Iš ožkų pieno gaminami įvairūs sūriai – net ir Gaudos sūris, Čederio sūris bei Brie sūris. Palyginti su įprastu sūriu, paprastai gaminamu iš karvės pieno, ožkos sūris yra minkštesnis ir pikantiškesnio skonio – jame paprastai yra šiek tiek daugiau riebalų ir mineralinių medžiagų nei karvės sūryje, tačiau mažiau laktozės (nors, tai nėra sūris visai be laktozės), vitamino D ir riboflavino. Kaip ir karvės sūris, ožkos sūris turi įvairių rūšių ir atmainų, priklausomai nuo ožkos pieno paruošimo būdo. Šiame straipsnyje pateiksime ožkų pieno sūrio maistinę vartę, jo rūšis, privalumus bei panaudojimo galimybes virtuvėje.
Ožkos pieno sūrio maistingumas
Ožkos sūrio maistinė vertė priklauso nuo jo apdorojimo būdo, pavyzdžiui, brandinimo ar sūdymo.
Visų rūšių ožkų sūryje yra sveikatai naudingų maistinių medžiagų, pavyzdžiui, gerųjų riebalų, baltymų, vitaminų ir mineralų. Šimte gramų minkšto ožkų pieno sūryje yra:
- 264 kcal
- 19 g baltymų
- 21 g riebalų
- 0 g angliavandenių
- 288 mcg vitamino A
- 0,38 mg vitamino B2
- 0,25 mg vitamino B6
- 0,68 mg vitamino B5
- 0,4 mcg vitamino D
- 0,73 mg vario
- 256 mg fosforo
- 1,9 mg geležies
- 2,8 mcg seleno
- 16 mg magnio
Ožkos pieno sūrių rūšys
Ožkos pieno sūrio yra virš šimto rūšių, skirstomų pagal tekstūrą, aromatą, formas bei brandinimo laiką. Geras šviežias ožkos sūris yra ypatingas. Jis turi būti drėgnas ir kreminės tekstūros, be grūdėtumo požymių. Skonis turi būti švelnus ir gaivus, burnoje tirpstantis, ne aitrus, bet kartu pieniškas ir gerai subalansuotas. Tačiau dažnai pasitaiko nekokybiškas, lipnus, rūgštus, metalo poskonį turintis sūris, dėl ko daugelis jo nemėgsta. Tad pateikiame ožkos pieno sūrio rūšis, kurias rekomenduojame išbandyti.
Ožkos sūris „Dazel ash“
Šis nuostabus ožkos sūris turi valgomą pelenų apvalkalą, kuris subręsta į raukšlėtą žievę, įgaunančią blizgantį atlasinį tamsų juodai baltą atspalvį. Sūris pasižymi gaiviu, švelniu skoniu, kuris puikiai dera su citrinine varške, laukinių gėlių medumi ar vynuogėmis.
Sūris „Chevre“
Šios rūšies sūris brandinamas tris savaites, kad įgautų išskirtinį pelėsiais brandintą baltą, minkštą ir purią žievelę. Per šį laiką sūrio vidus taip pat subręsta ir tampa tankus, trapios tekstūros, kupinas skonio, būdingo šiai klasikinio prancūziškojo ožkų sūrio rūšiai. Tarpus vidus palaipsniui virsta aksominiu, minkštu, kreminiu sūriu, pradedant nuo žievės ir pereinant į vidurį. Šis sūris yra nuostabaus švelnaus, pikantiško skonio, su karamelės poskoniu. Ožkos pieno sūris puikiai tinka ant užkandžiams pateikti ant sūrio lentos, bet taip pat puikiai tinka kepti grilyje, gaminti salotas ar pyragus.
Gaudos sūris
Tai pusiau kietas švelnus ir saldus sūris, ryškios baltos spalvos, tačiau neturi tipiškos ožkos sūrio kreminės tekstūros. Sūris brandinamas maždaug keturis mėnesius – tiek laiko užtenka, kad masė taptų elastinga. Sūris puikiai tinka tiekti vienas kaip užkandis ar su vaisių džemu.
Sūris „Katherine“
Šis sūris yra pusiau kietas, su minkšta žievele. Sūris brandinamas 3 mėnesius, todėl jo skonis yra sodresnis ir su amžiumi įgauną vaisių skonio. Šį aukštos kokybės sūrį galima tarkuoti ant makaronų, salotų ar gardinti kitus įvairius patiekalus.
Ožkos sūris „Rachel“
Tai pusiau kietas ožkos sūris su žievele, pasižymintis subtiliu saldžiu ir riešutų skoniu. Brandinant sūris reguliariai plaunamas sūrymo tirpale, dėl to jo žievė yra rausva. Šis sūris yra nuostabaus kvapo, skirtas tiems, kurie mėgsta sūrį, kurio skonis nėra per daug stiprus ir neturi ožkos pieno poskonio. Puikiai dera su šviežiomis vynuogėmis.
Kaip laikyti ožkos pieno sūrius?
Minkštesnius ožkų sūrius galima laikyti šaldytuve suvyniotus į foliją arba plastikiniame inde. Kietesnius ožkų sūrius reikėtų suvynioti į pergamentinį arba vaškinį popierių ir laikyti šaldytuve. Tinkamai laikomi ožkų sūriai turėtų išsilaikyti 2-3 savaites. Svarbu nepamiršti išimti sūrio iš šaldytuvo bent 30 minučių prieš patiekiant.
Kokių privalumų turi ožkos sūris?
Ožkos pieno sūris ne tik gardus produktas, bet ir turi tam tikrų privalumų, lyginant su karvės pieno sūriu.
- Ožkos pieno sūris lengviau virškinamas. Ožkų pieno produktų, įskaitant sūrį, baltymų struktūra skiriasi nuo karvių pieno produktų. Be to, juose natūraliai yra mažiau laktozės. Kadangi ožkos piene laktozės yra mažiau nei karvės piene, iš ožkos pieno pagaminti produktai, įskaitant jogurtą ir sūrį, gali būti geresnis pasirinkimas tiems, kurie netoleruoja laktozės. Tačiau netoleruojantieji laktozės turėtų nepamiršti, kad minkštesniuose sūriuose laktozės yra daugiau nei kietuose brandintuose sūriuose, nepriklausomai nuo to, iš kokio pieno sūris pagamintas.
- Ožkos pieno sūriai sotesni. Iš ožkos pieno pagaminti pieno produktai pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis ir netgi gali padėti sumažinti alkį. Ožkos piene yra daugiau trumposios ir vidutinės grandinės riebalų rūgščių nei karvės piene. Visų pirma ožkos piene yra daug vidutinės grandinės, ypač kaprilo, riebalų rūgščių. Šios riebalų rūgštys greitai virškinamos, todėl iš karto tampa energijos šaltiniu, dėl kurio padidėja sotumo jausmas. Be to, alkio jausmo mažinimas ir sotumo didinimas yra svarbūs veiksniai, galintys padėti mažinti svorį. Tyrimai rodo, kad ožkų pieno produktai ne tik didina sotumą, bet ir padeda mažinti organizmo uždegimus.
- Ožkos pieno sūryje yra probiotikų. Dėl fermentacijos proceso, vykstančio sūrių brandinimo metu, brandintame ožkos sūryje gausu probiotikų. Probiotikų turinčių maisto produktų vartojimas gerina žarnyno veiklą, stiprina imuninę sistemą, padeda sumažinti alergijas ir uždegimines reakcijas.
Kaip ožkos sūris gali būti panaudojamas virtuvėje
Kaip ir kitus sūrius, ožkų pieno sūrį galima naudoti gaminant įvairius patiekalus. Kadangi šio sūrio skonis skiriasi priklausomai nuo rūšies, todėl gaminat, geriau rinkti švelnesnio skonio sūrį. Pateikiame keletą būdų, kur galima panaudoti ožkų pieno sūrį.
- Minkštą ožkų pieno sūrį trupinkite ant salotų.
- Tepkite ant duonos sumuštiniams su kitais norimais priedais.
- Užkandžiams, sūriu įdarykite sluoksniuotos tešlos gabalėlius kartu su figų ar kitų vaisių džemu.
- Patiekite su šviežiais vaisiais, pavyzdžiui, obuoliais, kriaušėmis, vynuogėmis, figomis, slyvomis, persikais.
- Patiekite su džiovintais vaisiais, pavyzdžiui, džiovintais persikais, slyvomis, datulėmis, spanguolėmis.
- Įdarykite vištienos krūtinėlę ožkos sūriu ir šviežiomis žolelėmis ir iškepkite orkaitėje.
- Įmaišykite sūrio į įvairius apkepus ar omletą.
- Kepkite grilyje ir patiekite su daržovėmis.
- Gardinkite picą.
- Įmaišykite ožkų pieno sūrio į bulvių košę.
- Gamindami sriubas vietoj grietinės naudokite ožkos sūrį.
- Sumaišykite plaktą ožkos sūrį su trupučiu medaus ir patiekite su pjaustytais vaisiais – turėsite sveikesnį desertą.
Lęšiai su keptu moliūgu, burokėliais ir ožkos sūriu
Labai maistingas ir skonių gausus patiekalas, kuris puikiai tiks tiek pietums, tiek vakarienei. Ožkos sūris suteiks dar sodresnį skonį.
<em>Autorės nuotrauka<em>
2 porcijoms reikės:
- 200 g moliūgo
- 150 g burokėlių, žalių
- 80 g lęšių
- 35 g ožkos sūrio
- 5 g alyvuogių aliejaus
- 0,5 a.š. kmynų, nuplikytų
- Prieskonių: druskos, pipirų, kario miltelių, ciberžolės
Salotoms:
- 280 g morkų
- 70 g špinatų
- 1 v.š. citrinos sulčių
- 2 a.š. garstyčių
- 2 a.š. alyvuogių aliejaus
- Druskos, pipirų, pagal skonį
Gaminimas:
- Lęšius išvirkite pasūdytame vandenyje.
- Moliūgą ir burokėlius supjaustykite nedideliais gabalėliais, pagardinkite kmynais, prieskoniais, aliejumi. Sudėkite į kepimo indą ir kepkite 180 °C orkaitėje apie 20-25 min., kol suminkštės, bet neperkeps.
- Likus 5 min iki kepimo pabaigos, prie daržovių sudėkite virtus lęšius, sumaišytus su pipirais ir cibežole.
- Paruoštas daržoves ir lęšius dėkite į lėkštę ir pagardinkite ožkos sūriu.
- Salotoms morkas sutarkuokite šiaudeliais, špinatus susmulkinkite ir viską sumaišykite su prieskoniais, citrinos sultimis, alyvuogių aliejumi ir garstyčiomis. Galite rinktis ir kitas mėgstamas salotas, bet su šiomis ypatingai skanu.
Šaltiniai:
https://www.healthline.com/nutrition/goat-cheese#probiotics
https://www.realsimple.com/food-recipes/shopping-storing/food/goat-cheese-varieties
Nuotraukos asociatyvinės © Canva, jei nenurodyta kitaip.
Šaltinis: derlingas.lt