Švelnus Velykų pyragas be orkaitės. Aromatingas ir purus: receptas keptuvėje

Receptai guru

Velykų pyrago istorija siekia senus laikus. Velykų pyragas – tai prisikėlimo ir naujo gyvenimo simbolis, turintis savitų bruožų skirtingose kultūrose.

Krikščioniškoje tradicijoje Velykų pyragas siejamas su Velykų, vienos svarbiausių religinių švenčių, šventimu. Velykų pyragai ruošiami daugelyje pasaulio šalių, o jų receptai gali skirtis priklausomai nuo regiono ir kultūrinės aplinkos.

Velykų pyragas gali būti įvairių formų ir dydžių. Jis gali būti gaminamas iš mielinės tešlos, pridedant cukruotų vaisių, sultenių, riešutų ir kitų ingredientų. Velykų pyragas dažnai puošiamas avinėlio, kryžiaus ar gėlių figūrėlėmis, kurios simbolizuoja naują gyvenimą ir prisikėlimą.

Paprasto Velykų pyrago gamyba namuose.

Ingredientai:

  • Miltai – 650 g;
  • Sultenės – 120 g;
  • Šviežios mielės – 25 g;
  • Pienas – 200 ml;
  • Sviestas – 120 g;
  • Cukrus – 150 g;
  • Kiaušinio trynys – 2 vnt;
  • Citrinos žievelė – 1 šaukštelis;
  • Vanilinio cukraus – 10 g;
  • Ciberžolė – ½ šaukštelio;
  • Druska – peilio galas.

Velykų pyrago paruošimas:

Į dubenį su mielėmis supilkite šiltą pieną ir išmaišykite. Į mielių skystį suberkite druską ir vanilinį cukrų, supilkite 100 g ištirpinto sviesto.

Į trynius įmaišykite citrinos žievelę ir ciberžolę ir supilkite į mielių skystį. Supilkite cukrų ir gerai išmaišykite, kol smėlio grūdeliai ištirps.

Į pieno mišinį supilkite miltus, užminkykite elastingą ir minkštą tešlą. Tešlą patepkite augaliniu aliejumi, uždenkite maistine plėvele ir palikite valandai.

Nuplaukite ir nusausinkite sultenes. Stalą ištepkite augaliniu aliejumi, iškočiokite ant jo tešlą storu sluoksniu, patepkite ištirpintu sviestu.

Ant tešlos supilkite rūgštynes ir rankomis išminkykite jų vidų.

Suvyniokite sluoksnį į ritinėlį ir užspauskite laisvąjį kraštą. Suktinuką supjaustykite nedideliais 4-5 cm storio ritinėliais.

Skardos dugną išklokite pergamentu. Ant kepimo skardos dugno sudėkite ritinėlius. Uždenkite skardą dangčiu ir palikite 10 minučių.

Kepkite pyragą ant silpnos ugnies 35 minutes, pyrago dugnas turi būti parudavęs. Tada ant viršaus uždėkite pergamentą, atsargiai apverskite pyragą ir iškepkite apverstą viršų.

Pyragą po dangčiu kepkite dar 10 minučių.

Pyragas paliekamas apibarstyti cukraus pudra. Rezultatas – minkštas, švelnus velykinis pyragas.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
Parašykit komentarą
Laisvadienis.lt