Sovietinis batonas, nostalgiją sukeliantis skonis ir kvapas…

Sovietinis batonas, nostalgiją sukeliantis skonis ir kvapas… Įdomybės

Dar šiltas batonas ir jo aromatas. Nedaug vaikų, pakeliui namo iš parduotuvės, galėdavo atsilaikyti prieš šį kepinį. Vaikystė tai laikas, kai vaikai tikrai negalėjo atsilaikyti prieš skaniausią duonos dalį- kampą.

Ir jau namuose reikėdavo bėgti, kol nė vienas iš suaugusiųjų nepamatė, kad pačiupote stiklainį uogienės ir nerūpestingai supjaustyto batono gabalėlį su tobulu skoniu…

batonas

Tuo metu, kai namuose nebūdavo nė lašo uogienės, buvo galima pamirkyti duonos gabaliuką vandenyje, o paskui apibarstyti cukrumi ir tyliai suvalgyti. Kokie brangūs tokie prisiminimai …

SOVIETINĖ DUONA

Deja, šiandieniniai vaikai negali paragauti to batono, kurio skonis pažįstamas daugeliui suaugusiųjų. Ir viskas dėl pasikeitusio recepto ir gaminimo technologijos.

batonas

Sovietmečiu visa duona buvo gaminama pagal GOST. Buvo net specialių komisijų, kuriose buvo palaipsniui nuspręsta, kaip paruošti batoną. Gamintojai neturėjo nė menkiausios galimybės nukrypti nuo standarto.

Pagrindinis technologinis momentas yra duonos tešlos paruošimas. Pirmiausia tešla buvo ruošiama iš didžiosios dalies miltų (maždaug 60% norimo kiekio), mielių ir vandens. Po to vyko ilgas fermentacijos procesas (apie 4 valandas).

batonas

Kai tešla paruošta, į ją pridėta likusių miltų, margarino ir cukraus. Po to sekė kitas fermentacijos etapas (apie 1,5 valandos). Sunku įsivaizduoti, bet iš viso vienam kepalui paruošti prireikė maždaug 7 valandų!

Šių dienų gamintojams nėra pelninga praleisti tiek laiko kepant duoną. Taip, ir dauguma technologinių linijų nesuteikia galimybės brandinti tešlos. Kepalas dažnai gaminamas paspartintos technologijos dėka, kepimo laikas sutrumpėja iki 3 valandų.

batonas

Duonos kokybei įtakos turėjo ir tai, kad daugelis dabartinių gamintojų nustojo vartoti margariną. Dėl to batonas prarado ryškų pieno skonį. Be to, labai svarbu, kokia duona buvo prieš tai kepama dujinėse krosnyse, tuo pačiu gaunant ploniausią plutą ir smulkiai porėtą struktūrą.

Šiandien dauguma duonos kepimo krosnių yra elektrinės, todėl kenčia duonos kokybė, nes pluta yra labai išdžiuvusi.

batonas

Be to, niekas nepakavo duonos, nes visi žinojo, kad jos galiojimo laikas negali viršyti 24 valandų. Šiandien supakuota duona yra parduotuvių lentynose iki 120 valandų!

Taigi paaiškėja, kad dabartinis batonas labai skiriasi nuo to, koks jis buvo prieš 30–40 metų. Ar prisimenate jo skonį?

Reklama