 3. Palikti tešlą kelios minutės atvėsti, kad būtų galima minkyti rankomis.
  4. 4. Kai jau tešla atvėsusi, ją minkyti tol, kol taps elastinga. Perkelti į dubenį ir palikti pailsėti 10-15 min.
  5. 5. Pailsėjusią tešlą dar paminkyti šiek tiek ir kočėlo pagalba iškočioti labai plonai. Tuomet stikline ir kita formele išspausti norimo dydžio skrituliukus.
  6. 6. Ant kiekvieno skrituliuko dėti po šaukštelį mėlynių ir po pusę šaukštelio cukraus. Skrituliukus perlenkti ir užspausti šakute arba užlenkti kasele.
  7. 7. Puode užvirinti vandenį, jį šiek tiek pasūdyti.
  8. 8. Į verdantį vandenį sudedame šaltanosius ir, iškilus į paviršių, paverdame 5min.
  9. 9. Išvirusius virtinukus dedame į lėkštę ir skanaujame su priedais ar be jų.

Nostalgiški virtinukai šaltanosiai su uogomis

Nostalgiški virtinukai šaltanosiai su uogomis

Nostalgiški virtinukai šaltanosiai su uogomis

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
Parašykit komentarą
Laisvadienis.lt