Sukirmiję baravykai irgi tinka valgyti, bet prašyti už juos 25 eurus – neadekvatu

Naujienos

Neeilinė vasara, kai ūkininkų daržovės ir vaisiai pūva, o miškuose grybų tiek, kad jų išrinkti neįmanoma, nustebino ir netradiciškai anksti išdygusiais baravykais.

Nors jų kokybė prasta, randami dažniausiai sukirmiję, baravykai turguose parduodami net po 25 eurus už kilogramą. Grybus superkančios Dzūkijos įmonės vadovas tokią kainą įvardija kaip visiškai neadekvačią.

Pasak jo, tikrų sveikų baravykų dar reikėtų palaukti, o dabar palankiausias metas rinkti voveraites – jų miškuose nors grėbliu grėbk, be to, jos nekirmija.

Šią vasarą, kai saulėtus orus keičia lietus, grybams augti susidarė idealios sąlygos. Supirkėjai sako, kad tokios grybams palankios vasaros neprisimena, šie metai – tiesiog išskirtiniai.

Pramonei tinka ir sukirmiję

Tai vienur, tai kitur grybautojai mėgėjai iš miško grįžta ir pilnais kibirais baravykų bei skuba jų turiniu pasidalyti su žiniasklaida. Turguose Lietuvos grybų karalių išsiilgusiems pirkėjams taip pat siūlomi vasariniai baravykai, bet jų kaina ne visiems įkandama. Už kilogramą prašoma net 25 eurų.

Pirkėjai stebisi, kas gali tiek mokėti, ir skaičiuoja, kiek mėsos nusipirktų už ketvirtį šimtinės. Bet atsiranda ir tokių, kurie moka, todėl prekyba klesti.

Vadinamųjų šlapių vietų baravykų dabar daugiausia renkama Žemaitijoje, Pietvakarių Lietuvoje aplink Šilutę ar Aukštaitijoje prie Panevėžio, o tradiciškai grybais gausioje Dzūkijoje jų randama rečiau, nors į supirktuves rinkėjai atneša. Tiesa, jų kokybė gana prasta – baravykai daugiausia sukirmiję. Užtat voveraičių sezonas Dzūkijos miškuose toks, kokio dzūkai seniai nepamena.

Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos prezidentas, Varėnos bendrovės „Vipreka“ vadovas Virginijus Varanavičius aiškino, kad rugpjūtis dar ne baravykų metas, todėl „masiškai jie nedygsta“.

„Aš irgi nuvažiuoju į mišką, pasivaikščioju, pasižiūriu, tai matau, kad jie yra vienetiniai ir dažniausiai pakirmiję. Tiesiog jiems yra per daug šilumos. Bet ta kirmėlaitė pramonei tinka, – atsiduso grybų supirkėjas. – Kažką perdirba, kažką mala, kažką džiovina. Netgi laikantis standarto, jeigu skylučių nedaug, baravykas laikomas tinkamu.“

V. Varanavičius tvirtino, kad kirmėlaitės grybuose yra „absoliučiai nekenksmingos žmogaus sveikatai“, esą jos yra labai smulkios, o mikologų tyrimai konsultuojantis su medikais parodė, kad jos žalos sveikatai nedaro.

Kiek dabar verti baravykai

„Mūsų Dzūkijos regione baravykai dar, kaip dzūkai sako, mėtosi, tai reiškia nėra kažkokių įspūdingų kiekių. Jie auga pavieniai ir nebūdingose vietose, pavyzdžiui, pakrūmėse ar brūzgynuose. Tokiose vietose paprastai auga vasariniai baravykai. O ten, kur baravykai dažniausiai auga masiškai – atviruose pušynuose, jų iš viso nėra“, – informacija dalijosi verslininkas.

Pasak jo, „Vipreka“ šiuo metu taip pat sulaukia baravykų, nors labai nedideliais kiekiais. Juos atnešusiems rinkėjams, priklausomai nuo baravykų kokybės, moka nuo 2 iki 7 eurų už kilogramą.

Atvejus, kai už baravykus turguje prašoma 25 eurų už kilogramą, V. Varanavičius vertina kaip neadekvačius. „Aš pats mačiau tokias kainas Vilniaus turguje. Tai kažkokia fantastika. Ar galima už baravykus ir dar abejotinos kokybės mokėti 25 eurus? Paklausiau pardavėjo, ar kirmėlėti tie parduodami auksiniai baravykai, tai pečiais gūžtelėjo – nei patvirtino, nei paneigė. Matyt, yra mokančių tokią kainą, tai ir prekiauja“, – stebėjosi V. Varanavičius.

Verslininkas sutinka su tais turgaviečių lankytojais, kurie, išvydę baravykų kainas, lygina, kiek už 25 eurus būtų galima nusipirkti mėsos. „Be abejo, be abejo, tai neadekvati kaina. Kaip ir uogos šiemet pardavinėtos už neadekvačią kainą, kai už litrinį stiklainį mėlynių prašė 8–10 eurų. Baikim. Gal aš kažko nesuprantu, bet, matyt, yra perkančių“, – komentavo V. Varanavičius.

Sveikų baravykų teks palaukti

Esant normalioms gamtos sąlygoms, grybų sezonas Lietuvoje baigiasi rugsėjo pabaigoje ar spalio pradžioje. O rudeniniai grybai Lietuvoje dažniausiai pasirodo po Žolinės.

Pasak V. Varanavičiaus, šiuo metu miškuose randami baravykai yra greičiau išimtis, jų metas dar neatėjęs, o grybų kokybė dažniausiai prasta. „Kitų grybų kol kas miške nėra. Pavieniai baravykai, jeigu laikysimės senolių patirties, turėtų pasirodyti po rugpjūčio 15 d. O kad žmonės dabar suranda vieną kitą baravyką, tai jie vasariniai, kaip dzūkai sako, ant rugių plaukimo. Vasariniai baravykai dažniausiai būna sukirmiję, nes šilta“, – teigė Dzūkijos verslininkas.

Pasak jo, baravykams augti dar ir šilumos per daug, ir naktys per šiltos. „Naktys turėtų būti žymiai šaltesnės, tada jų kokybė gerėja ir kirmėlėtumas mažėja. O dabar atviruose pušynuose jų praktiškai nėra“, – teigė V. Varanavičius.

Tiek daug, kad visų neišrenka

Dzūkijos grybų supirkimo įmonės dirba visu pajėgumu – kasdien tonomis superka lietuvių pamėgtus grybus, bet daug jų paliekama miške, nes dzūkai nespėja rinkti gausaus voveraičių derliaus.

„Galiu patvirtinti, kad voveraičių sezonas šiemet nepaprastas, išskirtiniai metai. Rekomenduoju tiems, kurie mėgsta grybus, eiti į mišką ir juos rinkti, nes voveraičių tikrai daug“, – teigė V. Varanavičius.

Antrus metus iš eilės populiariausi vasaros grybai Lietuvoje išdygo birželio pradžioje, kai įprastai jų sezonas prasideda po Joninių. Ankstyvas pavasaris, šiltas ir drėgnas oras lėmė, kad pirmosios voveraitės Dzūkijoje šiemet pasirodė ypač anksti ir nuo tada jau jų vis daugėja.

Orai toliau lepina ir skatina dygti lietuvių ir kitų Europos šalių gyventojų itin mėgstamus grybus, kurie ruošiami ne tik eksportui, bet ir pristatomi vietos vartotojams, mat pirkėjai tradiciškai itin laukia pirmųjų voveraičių, kuriomis mėgsta gardinti šviežias bulves.

Kartojasi fenomenas

Dažniausiai pirmosios voveraitės Lietuvoje išdygsta prieš Joninių šventes ar po jų. „Šiemet voveraičių sezonas prasidėjo trimis savaitėmis anksčiau. Pirmosios voveraitės pristatytos birželio 5 d. Tai tikrai fenomenas, nors pernai jos pasirodė dar anksčiau – gegužės pabaigoje“, – pasakojo V. Varanavičius.

Voveraitės šiuo metu renkamos ir superkamos visu pajėgumu, nes oro sąlygos grybams augti labai palankios. „Grybai pasirodė labai anksti, vėliau dėl sausros jų augimas truputį stabtelėjo, bet dabar vėl atsigavo. Kadangi žemė pradžiūvo, vanduo prasigarino, voveraičių miške pilna“, – sakė V. Varanavičius.


Lietuvių ir europiečių mėgstamos voveraitės šiuo metu renkamos ir superkamos visu pajėgumu, nes oro sąlygos grybams augti – kone idealios. | Unsplash

Voveraitėms anksti išdygti padėjo palankios oro sąlygos: drėgmes buvo pakankamai ir netrūko šilumos. „Aišku, iš pradžių jų buvo nedaug. Net supirktuvėse buvo kosminė kaina – 10–12 eurų už kilogramą. Pirmųjų voveraičių įmonės net nesurinkdavo, jos keliaudavo į vietinę rinką, į turgelius ir pakeles“, – pastebėjo verslininkas.

Vėl pakilo kaina

Šiuo metu voveraitės Varėnos supirkimo punktuose superkamos po 4 eurus už kilogramą. Tai šiek tiek mažiau nei pernai tuo pačiu metu, kai už atneštus grybus rinkėjai gaudavo 5 eurus, tačiau daugiau nei prieš kelias savaites, kai nuo lietaus gybai buvo permirkę ir už juos rinkėjams buvo mokama vos po 1 eurą už kilogramą.

Pasak verslininko, Varėnos rajono grybų supirkimo įmonės kasdien surenka 7–8 tonas ir daugiau voveraičių.

„Mes šiandien jų visų nesurenkame, nes nėra kam rinkti to gausaus derliaus. Jau daugybę metų taip – jei tik didesnis derlius, daug grybų lieka miške. Dirbantys žmonės neturi kada rinkti, nebent pasirenka pavakare sriubai ar kitoms savo reikmėms, o į supirktuves tie grybai nepatenka“, – pasakojo V. Varanavičius.

Verslininkas mano, kad grybų supirkimo kaina dabar yra optimali, kadangi voveraičių gausu ir pas kaimynus. „Būdavo šiuo metu mokama ir po 5, ir po 6 eurus už kilogramą. Bet viskas priklauso nuo grybų kiekio ir poreikio. Žinokite, kad yra paprasta situacija. Tie patys vokiečiai, prancūzai, italai, kurie tradiciškai sunaudoja labai daug voveraičių, jeigu aukšta kaina, jų vartoja mažiau. Visi nori pigių grybų“, – pastebėjo jis.

Lietuvos įmonės daugiausia voveraičių eksportuoja į Vokietiją, Prancūziją, Italiją, Šveicariją ir kitas Vakarų Europos šalis.

Lietuvoje gerais metais iš viso surenkama apie 1 tūkst. tonų voveraičių. Ar tiek pavyks supirkti šiemet, priklausys nuo oro. „Jeigu neatsiras sausra, neatsiras kitų dalykų, be abejo, Dzūkijoje rinksime tūkstantį tonų. Jeigu toliau tęsis lietūs, šilumos bus pakankamai, sezonas bus ilgas, be abejo, surinksime daug voveraičių. Kol kas tikrai viskas gerai“, – džiaugėsi V. Varanavičius.

Metai be voveraičių

Pastarųjų dvejų metų grybų sezono nė lyginti negalima su 2023 m. vasara, kai supirkėjai iki Joninių voveraičių dar net nebuvo sulaukę. Suradę vieną kitą grybą žmonės tuo metu skubėjo brangiai parduoti turguje ar pakelėje, kur už juos prašė kone trigubai aukštesnės kainos nei įprasta šiuo metų laiku.

Supirkėjai tuomet įtarė, kad prekybos centruose parduodamos voveraitės galėjo būti atvežtos iš Balkanų valstybių – vienintelės vietos Europoje, kur tuo metu šie grybai augo. Tą vasarą voveraičių miškuose grybautojai nerado iki pat liepos vidurio. Taigi, supirkėjai produktyviausią voveraičių derliaus mėnesį prarado.

Grybams 2023 m. buvo ypač nepalankios gamtinės sąlygos – prasčiausios per dešimtmetį. Iš pradžių pakenkė šaltas pavasaris ir kelis vasaros mėnesius alinusi sausra. Varėnos turguje liepos viduryje litras voveraičių kainavo 8 eurus, o pakelėse jų kaina siekė 10 eurų. Dauguma didžiųjų prekybos centrų prieš dvejus metus vasarą voveraitėmis iš viso neprekiavo.

Prastas vasaros grybų derlius buvo ir 2011 m., kai voveraičių irgi rinkta labai mažai. Bet vėliau tais metais užderėjo daug rudeninių grybų – šilbaravykių, raudonviršių, baravykų.

Su šviežiomis bulvėmis

Voveraitės Lietuvoje yra populiariausi vasaros grybai. Jeigu susiklosto palankios oro sąlygos, yra pakankamai drėgmės ir šilumos, voveraitės Lietuvoje renkamos nuo birželio iki spalio mėnesio, o kartais ir ilgiau. Voveraitės yra populiariausi valgomieji grybai ir Vokietijoje, Prancūzijoje – ten voveraitėmis pagardinami įvairūs patiekalai.

„Šie grybai vertinami, nes nekirmija, o lietuviškos voveraitės aukštai kotiruojamos, prilyginamos ekologinėms, jų ir kvapas, ir skonis geras“, – mano V. Varanavičius. Pasak jo, kylant pragyvenimo lygiui Lietuvoje pradėjo augti vidaus vartojimas ir voveraičių kasmet vis daugiau nuperka prekybos tinklai.

Šaltinis: ALFA.LT

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
Laisvadienis.lt