Šaltalankių uogienė – vitaminų šaltinis žiemai. Tiks prie sūrio, arbatai, pyragui ar net Kalėdinei dovanai

Receptai

Vasarą valgome daug šviežių vaisių ir uogų, tačiau reikėtų nepamiršti pasirūpinti vitaminais ir šaltajam sezonui. Daugelis uogų yra skanios, o štai šaltalankių uogos mažiau mėgstamos valgyti šviežios, nes yra rūgščios, kartokos, šiek tiek astringentinės (sutraukiančios burną) ir turi savitą aromatą. Dėl šio kompleksinio skonio, ne visiems jos patinka iš karto. Tačiau šios uogos yra ypač turtingos vitaminais, o jų skonį puikiai pagerina cukrus. Taigi šaltalankių uogienė – tai tikras senųjų tradicijų gamtos turtas. Šaltalankių uogienė puikiai tiks ragauti su desertiniais sūriais, ožkos pieno sūriu, ledais bei pyragais. Be to, iš šios uogienės galite pasiruošti ir organizmą stiprinančią šaltalankių arbatą. Tad pasigaminkite puikios šaltalankių uogienės ir pasimėgaukite.

Klasikinė šaltalankių uogienė

Šis puikus ir labai skanus šaltalankių uogienės receptas tikrai užkariaus jūsų širdis. Šaltalankių uogienė išverda aukso spalvos, labai švelni ir lengvai saldi.

Šaltalankių uogienė - vitaminų šaltinis žiemai. Tiks prie sūrio, arbatai, pyragui ar net Kalėdinei dovanai

Ingredientai:

  • 1 kg šaltalankių uogų
  • 1 kg cukraus
  • 200 ml vandens

Gaminimas:

  1. Atskirkite šaltalankių uogas nuo šakelių ir išrinkite lapus. Kruopščiai nuplaukite uogas po tekančiu vandeniu.
  2. Į puodą suberkite cukrų ir supilkite vandenį, viską išmaišykite ir išvirkite sirupą. Virkite maišydami, kol cukrus visiškai ištirps.
  3. Kai cukrus visiškai ištirps vandenyje, atsargiai į verdantį sirupą suberkite šaltalankių uogas. Sumažinkite ugnį iki mažiausios ir toliau maišydami virkite apie 5 minutes. Tam geriausia naudoti ilgą medinį šaukštą. Jei ant uogienės paviršiaus susidaro putos, jas reikia pašalinti.
  4. Po penkių minučių, puodą nukelkite nuo viryklės ir palikite visiškai atvėsti. Tai užtruks apie 3-4 valandas. Norėdami greičiau atvėsinti uogienę, puodą galite perkelti į šaltą patalpą.
  5. Uogienei atvėsus, puodą vėl pastatykite ant viryklės, užvirkite uogienę ant vidutinės ugnies, tada išjunkite viryklę ir leiskite puodui visiškai atvėsti.
  6. Atvėsusią šaltalankių uogienę supilkite į šiltus, kruopščiai išplautus stiklainius. Uždarykite, dezinfekuotais dangteliais.
  7. Laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje.

Šaltalankių uogienė su apelsinais

Šią uogienę galite paskaninti ir kalėdiniais prieskoniais, tad ji labai tiks šventiniam Kalėdų stalui ir šaltiems žiemos vakarams.

Ingredientai:

  • 500 g šaltalankių uogų
  • 500 g cukraus uogienėms
  • 3 vnt. apelsinų
  • 3 šakelių čiobrelių
  • 5 vnt. džiovintų gvazdikėlių

Šaltalankių uogienė - vitaminų šaltinis žiemai. Tiks prie sūrio, arbatai, pyragui ar net Kalėdinei dovanai

Gaminimas:

  1. Uogas perrinkite ir kruopščiai nuplaukite.
  2. Dalį cukraus suberkite į storadugnį puodą, leiskite jam ištirpti.
  3. Į ištirpusį cukrų sudėkite sukapotus čiobrelius, gvazdikėlius ir nedidelėmis riekelėmis supjaustytą apelsiną.
  4. Leiskite apelsinui lengvai karamelizuotis, supilkite šaltalankius ir likusį cukrų.
  5. Paruoštą masę virkite apie 15 min., vis pamaišydami.
  6. Paruoštą dar karštą uogienę supilkite į švarius iškaitintus stiklainius ir sandariai užsukite sterilizuotais dangteliais.
  7. Atvėsusią uogienę laikykite tamsioje, vėsioje vietoje.

Šaltalankių džemas

Pasigaminti šaltalankių džemo gana paprasta, o mėgautis galėsite visus metus. Šis džemas puikiai tiks tiekti su sūriais, gardinti košes ar tiesiog tepti ant duonelės. Stiklainis šaltalankių džemo taip pat puikiai tiks kaip dovana.

Ingredientai:

  • 1 kg šaltalankių uogų
  • 750 g cukraus
  • 500 ml vandens

Šaltalankių džemas

Gaminimas:

  1. Šaltalankių uogas nuimkite nuo šakelių, kruopščiai perrinkite ir nuplaukite.
  2. Berkite uogas į puodą ir užpilkite vandeniu. Užkaiskite, palaukite, kol užvirs ir ant labai silpnos ugnies pakaitinkite 15 min.
  3. Nemažą tankų plieninį sietą išklokite muslinu ar dviguba marle, dėkite virš švaraus indo ir perkoškite šaltalankius. Kai siete liks tik uogų masė, trinkite ją kuo kruopščiau mediniu šaukštu, o galiausiai suėmę į medžiagą tiesiog rankomis išspauskite kuo daugiau sulčių (turėtų išeiti 800–900 ml).
  4. Į švarų puodą supilkite gautas šaltalankių sultis, suberkite cukrų (galite dalį paprasto pakeisti uogienių cukrumi, taip džemas geriau stings). Kaitinkite apie 10 min. ant vidutinės ugnies, kartais pamaišydami ir stebėdami, ar nekimba prie dugno.
  5. Paruoštą dar karštą džemą supilkite į švarius iškaitintus stiklainius ir sandariai užsukite sterilizuotais dangteliais.
  6. Stiklainius apverskite dangteliais žemyn ir palikite atvėsti.
  7. Atvėsusį šaltalankių džemą laikykite tamsioje, vėsioje vietoje.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Šaltinis: derlingas.lt

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
Parašykit komentarą
Laisvadienis.lt