Plovas su antienos ketvirčiu mėsyte

Receptai guru

Porcijos

6 porcijos.

Paruošimo laikas

25 minutės.

Kepimo laikas

60 minučių.

Įvadas

Pristatymo tekstas

Plovas su antienos ketvirčiu mėsyte – tai ypatingai aromatingas patiekalas, kuris sujungia rytietišką plovo tradiciją ir lietuvišką meilę paukštienai. Antiena suteikia patiekalui gilų, sodrų skonį, o ryžių grūdai įsigeria į prieskonių ir daržovių aromatą. Raugerškio uogos suteikia malonios rūgštelės, o razinos – švelnaus saldumo, todėl kiekvienas kąsnis tampa tarsi kelionė į Rytus.

Šį receptą pirmą kartą išbandžiau, kai mano šeima parsivežė šviežios antienos iš kaimo – patiekalas iškart tapo mūsų savaitgalio tradicija. Kiekvieną kartą, kai gaminu plovą su antiena, prisimenu jaukius šeimos susibūrimus prie didelio stalo. Patiekalas buvo ne kartą išbandytas ir patobulintas, todėl dabar jis visuomet pavyksta – ryžiai išlieka birūs, o mėsa – sultinga ir minkšta.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje antienos galima naudoti kalakutieną, kuri bus švelnesnė ir greičiau iškeps.

  • Jei nemėgstate razinų, jas galima pakeisti džiovintais abrikosais arba slyvomis.

  • Raugerškio uogas galima keisti spanguolėmis, kurios taip pat suteiks gaivios rūgštelės.

  • Jei neturite kumino, galite naudoti kalendros sėklas.

  • Vietoje aitriosios paprikos galima dėti maltų juodųjų pipirų arba švelnių paprikos miltelių.

  • Norint lengvesnio varianto, dalį aliejaus galima pakeisti sviestu arba ghee.

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Ryžius prieš gaminimą reikėtų nuplauti kelis kartus, kol vanduo taps skaidrus – taip jie bus birūs.

  • Antieną geriausia apkepti, kol susiformuos graži auksinė plutelė – taip mėsa išlaikys sultis.

  • Plovas bus kvapnesnis, jei prieskoniai prieš dėdami į patiekalą bus trumpai pakepinti aliejuje.

  • Geriausia naudoti ketaus arba storadugnį puodą, kad plovas nepridegtų.

  • Patiekalą verta palaikyti uždengtą dar 10 minučių po virimo – taip visi skoniai susijungs.

Virtuvės šefo patarimas

Jei norite dar intensyvesnio skonio, galite įdėti kelis šafrano siūlelius. Tai brangus, bet ypatingai vertinamas prieskonis, suteikiantis ryžiams ne tik ryškiai geltoną spalvą, bet ir subtilų aromatą. Taip pat rekomenduoju naudoti ilgagrūdžius ryžius – jie labiau tinka plovui nei apvalūs.

Recepto ingredientai

  • Ryžiai: 500 g.

  • Antienos ketvirčio mėsa: 500 g.

  • Svogūnai: 400 g.

  • Morkos: 500 g.

  • Česnakų galvos: 2 vnt.

  • Raugerškio uogos: 50 g.

  • Razinos: 50 g.

  • Vanduo: 2 l.

  • Aliejus: 100 ml.

  • Druska: 1 a. š.

  • Kuminas: 1 a. š.

  • Aitriosios paprikos milteliai: 1 a. š.

  • Ciberžolė: 0,5 a. š.

  • Prieskoniai plovui: 1 v. š.

Recepto instrukcijos

  1. Ryžiai kelis kartus buvo perplauti šaltu vandeniu, kol jis tapo visiškai skaidrus. Taip pašalinamas krakmolas, ir ryžiai virs ne lipnūs, o birūs.

  2. Antiena buvo supjaustyta vidutinio dydžio gabaliukais. Puode įkaitinau aliejų ir sudėjau mėsą, kol ji apskrudo bei įgavo rusvai auksinę plutelę.

  3. Kai mėsa buvo apkepta, į puodą subėriau smulkintus svogūnus. Juos maišydama kepiau tol, kol tapo skaidrūs ir šiek tiek karamelizavosi.

  4. Tada sudėjau stambiai tarkuotas morkas. Maišiau, kol jos suminkštėjo ir pradėjo skleisti saldų aromatą.

  5. Į puodą sudėjau prieskonius – kumino sėklas, ciberžolę, aitriąją papriką ir prieskonių mišinį plovui. Juos trumpai pakepinau, kad atsiskleistų jų kvapas.

  6. Subėriau raugerškio uogas ir razinas, kurios suteiks patiekalui ypatingo skonio. Viską išmaišiau, kad prieskoniai pasiskirstytų tolygiai.

  7. Ant viršaus supyliau ryžius, jų daugiau nebe maišiau, o tik paskleidžiau tolygų sluoksnį.

  8. Į puodą įdėjau dvi česnako galvas, nenuluptas, bet gerai nuplautas. Jos virimo metu suteiks patiekalui ypatingo aromato.

  9. Užpyliau verdančiu vandeniu taip, kad ryžiai būtų apsemti maždaug 1,5 cm. Uždengiau dangčiu ir viriau ant silpnos ugnies, kol ryžiai sugėrė vandenį.

  10. Kai vanduo buvo susigėręs, puodą nukėliau nuo ugnies ir palikau dar 10 minučių uždengtą, kad plovas “pailsėtų”.

  11. Rezultatas – kvapnus, ryškiaspalvis plovas su minkšta antiena, saldžiarūgščiais vaisiais ir tobulai biriais ryžiais. Tai sotus, šventiškas ir tuo pačiu labai jaukus patiekalas, kuris puikiai tinka tiek kasdienai, tiek ypatingoms progoms.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
Laisvadienis.lt