Kūčiukus namie paruošti visiškai nesudėtinga, o ir nereikės ilgai sukiotis virtuvėje. Pagal šį receptą paruošti kūčiukai yra į mikštesnę pusę. Jei norite labai minkštų, neleiskite jiems per daug suskrusti kepant – kepkite tik iki lengvai pagels.
INGREDIENTAI:
- PORCIJŲ SKAIČIUS: 10
- 500 gramų kvietinių miltų (apytikriai)
- 250 mililitrų vandens (šilto)
- 60 mililitrų aliejaus
- 40 gramų cukraus
- 15 gramų šlapių mielių (arba 5 g sausų)
- 2 šaukštai aguonų
- 2.5 gramo druskos
PARUOŠIMO BŪDAS:
PARUOŠIMO LAIKAS: APIE 1 VAL.
- Į dubenį pilti vandenį, dėti mieles, berti cukrų ir išmaišyti. Palaikyti šiltai apie 10-15 minučių, kad mielės aktyvuotųsi.
- Į dubenį su mielėmis supilti aliejų, įberti druskos, aguonas ir išmaišyti. Tuomet įsijoti miltus ir užminkyti tešlą. Miltų dėkite tiek, kad užminkyta tešla būtų minkšta, elastinga, gali būti šiek tiek lipti (labai lengvai), jokiu būdu ne kieta. Jei miltų įdėjote per daug ir tešla atrodo kietoka, įpilkite dar šiek tiek vandens.
- Paruoštą tešlą suspausti į kamuolį, jo paviršių patepti aliejumi. Dubenį su tešla uždengti virtuviniu rankšluostėliu ir palikti šiltoje vietoje 1.5 – 2 valandoms, jog tūris padvigubėtų.
- Kai tešla pakils, orkaitę įjungti kaisti iki 180°C.
- Imti po gabalėlį tešlos ir tarp rankų formuoti ne storesnius nei piršto storio volelius. Juos dėti ant miltuoto paviršiaus supjaustyti nedideliais kūčiukų gabalėliais.
- Kepimo formą iškloti kepimo popieriumi, sudėti kūčiukus ir kepti įkaitintoje iki 180°C laipsnių temperatūros orkaitėje apie 10 – 15 minučių iki kūčiukai bus gražiai auksinės spalvos.
Patarimai:
- Miltai. Kūčiukams, kaip ir kitiems mielinės tešlos gaminiams, labiausiai tinka paprasti aukščiausios rūšies miltai (550C arba 550D). Nenaudokite jiems miltų, skirtų kepiniams, kaip kad Ekstra ar Karališki.